Stresi Azaltmanın Yolları

Stresi Azaltmanın Yolları
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çağımızın hastalığı olan stresi günümüzde yaşamayan yoktur. Stresi azaltmanın yolları arasında birçok alternatif sunabiliriz. İş hayatında, okulda, sosyal çevremizde, gelecek kaygısıyla bir çoğumuz stresi kısa zamanlı olsa da mutlaka yaşıyoruz. Sizler için stresi azaltmanın yolları hakkında kısa başlıklarla küçük ipuçları vereceğiz.

Stresi Azaltmanın Yolları Nelerdir?

Stresi Azaltmanın Yolları
Stresi Azaltmanın Yolları

Stresli Ortamlardan Uzaklaşın

Yaşadığımız herhangi bir olumsuz durumda stresli ortamda bulunmaya devam etmek bizi olumsuz etkiler. Bunun için stresli olan ortamı kısa süreliğine de olsa, en azından kafamızı toparlamak adına terk etmeliyiz. Biraz olsun sakinleştikten ve kafamızı toparladıktan sonra tekrar dönerek konu üzerinde konuşmaya veya konuyu açıklığa kavuşturmak için konuya devam edebiliriz.

Her Şeye Evet Demeyin

Her konuda kabullenici olamayız. Bizim de karşı çıkacağımız kabullenemeyeceğimiz durumlar olabilir. Bu nedenle karşı tarafı kırmamak adına kendimizden ödün vererek her şeye evet demekte bizi bir süre sonra strese sokar. Bu nedenle hayır demeyi bilmeli düşüncelerimizde kararlı olmalıyız.

Hedeflerinize Odaklanın

Gelecek kaygısı ile stres yaşamak en çok görülen türüdür. Bu nedenle geleceğimizi planlarken, hayaller kurarken hedeflerimizi ön planda tutmalıyız. Gerçekçi hedeflerle yolumuza devam etmeli, olumlu düşüncelerle kendimizi ve geleceğimizi planlamalıyız.

İşlerinizi Sıraya Koyun

İş hayatında da olsa, sosyal hayatta da olsa, işlerimizi sıraya koymak her zaman bizleri rahatlatmıştır. Vereceğimiz randevuları not almak, gün içinde yapacağımız işlerimizi, görüşmelerimizi sırayla yapmak bizler için zaman ve planlama açısından motive edicidir.

Kendinize Yeni Hobiler Edinin

Zihnimizi dağıtacak, bizi stresten uzaklaştıracak şeylerden biri de hobilerdir. Bir çiçek beslemek mesela. Her gün onunla ilgilenmek, sulamak, toprağıyla ilgilenmek, büyüdüğünü izlemek bizi stresimizden uzaklaştıracaktır. Spor yapmak, derin nefesler almak stresi azaltmanın yolları arasındadır.

Sağlıklı Beslenin

Sağlıklı beslenme, stres konusunda önemli ayrıntılardan biridir. Güzel bir kahvaltının mutlu edemeyeceği kimse yoktur. Güne güzel başlamak, yeterli protein almak bağırsak sistemimizin düzenli çalışması, bize mutluluk hormonu salgılatır. Kahvaltıya ve gün arasında yediklerimize dikkat edersek stresle baş edebiliriz.

Sigara Alkol Kullanımını Sonlandırmalısınız

Sigara ve alkol stres anında başvurulacak en olumsuz öğelerden ikisidir. Sinirle, kızgınlıkla bizi rahatlattığını düşündüğümüz bu içecekler, bizleri daha çok zarara sokar. Sağlığımızdan olmak bizi daha çok strese sokacaktır. Bu nedenle stres anında sadece derin nefesler, almak açık havaya çıkmak bizlere daha faydalıdır.

Tek Bir İşle İlgilenin

Sadece tek bir işe odaklanmak bizi daha sakin bir insan yapar. İki işi birlikte yapmak bize bir fayda sağlamaz aksine birbirine giren işlerimiz nedeni ile daha çok stres oluruz. Planlı bir şekilde sıraya koyduğumuz işlerimizi daha odaklanarak yaparsak hem strese girmemiş oluruz hem de işlerimiz daha kaliteli olmuş olur.

Uyku Düzeni

Uyku bizim için stresi azaltmanın yolları arasında en önemlilerindendir. Düzenli bir uyku sabah zinde ve mutlu uyanmamızı sağlar. Vücut günlük olarak 6 ile 8 saat arasında uykuya ihtiyaç duyar. Uykusunu alamayan bir birey iş hayatında da, sosyal hayatında da mutlu olamaz ve strese girer. Çünkü konulara hakim olamaz, kendini işine veremez. Bunun için uyku düzenimize dikkat etmeliyiz.

Yalnız Kalmayı Deneyin

Gün sonunda kendinizle kalmak, ılık bir duş almak size iyi gelecektir. Tüm günün stresini alacaktır. Yemekten sonra hazırlanmış mis gibi bir kahve eşliğinde kitabınızı okumak veya sadece kendinizi dinlemek, sizin için yapılacak en güzel meditasyonlardan biridir.

Editör: Özlem Çelik

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir