Dünya Su Günü Nedir? Dünya Su Gününün Tarihçesi

Dünya Su Günü Nedir? Dünya Su Gününün Tarihçesi
Dünya Su Günü Nedir? Dünya Su Gününün Tarihçesi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

En temel hayat kaynağı olarak kabul edilen ve tüm canlılar için büyük önem taşıyan su, son zamanlarda tehlikeli bir dönem içerisinde yer alıyor. Üstelik bu durum tüm dünya üzerinde geçerli.

22 Mart tarihinde kutlanan Dünya Su Günü, kişilerin de konuyla ilgili araştırmalar yapmasına neden oluyor. Özellikle Dünya Su Günü ne zaman ortaya çıktı gibi tarihe dayalı soruların sayısı oldukça fazladır.

Nüfus oranının yoğun bir şekilde artış göstermesi, kirlilik, plansız şekilde kentleşme ve  kontrolsüz sanayileşme gibi faktörler su kaynaklarının üzerindeki baskıyı artırıyor.

İklim değişiklikleri ve küresel ısınma gibi mevsimsel durumlar da tatlı su kaynakları üzerinde etkili oluyor.

22 Mart Dünya Su Günü adına düzenlenen kutlamalar, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünde (DSİ) gerçekleşecek. Kutlamalara Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de katılım sağlayacak.

Peki Dünya Su Gününün tarihçesi nedir?

Dünya Su Gününün Tarihçesi

 

Dünya Su Günü, 1993 yılı itibariyle Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilan edilmiştir. Her sene düzenli olarak kutlanır.

Dünya Su Gününün ilk defa önerildiği tarih ise 1992 yılıdır. O yıl düzenlenmiş olan Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı’nda suyun öneminin vurgulanması adına üyelerle birlikte halka teşvik oluşturmak amacıyla kabul görmüştür.

Dünya Su Günü kutlamaları her sene Birleşmiş Milletler-Su (UN-Water) tarafından organize ediliyor. Her sene suyla ilgili farklı bir tema belirleniyor. Bu yıl ki teke “suyun değeri” şeklinde belirlendi.

Editör: Özlem Çelik

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir