Köpek Balıklarının Nesli Az Daha Yok Oluyormuş

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Köpek balıklarının nesli bundan 19 milyon yıl önce toplu bir tükeniş olayı yüzünden neredeyse yok olmanın eşiğine geldi. Bilim insanlarının tahminlerine göre zaten o dönemlerde yaşayan köpek balıklarının %90’ı yok oldu. Jaws film serisinden dolayı insanlar köpek balıklarını kendilerine bir tehdit olarak düşünseler de aslında bu durum tam tersidir. 

Günümüzde köpek balıklarının nesli, yasadışı avcılık, aşırı avlanma ve plastik kirliliği sebebiyle tükenmek üzeredir. Bundan 19 milyon yıl önce köpek balıklarının soyunun tükenme tehlikesi atlattığı ortaya çıktı. Araştırmacılar, köpek balığı yüzgeçlerinin kalıntılarının mikrofosillerini ayrıştırmayı başardı. Güney ve Kuzey Pasifik tabanlarından alınan çamur örnekleri üzerine yapılan bu çalışmalarda, bu yapılar ortaya çıktı. Araştırmacıların deniz tabanının 15 metre üstü, yaptıkları çalışmalarda 1263 fosil örneği tanımlamayı başardı. Okyanus yatağından alınan bu örnekler, aniden köpek balığı fosillerinin sayısında bir düşüş olduğunu gösteriyor. Bu düşüş yaklaşık olarak 19 milyon yıl önceye denk oluyor.

Buna ek olarak bilim insanları bu sürecin neden yaşanmış olabileceği konusunda farklı görüşlere sahipler. Özellikle de bu tükenme olayının sadece köpek balıklarını etkilemiş olması dikkat çekiyor. Günümüzde 400 civarında köpek balığı türü kalmış durumda. Bu türlerin üyelerinin sayısı son yarım yılda yarı yarıya azaldı.

Editör: Özlem Çelik

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir