Çin adeta vatandaşlarının ensesinde dolaşıyor

Çin adeta vatandaşlarının ensesinde dolaşıyor
Çin adeta vatandaşlarının ensesinde dolaşıyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin kendi vatandaşlarını her gün yakından takip edip, puanlama sistemine tabi tutuyor. Teknoloji alanında Nirvana’ya ulaşan Çin, vatandaşlarını drone’lardan, yüz tanıma sistemli kameralarla, robot kuşlarla takip ediyor. Bu sayede yoğun nüfusunu kontrol altına alabiliyor.

Gerçek bir güvercinden farkı olmayan robot kuşlar, kuş sürüsüyle de uyum halinde gökyüzünde süzülebiliyor, manevra yapabiliyor. Gökyüzünden yakın takip altına alınıyor.

Yüz tanıma teknolojisiyle %90 doğruluk payıyla vatandaşların kimlik bilgileri, veri tabanında, saniyede 1 milyar 300 milyon eşleşme sağlanabiliyor. Aynı zamanda bu sistem Pekin Üniversitesi başta olmak üzere birçok eğitim kurumunda kullanılıyor.

Dev kamera ağı ile kişilerin her adımı 24 saat kesintisiz izleniyor.

Kamuya açık alanda istenmeyen davranışlar sergileyen, kırmızı ışıkta geçen, yasak olan bölgelerde sigara içen kişilerin bilgileri günlük olarak veri havuz sistemine aktarılıyor. Tıpkı bankaların kredi puanlama sistemi gibi her bir vatandaş puanlanıyor. Kara listeye alınacak tarzda yaşam süren insanlara, sağlık hizmetinden yararlanamama, seyahat yasağı gibi yaptırımlar uygulanıyor.

Etrafına rahatsızlık veren insanların çevrelerinde bulunanlar tarafından ulusal güvenliğe zarar verme ile ihbar platformu adlı internet sitesinden de ihbar etmelerine olanak tanınıyor.

Editör: Ceren Büyükyarın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir