İstiklal Marşı 100 Yaşında

İstiklal Marşı 100 Yaşında
İstiklal Marşı 100 Yaşında
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmış olan İstiklal Marşı, 12 Mart 1921 tarihinde TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi) tarafından ülkenin ulusal marşı olarak kabul edildi.

İstiklal marşının 100. Yıldönümü olarak bilinen bugün, Cumhurbaşkanı tarafından yayınlanan genelgeye göre “Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Yılı” şeklinde kutlanıyor.

Marşın yıllar öncesinde savaş psikolojisi altında yazıldığı biliniyor. Yıllardır Türk milletinin bağımsızlığa olan sevdasını dile getirmesinde aracı olan marşımız ülkemiz için kelimelerle ifade edilemeyecek kadar büyük önem taşıyor.

İstiklal Marşının Kabul Edilme Süreci

 

Birinci Dünya Savaşı sonucunda yapılan mücadelelerde, halkın vatan sevgisini dile getirmek amacıyla bir milli marş yazılma fikri ortaya atıldı. Fikrin ortaya atılmasının asıl nedeni ise o dönemlerde diğer milletlerin kendine ait olan marşlarının olmasıydı.

Bu düşüncenin üzerine hem memleketin hem de milletin durumunu yansıtacak şekilde yazılmış olan marşı bulmak adına ödüllü bir yarışma düzenlendi. Yarışma sonrasında verilecek ödül ise 500 liraydı.

Yapılan yarışmaya toplamda 724 tane şiir katıldı. Fakat hiçbir şiirin o dönemki vatani duyguları yansıtmadığı düşünülmüştü. Bunun üzerine Mehmet Akif Ersoy’dan bir şiir yazması istendi. Fakat Mehmet Akif Ersoy, para ödülü sebebiyle yarışmaya katılmamıştı. Böyle bir hizmet karşılığında para ödülü verilmesini doğru bulmuyordu.

Daha sonrasında Ersoy, ikna edilerek bugünkü İstiklal Marşını yazdı. Marş, 12 kıta ve 41 mısrada oluşuyor. İçerisinde bağımsızlık, vatan sevgisi mücadele ve kahramanlık gibi duygular dile getiriliyor.

Editör: Özlem Çelik

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir