Uçak Bileti Alımına Dair Her Şey

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Zaman tasarrufu ve konfor dendiği an akla gelen ulaşım aracı, hiç şüphesiz olarak uçak oluyor. Haliyle uçaklar, diğer ulaşım araçlarına kıyasla daha fazla tercih ediliyor. Ancak söz konusu uçak biletleri olduğunda aynı şeyden bahsetmek mümkün olmuyor. Çünkü uçak biletleri bazen fahiş fiyatlara satışa sunulduğu gibi bazen de çok uygun fiyatlara satışa sunulabiliyor. Bu noktada ise, insanlar “ucuz bilet bir tek bize denk gelmez” serzenişinde bulunmaya başlıyor. Biz de ucuz uçak biletini almanın yöntemlerini ve uygun uçak bileti alırken dikkat edilmesi gerekenleri sizler için sıralıyoruz. Bu sayede hem sağlıklı hem ekonomik hem de güvenli bir yolculuk geçirmenize olanak sağlıyoruz. Hadi gelin tüm detaylara birlikte bakalım!

Uygun Uçak Bileti Almanın Yolları

Uygun uçak bileti almanın yolları
Uygun uçak bileti almanın yolları

Uygun uçak bileti almanın pek çok yöntemi bulunuyor. Bunlar:

  • Uçak biletlerinin havayolu şirketini arayarak veya seyahat acentelerine başvurarak alınması mümkün olmuyor. Ucuza uçak bileti alınmak isteniyorsa, aksine uçak bileti arama motorlarının kullanılması gerekiyor. Uçak bileti arama motorları, ucuz uçak bileti bulma konusunda oldukça yardımcı oluyor.
  • Ucuz uçak biletini firmalardan değil acentelerden almak gerekiyor. Çünkü hava yolu firmaları, “uçak bilet ücreti + hizmet bedeli” tahsil ederken, acenteler sadece uçak bileti parası alabiliyor. Ancak acentelerinde kendi hizmetini ekleyerek satış yaptığı oluyor ve uçak firmalarına kıyasla yine en uyguna uçak bileti satıyorlar. O nedenle fiyat karşılaştırması yaparak en ucuza satış yapan acenteden almak gerekiyor.
  • Ucuz uçak bileti almanın yöntemleri arasında kredi kartı puanı veya mili kullanma seçeneği de yer alıyor. Alışveriş yapıldığında, kampanyalar takip edildiğinde veya bankalarla belirli anlaşmalara girildiğinde kredi kartlarına puan ve miller yüklenebiliyor. Kazanılan puan ya da miller ise para yerine geçtiği için uçak biletinin uyguna gelmesi mümkün oluyor.
  • Uçak bileti 3 ay önceki ayın ilk hafta sonunda alındığında da çok ucuza denk gelebiliyor. Bu tarih pazar akşamı 18:00 ila 20:00 arasına denk geliyor ve bu saat dilimlerinde daha uygun fiyata uçak bileti bulunabiliyor.
  • Uçak biletleri seyahat edilecek şehirlerin arzına ve talebine göre değişiklik gösterdiği için fiyatlar anlık değişime uğrayabilir. Örneğin yüksek talep gören İstanbul Bodrum uçak bileti için dakikalar içerisinde fiyat artışı veya fiyat azalışı meydana gelebiliyor. Bu yüzden uçak biletine verilebilecek fiyatın altında bir fiyata denk gelindiğinde hemen o biletin alınması gerekiyor.
  • Aktarmalı uçuşlar, direkt uçuşlar ile kıyaslandığında daha uygun fiyatlara sahip oldukları görülebiliyor. Örneğin Muğla uçak bileti bakılıyorsa, aktarmalı seçeneklere yönelmek daha uygun fiyata Muğla’ya seyahat edilmesine olanak sağlıyor. Bunun için aktarma saatine bakarak seçim yapmak daha sağlıklı oluyor.
  • Uygun uçak bileti almak için sezon sonlarını ve özel günlerin bitmesini beklemek gerekiyor. Örneğin yılbaşı, yaz mevsimi, Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı gibi daha pek çok özel günde uçak biletleri daha yüksek fiyatlara satılıyor. O nedenle bu tarihlere ucuz uçak bileti bulmak mümkün olmuyor. Ancak bu tarihlerde kesin gerçekleştirilecek yolculuklar için 3 ay öncesinden bilet almakta fayda oluyor. Örneğin yaz aylarına denk gelen Kurban Bayramı’nda biletler çok pahalı olabiliyor. Bunda etkili olan ise hem yaz sezonu hem de Kurban Bayramı sebebiyle uçak biletlerine olan talebin fazla olması oluyor. Ancak 3 ay önce Kurban Bayramı’na bilet bakmak günü geldiğinde çok daha uygun fiyata seyahat etmenize neden olabilir.
  • Bu yöntemler sayesinde tahmin edildiğinden daha uygun fiyatlara uçuş gerçekleştirilebiliyor.

Uygun Uçak Bileti Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uygun uçak bileti alma yöntemlerini açıkladıktan sonra sıra, uçak bileti alırken dikkat edilmesi gerekenlere geliyor! Ucuz uçak bileti almak çok kolay olsa da bazen istenmeyen durumlarla karşılaşılabilir. O nedenle birtakım hususları göz önünde bulundurarak hareket etmek gerekiyor. Bu hususlar:

Hava Yolu Firmasının Güvenilirliği

Uygun uçak bileti arayan insanların, bilet satan firmanın güvenilir olup olmadığı konusuna dikkat etmesi gerekiyor. Her ne kadar güvenilir firmalar olsalar da birtakım unsurları göz önünde bulundurmakta fayda oluyor. Bunlar arasında uçağın yaşı, firmanın geçmiş deneyimi, önceki yolcuların yaptığı yorumlar ve güvenlik konusunda aldığı eğitim kalitesi yer alıyor. Bahsi geçen detayların varlığı sağlıklı ve güvenli bir yolculuğun temelini oluşturduğu için dikkat edilmesi gerekiyor.

Havaalanının Doğru Seçilmesi

Uçak bileti fiyatları anlık değişime uğrayabilir. Bunun farkında olan insanlar ise, gördüğü bileti anında alıyor. Ancak uçağın kalkış yapacağı günü, saati, havalimanını ve iniş yapabileceği havalimanı göz önünde bulundurmuyor. Bu yüzden çeşitli problemler ile karşı karşıya kalınabiliyor veya bilet yanabiliyor. Bu durumun yaşanmaması için ucuz uçak biletlerini inceleyerek almak gerekiyor.

Erken Rezervasyon Yapılması

Havayolu firmaları, genelde rezervasyonu erken yapan müşterilere bilet fiyatlarını daha uyguna sunabiliyor. Özellikle internet üzerinden sunulan uçak bileti fiyatları daha ucuz olabiliyor. O nedenle seyahati daha önceden planlayarak biletler daha uyguna alınabiliyor. Burada dikkat edilmesi gereken internet sitesinin güvenilir olup olmadığı oluyor.

Uçak Biletinin Sunduğu Şartlar

Uçak firmaları, ucuz uçak biletlerini farklı koşullar dahilinde satışa sunuyor. Genelde ucuz biletlere yemek, bagaj, check-in gibi hizmetler dahil edilmiyor. O nedenle ucuz bileti alındığı düşünülerek yolculuk esnasında daha çok ödeme yapılabiliyor. Bunun için bilet koşullarını göz önünde bulundurarak seçim yapmak gerekiyor.

PNR Numarası

Satın alınan biletin, sistemdeki ismini gösteren kayda PNR adı veriliyor. Bazı durumlarda bir adet PNR numarası çok sayıda kişiye atanabiliyor. Örneğin, birkaç kişi aynı anda bilet aldıysa, 1 PNR numarası çok sayıda insana ait olabilir. Bahsi geçen numara ise, check-in işlemleri esnasında kullanılabiliyor. Herhangi bir problem yaşanması durumunda ise kod büyük bir kolaylık sağlıyor.

Uçak Biletindeki İsim Bilgisi

Uçak bileti alırken bilgilerin hatalı bir şekilde doldurulması, uçuş konusunda sıkıntı yaratabilir. Örneğin bazen isim yazarken bir harf yanlış girilebiliyor. Böyle durumlarda müşteri hizmetlerini arayarak sorunu düzeltmek gerekiyor. Aksi durumda bilet kontrol işlemleri sırasında sorunla karşılaşılabilir ve uçak bileti iptal olabiliyor.

Check-in İşlemleri

İnternet üzerinden bilet satın alan insanların, uçuştan bir süre önce check-in işlemlerini gerçekleştirmesi gerekiyor. Bu işlem, yolcunun uçuşa hazır olduğunu gösteriyor. O nedenle check-in işlemlerinin başladığı an sisteme girerek görevin yerine getirilmesi gerekiyor. Ayrıca bu esnada, koltuk seçimi de yapılabiliyor. Check-in şartları ve zamanı havayolu şirketlerine göre değişiklik gösterebiliyor.

Bagaj Seçimi

Ucuz uçak bileti satın almadan önce bagaj seçimini yapmak gerekiyor. Özellikle ucuz uçak biletlerinde eşyaların ağırlığı mühim bir konu oluyor. Genelde firmalar 15 ila 20 kg’a kadar olan bagajlardan ücret talep etmiyor. Ancak daha ağır bagajları olan insanlar birtakım problemlerle karşı karşıya kalabilir.

Bilet Sınıfı İncelemesi

Uçak biletleri, çeşitli niteliklere göre sınıflara ayrılıyor. Yani her bilet sınıfının fiyatı, verilen hizmetleri ve sunduğu avantajlar birbirinden farklı oluyor. O nedenle ucuz uçak bileti seçerken biletin sınıfını ve diğer detaylarını ayrıntılı bir şekilde incelemek gerekiyor. Bu sayede, kötü sürprizlerden kaçınılmış oluyor. 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir