İnsanlık Adına Büyük Adım Atıldı!

İnsanlık Adına Büyük Adım Atıldı!
İnsanlık Adına Büyük Adım Atıldı!
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

30 Temmuz 2020 tarihinde yola çıkan 7 aylık yolculuğun ardından, Perseverance adlı keşif aracı 18 Şubat 2021 tarihinde Mars’a, Jezero kraterine başarılı şekilde iniş yaptı.

Araç birkaç gün dinlenecek. Güneş panelleriyle enerji toplayacak. Araç üzerindeki onlarca kamera ve mikrofonlar üzerinde hasar olup olmadığı kontrol edilecek.

Özellikle sabah saatlerinde, araç ile düzenli şekilde haberleşme saatleri olacak. Gece saatlerinde araç tüm motorlarını kapatarak uyku moduna geçecek. Her sabah aynı saatte çalışmaya başlayacak. Bir takım görevler gönderilecek ve araç görevleri yerine getirmeye çalışacak. Zaman diliminin farklı olması nedeniyle araç ile dünya arasında sürekli saat farkı yaşanacak.

Mars’ta hayat var mı? sorusu sorularak yaşam izleri aranacak. İnsanlı yolculuğun yolları araştırılacak. Mars aracı, görevi boyunca Mars’tan toprak örnekleri toplayarak dünyaya getirmesi planlanıyor.

Aracın üzerinde bulunan, yere çok yakın bir kameradan ilk görüntü kısa süre sonra yayınlandı.

NASA Eski Yöneticisi Steve Jurczyk, öncelikle ekibinin gösterdiği başarıyı takdir ederek konuşmasına başladı. Aracın, insan aklına gelmeyen şeylerin de keşfedilmesi sağlanacak şekilde geliştirilmiş araçlarla donatıldığını söyleyerek konuşmasına şu şekilde devam etti; ” Aracın yanında götürdüğü helikopter bir deneyle nereye kadar gidilebileceği, tıpkı dronelarla yapıldığı gibi keşfetmeye çalışılacak.

Araç ile, Mars’ın atmosferindeki karbondioksitten oksijen üretilmesi denenecek. Eğer başarılı olursa ilerde, Mars’a insan gönderildiğinde ihtiyaç duyulan oksijen rezervleri önceden hazırlanacak. Aynı zamanda, yakıt için kullanılması açısında, sıvılaştırma da yapılması denenecek.

Küçük toz partiküllerinin niteliklerini ve büyüklüklerini anlamamızı sağlayacak türde teknolojik araçlar yerleştirdik. Bunları da depolayan ve mühürleyerek yıllar boyunca uzayın zorlu koşullarında saklanmasını sağlayacak araçlar da bulunuyor”.

Editör: Ceren Büyükyarın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir