Samsung Electronics Türkiye Klima Sistemleri Direktörü Ekin Tezeren, Four Essentials Mühendislik Toplantısında “Mekanik Tesisatın Yeni Yüzyılı” etkinliğine katıldı. Tezeren, düzenlenen etkinliğin Samsung Özel Oturumunda yaptığı konuşmada, iklimlendirme teknolojilerinin bugününe ve geleceğine dair tespit ve öngörülerini paylaştı.
Ekin Tezeren: “İklimlendirmenin önemi giderek artıyor”
Tezeren, yaptığı konuşmada iklimlendirmenin giderek artan önemine vurgu yaparak şunları söyledi: “Son yıllarda küresel ısınmanın etkileri açıkça görülüyor. Son 5000 yılda ortalama küresel sıcaklığın 5-7°C arttığını göz önünde bulundurursak, bu artışın %10’u son yüzyılda gerçekleşti. 2023 tarihteki en sıcak yıl oldu ve 2024’te yeni bir rekor kırılabilir. Ayrıca, artan kentleşme doğal yapının yerini betona bırakmasına sebep oluyor. Bu da ısı adaları oluşturarak sağlık kaygılarını artırıyor. Artan sağlık kaygılarına ek olarak, konfor ve verimlilik talepleri de artıyor. Sıcaklık ve nem değerlerinin kontrol altında tutulması, iyi uyku ve elektronik cihazların sürekli çalışabilmesi için kritik. Ayrıca, artan gıda ve ilaç koruma ihtiyacı da göz önünde bulundurulmalı. Tüm bu faktörler, iklimlendirmenin önemini gün geçtikçe artırıyor.”
Enerji verimliliği öne çıkan bir trend
Küresel enerji verimliliği ve iç ortam hava kalitesi, iklimlendirme sektöründe önemli bir dönüşümü tetikliyor. Uluslararası Enerji Ajansı’nın verilerine göre, evlerde soğutma için harcanan enerji %20’yi buluyor. Gelişmiş ülkelerde klima kullanım oranı %80 seviyesindeyken, diğer ülkelerde bu oran daha düşük. Ancak, bu ülkelerin klima kullanımı arttıkça, 2050’de binalardaki soğutma için enerji tüketimi oranının yüzde 65 artarak yüzde 37’ye yükseleceği tahmin ediliyor. Bu durum, toplam enerji tüketiminde ve küresel ısınmada büyük bir etki yaratacak. Bu sorunu çözmek için daha verimli cihazlar kullanmak tek çözüm olarak görünüyor.
Yapay zeka geleceğin iklimlendirme çözümlerine damgasını vuracak
İklimlendirme çözümlerinde geleceğin trendlerinde bağlanabilirlik ve yapay zeka, ileri düzey kişiselleştirme, kullanıcı deneyimi, siber güvenlik ve malzemenin öne çıktığını belirten Tezeren, Nesnelerin İnterneti sayesinde evlerde kullanılan cihazların birer hizmet sağlayıcıya dönüştüğünün altını çizdi. Tezeren, yaptığı sunumda Nesnelerin İnterneti (IoT) ve yapay zeka (AI) teknolojileriyle günümüzde mümkün hale gelen, net sıfır emisyonlu bir evde yaşama dair bir vaka örneği paylaşarak şunları söyledi: “Artık evinizin enerji yönetiminde farklı senaryolar uygulayabilirsiniz. Enerji tüketimini izleyebilir ve analiz edebilirsiniz. Elektrik tarifelerine veya karbon etkisine göre tasarruflu çalışma yaptırabilirsiniz. Fotovoltaik kollektör, enerji depolama ve ısı pompası ile net sıfır emisyon yönetimi yapabilirsiniz. Akıllı şebeke bağlantıları ile elektrik dağıtıcılarının teşvikli fiyatlarından faydalanabilirsiniz.” Tezeren ayrıca, yapay zeka entegrasyonlarıyla iklimlendirme sistemlerinin gelişmiş konfor ve kişiselleştirme, enerji verimliliği ve tasarruf, akıllı bina sistemlerine entegrasyon, akıllı yük yönetimi ve talep karşılama ve önleyici bakım ve hata tespiti alanlarında fark yaratabileceğini aktardı.
Samsung klimalar yapay zeka entegrasyonlarıyla enerji tasarrufu ve akıllı ev kullanımı vadediyor
Samsung Yapay Zeka Özellikli klimalar, kullanıcı alışkanlıklarını analiz ederek ideal bir iç mekan iklimlendirmesi sağlıyor ve aynı zamanda enerji tüketimini %20’ye kadar azaltabiliyor. Ayrıca WindFree™ Rüzgarsız Serinlik modunda çalışırken, dış ünite Hızlı Soğutma moduna kıyasla yüzde 77’ye kadar daha az elektrik tüketerek enerji verimliliğini de artırıyor. Samsung SmartThings uygulaması sayesinde, kullanıcılar klimayı istedikleri yerden mobil cihazları üzerinden kontrol edebiliyor. Bu özellik, kullanıcılara evlerinin sıcaklık ayarını, ihtiyaçlarına göre önceden ayarlama veya anlık değiştirme esnekliği sunuyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Bağımsız, yeni nesil, tarafsız haber ve haberciliğin en üst noktasında yer alan habergezgini.com ile Türkiye’nin ve dünyanın gündemini takip edebilirsiniz.