SpaceX’den Bir İlk Daha

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Elon Musk önderliğinde kurulan SpaceX ve NASA tarafından bir ilk daha gerçekleştirdi. Uluslararası Uzay İstasyonu’na kargo taşıyan Falcon 9 adlı roket fırlatıldı. Milyarlarca dolar harcama yapılan roket atışları sayesinde, insanlığa ve geleceğe ışık tutuluyor.

Kargo içerisinde, deneyler için kullanılmak üzere olan 20 bin adet sekiz bacaklı mikroskobik su ayıları olarak bilinen tardigrad, 128 adet yavru mürekkep balığı, pamuk fideleri, avokado, soğan, limon ve Şili biberi bitkileri bulunuyor. Kargonun ağırlığı toplam 3 bin 300 kilo olarak gönderildi. Bu malzemeler ve canlı türleri sayesinde astronotların, uzun süren Uzay yolculukları esnasında sağlıklı şekilde kalmalarına destek olacak.

Dondurularak gönderilen tardigradların ve mürekkep balıklarının Uzay istasyonunda çözülerek tekrar canlanacağı iletildi. Pamuk fideleri, Uzay yerçekimine karşı, çevresel faktörlerin etkisiyle kök gelişiminin ne şekilde etkileneceği araştırılacak. Mürekkep balıklarının bağışıklık sisteminin, insanlara çok fazla benzemesi nedeniyle, alınan verilerin deneylerle incelenmesi sağlanarak, önemli sonuçlar elde edileceği öngörülüyor. Mürekkep balıkları dünyaya gönderilmeden önce tekrar dondurulacak. Alınan veriler ve bulgular sayesinde, uzun Uzay yolculuk ve konaklamalarında, insan vücudu üzerindeki etkileri daha net bir şekilde anlaşılması hedefleniyor.

Editör: Ceren Büyükyarın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir