1. Haberler
  2. Gündem
  3. Barselona’daki Sosyal Mesafesiz Konser Deneyinin Sonuçları

Barselona’daki Sosyal Mesafesiz Konser Deneyinin Sonuçları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Barselona yapılan sosyal mesafesiz konser deneyinin sonuçları açıklandı.  Maske kullanımının zorunlu olması koşulu ile sosyal mesafe olmadan gerçekleştirilen konserde uygulanan test ve havalandırma yöntemlerinin güvenli olduğu söylendi.  

En büyük etkisi sosyal etkinlikler üzerine olan koronavirüs için, sosyal mesafeli ya da maske ve test uygulaması ile gerçekleştirilecek sosyal mesafesiz konserler ile araştırılma yapılması planlanıyordu. İspanya ikinci seçeneği tercih ederek, sosyal mesafesiz konser deneyi gerçekleştirdi. İspanya’nın düzenlediği konser etkinliğine yaklaşık bin kişi katılım gösterdi ve konser öncesi 18-59 yaş aralığında bulunan denek grubundan yaklaşık 500 kişiye hızlı sonuç veren Ag-RDT testi uygulandı. Katılımcılardan alınan örneklere, çapraz kontrol yapılabilmesi için PCR testlerine ve hücre kültürü analizi de uygulandı.  

Konsere katılan kişiler konser boyunca maske kullanmaya devam etti. Ayrıca konser salonunda bulunan havalandırma sistemleri de durmadan aktif olarak çalıştı. Alanda bulunan karbondioksit miktarı sürekli kontrol edildi. 

Sosyal mesafesiz konser deneyini yürüten bilim insanları, sonuçlarından sonra “Çalışmamız, kapsamlı bir önleyici müdahale kapsamında, pandemi koşullarında kapalı alanda toplu toplanma olaylarının güvenliğine ilişkin ön kanıtlar sunmaktadır. Elde edilen veriler koronavirüs salgını sırasında durdurulan kültürel faaliyetlerin yeniden başlatılmasına yardımcı olabilir” açıklamalarında bulundu. 

Editör: Sinem Uludağ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir