Sitte-i Sevr Ne Demek? Öküz Soğukları Ne Zaman Olur?

Sitte-i Sevr Ne Demek? Öküz Soğukları Ne Zaman Olur?
Sitte-i Sevr Ne Demek? Öküz Soğukları Ne Zaman Olur?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Nisan ayının son günlerinin yaklaşmasıyla beraber pek çok insan arama motorları üzerinden “Sitte-i Sevr ne demek?” ya da “Sitte-i Sevr soğukları ne zaman olur?” şeklinde araştırmalar yapmaya başladı.

Sitte-i Sevr Ne Demek?

Sitte-i Sevir, genel olarak Nisan ayı içinde yaşanan ve fazlasıyla soğuk olan günler için verilmiş bir isimdir. Genellikle bu soğukların altı gün boyunca devam etmesi sebebiyle ‘’Boğanın 6 günü’’ olarak da anılır. Sitte-i Sevr, aynı zamanda öküz soğuğu olarak da bilinir.

Halk takvimine göre, Güneş Nisan ayında Sevr burcunda yani boğa burcunda olur. Ve çoğu zaman fırtınaları ile ön plana çıkan bu altı günü ifade etmek adına kullanılır.

Sitte-i Sevr Soğukları Ne Zaman Başlar?

Sitte-i Sevr, altı rakamını temsil eden ‘’sitte’’ kelimesi ile boğa burcu anlamına gelen ‘’sevr/sevir’’ sözcüklerinin birleşiminden oluşur. Sitte-i Sevr dönemi ise genel olarak 21 Nisan ile 26 Nisan tarihleri arasını kapsar. Bu tarihlerde çoğu zaman rüzgar, fırtına ya da bunlara benzer hava olayları meydana gelir.

Sitte-i Sevr, bundan çok eski dönemlerde de sık sık kullanılmıştır. Özellikle de Anadolu’da yaşayan çiftçiler çoğu zaman insanları ‘’Sitte-i sevir, her saati bir devir’’ şeklinde uyarmışlardır. Denizciler ise bu uyarıyı ‘’Sitte-i sevür, kapıyı çevür’’ sözleriyle yapmışlardır.

Editör: Özlem Çelik

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir