1. Haberler
  2. Sağlık
  3. 14 Mart Tıp Bayramının Önemi Nedir? Nasıl ve Ne Zaman Ortaya Çıktı?

14 Mart Tıp Bayramının Önemi Nedir? Nasıl ve Ne Zaman Ortaya Çıktı?

14 Mart Tıp Bayramının Önemi Nedir? Nasıl ve Ne Zaman Ortaya Çıktı?
14 Mart Tıp Bayramının Önemi Nedir? Nasıl ve Ne Zaman Ortaya Çıktı?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İlk ortaya çıktığı günden itibaren korona virüs salgınında, 385 tane sağlık çalışanı hayatını kaybetti. Bu özel günde korona virüs salgınıyla mücadele ederken hayatını kaybeden bütün sağlık çalışanlarını rahmetle anıyoruz.

Özellikle sağlık çalışanları için son derece zor bir süreç olan bu dönemlerde, sağlıkçılara moral ve destek verecek olan Tıp Bayramını gönülden kutluyoruz.

Tıp Bayramı, insanların hayatları uğruna kendi hayatlarını hiçe sayarak canla başla mücadele eden bütün sağlıkçıların bayramı olarak biliniyor. Bayram, her yılın Mart ayının 14’ünde kutlanıyor. Peki Tıp Bayramı tarihte ilk defa ne zaman kutlandı? Tarihçesi nedir?

Tıp Bayramı Ne Zaman?

Türkiye sınırları içerisinde tıp alanında çalışmalar yapan ve bu alanda bilime yapılan katkıların ödüllendirilip kutlandığı Tıp Bayramı’nın kutlama tarihi 14 Mart şeklindedir.

Tıp Bayramı Nasıl Ortaya Çıktı?

Tıp Bayramı, 14 Mart 1827 yılında ve ikinci Mahmut döneminde, ilk cerrahhane olarak bilinen, Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire, Hekimbaşı Mustafa Behçet’in tavsiyesi üzerine Şehzadebaşı’ndaki Tulumbacıbaşı Konağı’nda kurulmuştur.

Türkiye sınırları içinde modern tıbbın başladığı tarih olarak kabul edilmesi sebebiyle 14 Mart, her sene tıp bayramı olarak kutlanıyor. İlk kutlama ise 14 Mart 1919 yılında, o dönemlerde işgal altında olan İstanbul’da yapılmıştır.

1976 yılından bu yana tek bir gün olarak kutlamak yerine 14 Mart tarihini içine alan hafta, Tıp haftası olarak kabul ediliyor. Dünya üzerinde de farklı tarihlerde Tıp Bayramı ya da doktorlar günü gibi uygulamalar var.

Editör: Özlem Çelik

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir