Tarihi Helikopter Uçuşu

Tarihi Helikopter Uçuşu
Tarihi Helikopter Uçuşu
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tüm komutlardan emin olduktan sonra uçuş planını hazırladı. Ingenuity (marifet) adlı helikopter başka bir gezegende uçurulan ilk hava aracı oldu. 3 metreden biraz daha fazla havalandı. Uçuş 39 saniye sürdü. Uçuş anını Perseverance kaydetti. Yaklaşık 3 saat sonra verileri Dünya’ya göndermeye başladı. Bölgedeki toz taneciklerinin uçuşta sorun yaratabileceği düşünülüyordu ancak sorunsuz şekilde tamamlandı.

Uçuşun başarılı olması sayesinde geleceğe de ışık tutuldu. NASA tarafından, sadece Mars’a değil, Güneş sisteminin başka bölgelerine de bu tip uçan araçların gönderileceği bildirildi. Perseverance’ ın, Mars’ın kayalık alanlarda ilerlemesi imkânsız olduğundan bu tür helikopterler ile veri alınması sağlanacak. Önümüzdeki günlerde uçuş denemeleri devam edecek.

Bir sonraki uçuş Mars’taki rüzgâr tahminine göre planlanacak. Helikopterin, 5 metre kadar yükselmesi, 2 metre kadar ileri hareket etmesi amaçlanıyor. Sonraki denemelerde ses kaydı da yapılacak.

Ingenuity, soğuk hava koşullarına 30 güne kadar dayanabilecek şekilde olması nedeniyle uçuş denemelerinin sık sık yapılması hedefleniyor. 30 günlük sürede maksimum seviyede fayda almak için hızı, yüksekliği, mesafesi sonuna kadar zorlanacak.

Helikopter ağırlığı: 1,8 kg

Pervane uzunluğu: 1,2 Metre

Editör: Ceren Büyükyarın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir