Koz Kavuran Fırtınası Nedir? Koz Kavuran Fırtınası Ne Zaman Olur?

Koz Kavuran Fırtınası Nedir? Koz Kavuran Fırtınası Ne Zaman Olur?
Koz Kavuran Fırtınası Nedir? Koz Kavuran Fırtınası Ne Zaman Olur?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ayın 23’ünde başlayan Koz Kavuran Fırtınası da bunlardan biridir. Peki Koz Kavuran Fırtınası nedir? Ne zaman olur?

Baharın gelmesi, üçüncü cemrenin düşmesiyle beraber başlar. Aslında bu durum baharın gelişini müjdeliyor. Fakat Mart ayı soğukları etkisini sürdürmeye devam ediyor.

Halk arasında koz kavuran olarak kabul gören ve Mart ayında görülen bu fırtınanın ardından balıkçıların tabiriyle hamsin biter. Sonrasında ise baharın ilk günü başlamış olur.

Koz kavuran fırtınası, bazı yıllarda şiddetli bir şekilde etkili olmuştur. İstatistiksel verilere göre fırtına şiddeti genel olarak üç yılda bir ortaya çıkıyor.

Koz Kavuran Fırtınası Ne Zaman?

 

Koz kavuran fırtınası genel olarak her sene 23 Mart tarihinde başlar. Marmara Bölgesi ve Kuzey Ege Bölgesi’nin batı kesimlerinde etkili olur. Fırtına, çıktığı bölgelerde iki gün boyunca devam eder.

 

Koz Kavuran Ne Anlama Gelir?

 

Koz kavuran fırtınasının ne anlama geldiği pek çok kişi tarafından sık sık merak ediliyor. Koz sözcüğü Farsça kökenli bir kelimedir. Ve Farsça dilinde ceviz anlamına gelir. Yani koz kavuran fırtınasının diğer adı ceviz kavuran fırtınası olarak da kabul edilir. Fırtınanın denk geldiği tarihte aynı zamanda ceviz tomurcukları dökülmeye başlar.

Editör: Özlem Çelik

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir