Vaka Haritası Nasıl Yorumlanıyor?

Vaka Haritası Nasıl Yorumlanıyor?
Vaka Haritası Nasıl Yorumlanıyor?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Salgın ile ilgili artık her pazartesi illere göre vaka haritası açıklanacak. Bu harita ile birlikte tedbirlerin yerel düzeyde alınması planlanıyor.

15.02.2021 tarihinde açıklanan vaka haritası Karadeniz bölgesinde korkunç tablo çizdi. Vaka yoğunluğunun en fazla olduğu beş il Karadeniz’de bulunuyor. Trabzon, Rize başta olmak üzere Ordu, Giresun ve Samsun illeri takip ediyor.

Haritada açıklanan “100 bin kişide” ifadesi kafaları karıştırdı.

Hacettepe Üniv. Halk Sağlığı Uzm. Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz açıklanan haritadaki “100 bin kişide” ifadesini şu şekilde açıkladı; “Vaka sayıları nüfusa oranlı şekilde açıklandı. Yani nüfusun çok yüksek olan bir yerdeki vaka sayısıyla, aynı vaka sayısı düşük nüfuslu bir yerde olunca aynı anlama gelmiyor. Nüfusa oranlayıp 100 binde olarak ifade edilince daha karşılaştırılabilir oluyor. Amerikan Hastalık Kontrol Merkezinde bazı ölçütler var. Eğer 100 bin kişide 7 günlük vaka sayısı 10’un altındaysa bulaşıcılığın düşük olduğu, 10-50 arasındaysa orta düzeyde bulaşıcılık olduğu, 50’nin üzerine, özellikle 100’ün üzerine çıktıkça yüksek bir bulaşıcılığın olduğu anlamına geliyor ”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yeni dönemin “yerinde karar” dönemi olduğunu vurguladı. İller arasında ciddi vaka farklarının görülmesiyle, tedbir ve kısıtlamaların da farklılaşacağını ifade etti.

Editör: Ceren Büyükyarın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir