Post – it Nasıl Doğdu?

Post-it Nasıl Doğdu?
Post-it Nasıl Doğdu?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hızlı not almanıza yarayan, küçük ve kendinden yapışkanlı not kâğıtlarının ortak ismidir. İlk kez 1980 yılında pazarda yerini almıştır. Hem eğitim hem de iş sektöründe sıklıkla kullanılan kırtasiye malzemeleri arasında yer alır. Kolaylık sağlayan bir ürün olmanın yanı sıra aynı zamanda bir markadır.

Bu ürün; bilim adamı Dr. Spencer Silver tarafından bulunmuştur. Hem daha güçlü hem de sert bir yapıştırıcı bulabilmek için çalışmalar yapmıştır. Ancak bilim adamının yaptığı çalışmalar pek de istediği gibi sonuçlanmamıştır. Çalışmaların sonucunda; yüzeylere kolay yapışabilen ve aynı zamanda kolay da çıkartılabilen özel bir yapışkan madde ortaya çıkmıştır. Bu sonuç; çalışma arkadaşlarından biri olan Arthur Fry tarafından büyük ilgi görmüştür. Çünkü kendisi kilise korosunda ilahi söylüyordu ve söyleyeceği ilahileri işaretlemek için küçük kâğıt parçalarına ihtiyaç duyuyordu. Ancak kullandığı kâğıtların sabit durmasını sağlayacak bir yapışkan olmadığı için kâğıtlar kayıyor ve yere düşüyordu. 

Dr. Spencer Silver tarafından bulunan yapıştırıcı tam da bu noktada Arthur Fry’ın ilgisini çekmiş ve bu yapışkanı kullandığı küçük kâğıtlara uygulamak istemiştir. İstediği sonucu elde eden Arthur Fry daha sonra ilgili yapışkanı farklı yerlerde de kullanmaya başlamıştır. 

İlk önce çalışmış oldukları 3M şirketinin içerisinde başlanan uygulamada, yapışkanlı küçük kâğıt parçaları şirket içi yazışmaların yanı sıra raporların kenarlarına iliştirilmeye başlanmıştır. Çalışanlar tarafından büyük ilgi görmüştür. Bu sayede şirket içerisinde yeni bir iletişim şekli meydana gelmiştir. 

Bu uygulamanın öncesinde şirket içindeki iletişimlerde; raporların ya da yazıların kenarına eklenmesi gereken not kâğıtları için iğne, bant ya da ataşlardan yardım alınıyordu. Ancak bu materyaller kâğıda zarar verebiliyordu. Bu ürün sayesinde hem yüzeylerde meydana gelen aşınma önlenmiş oldu hem de gerekli iletişimin daha hızlı ve pratik bir şekilde yapılması sağlanmıştır. 

Çalışanlar tarafından sevilerek kullanılması ve büyük kolaylık sağlaması nedeni ile piyasaya sunulmasına karar verilmiştir. 

Post – it Markasının Yükselişi ve Kullanımı

3M çalışanları tarafından yeni bir iletişim şekli olarak sıklıkla kullanılan bu ürün aynı zamanda hatırlatma aracı olarak da büyük ilgi görmüştür. Yaklaşık 40 yıldır hem öğrenciler hem de iş hayatındaki kişiler tarafından oldukça rağbet gören kırtasiye ürünleri arasında yerini almıştır. Öğrencilerin ders çalışmaları sırasında da büyük kolaylık sağlamıştır. Karışık formüller, hatırlanması gereken tarihi ve önemli olayların detayları ya da sınav tarihleri gibi pek çok bilgiye kolay bir şekilde erişim sağlanmasına olanak tanımıştır. Bu nedenle okul alışverişi listesinde yerini aldığını söylemek mümkündür. Pek çok kesim tarafından oldukça sık bir şekilde kullanılan bu ürün; okul çantası, kalemler, kalem kutuları, kalemtraşlar ve daha birçok kırtasiye ürünü gibi zaman içerisinde farklı renk ve farklı boyutlarda üretilmeye başlanmıştır. Not almak isteyen herkesin ihtiyacına uygun bir ürün haline gelmiştir. Kendinden yapışkanı bulunması nedeni ile istenilen yüzeye kolayca yapıştırtılabiliyor. Aynı zamanda kolay çıkarılabilen bir yapısı olduğundan ilgili yüzeye zarar da vermiyor. Ürün çeşitleri zaman içerisinde farklı renk seçenekleri ile kullanıcıların beğenisine sunulmuştur. Beklenen ilgili fazlasıyla karşılayan renkli ürün seçenekleri zaman içerisinde yapılan yazışma içeriklerinin önem derecesine göre sınıflandırılmıştır. 

Post – it Markasının Kullanım Alanları ve Amaçları Nelerdir?

Tüm yaşam alanlarında kullanılması mümkün olan bir kırtasiye ürünüdür. Her türlü yüzeye yapıştırılabilir olması kullanım alanının genişlemesine ve aynı zamanda kullanıcı sayısının artmasına neden olmuştur. 

Özellikle sınava hazırlanan öğrenciler tarafından büyük ilgi görmektedir. Bu nedenle pek çok öğrencinin okul alışverişi listesinde yer almaktadır. Bazı öğrenciler için okul çantası kadar elzem bir ürün olduğunu söylemek mümkündür. Önemli ve unutulmaması gereken ders notları, sayısal derslere ait formüller ya da sosyal derslerde yer alan önemli tarihler, yerler ve benzeri pek çok bilginin not alınması ve gerekli olan zamanda vakit kaybetmeden kolay bir şekilde ulaşılması bu ürün ile sağlanmaktadır. 

Kitap okunduğu zamanlarda kalınan sayfayı hatırlayabilmek ya da ders çalışırken hangi sayfada kaldığını bu ürün sayesinde kolaylıkla bulabilir.

Evden çıkarken hane üyelerine hatırlatılmak istenilen notların yazılması için yardım alınabilir. 

Sevilen kişilere hediye verirken istenilen dilekler bu ürünün üzerine yazılabilir ve hediye paketinin üzerine rahatlıkla yapıştırılabilir. 

Unutulmaması gereken önemli bir günün tarihi bu ürün üzerine yazılarak görülebilecek bir yere iliştirilebilir. 

Ofis ve iş yerlerinde hızlı ve pratik bir şekilde haberleşmenize yardımcı olur. İlgili yazışmalar, raporlar ve benzeri önemli evraklar üzerine iletilmesi gereken notlar yazılarak iliştirebilir. 

Yöneticilerin seyahat programları ile ilgili uçak saati ya da yapılan rezervasyonlar ile alakalı önemli detaylar yazılarak gerek duyulduğundan kolayca ulaşılabilir. 

Yapılacak toplantıların ya da görüşmelerin tarih, saat ve yer bilgileri de ilgili ürün üzerine yazılabilir. 

Okul, dershane, hastane ve benzeri birçok kurumda duyurulması gereken mesajlar küçük, renkli ve kendinden yapışkanlı bu ürün yardımı ile mantar panoya asılabilir. 

Mantar panolarda tüm yaşam alanlarında kullanılabilen kırtasiye ürünleri arasında yer alır. Mantar pano kullanılan pek çok yerde; panoya asılması gereken bilgiler de bu ürün kullanılarak iletilebilir. 

Post – it Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Oldukça sevilen ve rağbet gören bu ürün tüm dünya genelinde kullanılan bir kırtasiye malzemesidir. Pek çok yerde kullanılmakta ve fazlası ile rağbet görür. Küçük ve kendinden yapışkanlı bir not kâğıdı olarak bilinir. Birçok renk ve boyut seçeneği ile satışa sunulur. Peki, bu ürünü temin ederken nelere dikkat edilmesi gerekir? 

Bu ürün satın alınacağı zaman ilk önce ürünün nerede ve ne amaç için kullanılacağı belirlenmelidir. Mesela kitap ya da defterlerin kenar kısımlarına konu dizini yapmak için ilgili ürün kullanılabilir. Böyle durumlarda küçük ebatlara sahip ürün çeşitlerinin tercih edilmesi doğru olur. Çünkü kullanım sırasında kolaylık sağlar. 

Daha uzun notlar almak ya da daha geniş yüzeylerde kullanım sağlamak için bu ürün satın alınacaksa büyük boyuta sahip ürünlerin seçilmesi doğru bir tercih olur. 

Mantar pano ya da farklı panolara notlar asabilmek için bu ürünün temin edilmesi gerekiyor ise asılacak panonun boyutlarına göre bir seçim yapılması gerekir. Farklı renklere sahip olan bu ürün çeşitleri kullanılarak öncelik ya da önem sırası belirlenebilir. Aynı zamanda hoş bir görüntü de elde edilmiş olur. 

İlgili ürün üzerine yazılacak bilgiler için kullanılacak olan kalemin rengi de önem arz eder. Her iki ürününün rengi arasında bir kontrast oluşması görsel olarak etkileyici bir görünüm oluşmasını da sağlar. 

Post – it ile kullanılacak kalemin rengi yazılanların rahat bir şekilde okunabilmesi için de önemlidir. Aynı renklerin ya da birbirine yakın renk tonlarının kullanılmaması gerekir. Aksi halde yazılan bilgilerin okunması zorlaşır. 

Sık bir şekilde ilgili ürünü kullanan kişilerin; ürünü ya da çeşitlerini tek tek alması tavsiye edilmez. Set şeklinde satışa sunulan ürün seçenekleri kullanım açısından olduğu kadar maddi açıdan da daha fazla avantaj sağlar. 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir