Reflü Şikâyetini Azaltacak Tavsiyeler

Reflü Şikâyetini Azaltacak Tavsiyeler
Reflü Şikâyetini Azaltacak Tavsiyeler
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Neredeyse insanların tamamında hayatı boyunca küçük ölçekli de olsa kaç kez yaşayabilecekleri şikâyetlerden biri olan reflü, ilerlemiş seviyede sosyal yaşamı olumsuz etkileyebilir. Reflü şikâyetini azaltacak tavsiyeler dikkate alındığında, bu şikâyetin etkilerini en aza indirmek mümkün olmaktadır.

Reflü Nedir? Neden Olur?

Reflü; mide içeriğinin yemek borusu aracılığıyla ağza kadar tekrardan gelmesine neden olan mide rahatsızlıklarından biridir. Yemek borusunun en altında mide ile birleştiği noktada, mide kapakçığı adı verilen bir kapakçık bulunur. Bu kapakçık tüketilen yiyecekler ve içecekler mideye indikten sonra hemen kapanarak, mide içeriğinin tekrar dışarı çıkmasını önlemek ile görevlidir.

Doğuştan gelen veya sağlıksız beslenme gibi nedenler sonucunda, mide kapakçığı görevini tam olarak yapamayarak, mide içeriğini kısmen yemek borusuna kaçırmaktadır.

Yemek borusuna kaçan mide içeriği, genellikle ağza ekşimsi ve acı bir tat şeklinde gelir. Küçük bir kusmuk olarak görebileceğimiz bu durum, yemek borusundaki yanma sebebi ile göğüste yanma ve acı şeklinde hissedilebilir.

Özellikle reflünün ileri seviyesinde, göğüs bölgesindeki yanma hissi daha fazla olmaktadır. Basit sürekli şikâyetleri tedavi sonucunda ortadan kaldırılabilirken, önemli şikâyetler bazen ameliyat gerektirebilir.

Reflü Şikâyetini Azaltacak Tavsiyeler

Doğru ve Sağlıklı Beslenin

Reflü şikâyetlerini en aza indirmek veya reflü görülmesini önlemek için, en önemli kural doğru ve sağlıklı şekilde beslenmektir. Reflü şikâyeti bulunan kişilerin sağlıksız beslenme koşullarını sürdürmesi halinde, şikâyetler daha fazla artacağı gibi kişinin yaşantısını da olumsuz etkilemeye devam edecektir.

Herhangi bir reflü şikâyeti bulunmasa bile sağlıksız beslenen kişilerin, reflü problemine maruz kalması da olasıdır. Özellikle abur cubur, kızartma, aşırı baharatlı gıdalar, kalitesiz çikolatalar, hazır meyve suları ve kola gibi içecekler tüketmek renkli şikâyetini hat safhaya çıkaracaktır.

Fazla Kilolarınızı Verin

Fazla kilolardan kurtulmak, reflü şikâyetini azaltacak tavsiyeler arasındadır. Fazla kilolu olmak genel sağlık açısından önemli riskleri beraberinde getirdiği gibi, reflünün şiddetinin artmasına da neden olacaktır. Özellikle karın şişliğinin mide üzerindeki baskısı, mide kapakçığının işlevini kısmen yitirmesine sebep olabilir.

Düzenli Egzersiz Yapın

Reflü şikâyetlerini en aza indirmek istiyorsanız, düzenli olarak egzersiz yapmaya özen gösterin. Her ne kadar fazla kilolar karın bölgesindeki baskı sebebiyle reflü riskini artırsa da, karın bölgesine baskı yapacak egzersizler bunun tam tersi etki yapmaktadır.

Günlük düzenli karın bölgesine yönelik yapacağınız egzersizler, şikâyetlerin azalmasında önemli rol oynayacaktır. Egzersizleri özellikle yemek yedikten yaklaşık 1 saat sonra yapmanız, daha faydalı etki gösterecektir.

Yatarken Başınızı Yüksek Tutun

Yatarken 30 santim yüksekliğinde bir yastık kullanmanız, mide içeriğinin sızmasını engelleyebilmek için alabileceğiniz önlemlerden biridir. Böylelikle yemek borusu ve mide açısı daha dik vaziyette olacağı için, mide kapakçığından mide içeriğinin sızması biraz daha zor olacaktır.

Yemek yedikten sonra hemen uyumayın uyumadan hemen önce yemek yeme alışkanlığına sahip olmak, reflü şikâyetinin ortaya çıkmasına veya artmasına neden olacaktır. Bu yüzden yatmadan 3 saat önce yemek yememeye özen gösterin. Yatmadan hemen önce yemek yenilmesi, vücudun kısa sürede kilo almasına da neden olacaktır.

Yavaş Yemek Yiyin

Hızlı yemek yemeniz, kapakçığın düzensiz olarak çalışıp uzun vade de etkisini kısmen kaybetmesine neden olacaktır. Bu nedenle yemekleri iyice çiğneyerek yavaş yemeniz, reflü şikâyetini azaltacak öneriler arasında yer almaktadır.

Düzenli Su İçin

Sağlık için hayati en önemli sıvıların başında gelen su, günlük düzenli olarak mutlaka yeterince içilmelidir. Yetişkin her birey günlük en az 2 litre su içmelidir. Fazla kiloya sahip olan kişilerin ise günlük içmesi gereken su miktarı, 3 litre civarındadır.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir