Mars’tan İlk Renkli Görüntüler

Mars'tan İlk Renkli Görüntüler
Mars'tan İlk Renkli Görüntüler
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

480 milyon kilometre olan yolculuğun ardından keşif çalışmaları başladı.

Türkçe anlamı Azim olan Perseverance keşif aracı Mars’tan ilk renkli görüntüleri göndermeye başladı. Çok sayıda görüntüler göndermeye devam edecek. Yaşam izleri arayışı başladı. Keşif aracındaki kamera sistemleri sayesinde Mars yüzeyi oldukça net görülebiliyor. Kızıl Gezegen olarak da adlandırılan Mars görüntüleri, Dünya ile benzerlik gösteriyor.

Mars’ın Jezero Krateri’nde 3,5 milyar yıl önce göl olduğu düşünülüyor. Perseverance, topladığı taş ve toz örneklerini titanyum tüpler içerisinde bırakacak. 2026 yılında Mars’a başka bir araç gönderilecek. Nasa’nın hedefi, 2030’lu yıllarda insanlı uzay aracıyla Mars’a ulaşmak.

NASA Bilim İnsanı Kate Stack Morgan, Mars yüzeyindeki kayaların volkanik mi yoksa tortulu kayalar mı olduğunun incelediğini belirtti.

Roket Bilimci Doç. Dr. Arif Karabeyoğlu aracın indiği yerin neye göre seçildiği hakkında önemli bilgiler aktardı;

“Aracın indiği bölge çok özel seçildi. Jeolojik benzerlik nedeniyle Salda Gölünü, NASA’nın Mars’ta indiği bölgenin Dünya’daki modeli olarak düşünebilirsiniz. NASA uzun süredir Salda Gölü’nün yapısını inceleyen araştırmalar yapıyor.

Perseverance aracının ilk misyonu Mars’ta hayat bulmak. Bunun için jeolojik olarak çok özel bir nokta seçti. Nehir deltasına indi. Yaşam izlerini alüvyonların arasında bulacak. Aracın bir matkap ucu bulunuyor. Alüvyonlu bölgeyi delmek suretiyle derinlere inecek. Derinlerde hayat arayacak. Mars’ta hayat bulmak oldukça zor. Dünya’ya getirilecek olan toprak örneklerinde izler aranacak. Bu proje en ciddi hayat arayışı oldu”.

Editör: Ceren Büyükyarın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir