Obezite nedenleri arasında aşırı yemek yeme isteği ilk sıralarda yer alsa da aslında obeziteye neden olacak birçok sebep bulunuyor.
Obezite, toplumda şişmanlık olarak bilinir. İnsan vücudunda aşırı miktarda yağ birikmesi sonucu meydana gelir. Kişinin boyuna kıyasla kilosunun çok daha fazla olmasıdır. Obezite dünyadaki en önemli sorunlardan birisi haline gelmiştir. Genel olarak gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde daha fazla karşımıza çıkar. İnsanların yaşam kalitesini düşüren ve önüne geçilmesi gereken bir sağlık problemidir.
Obezite nedenleri arasında olan birçok etken vardır. Bunlardan en önemlilerini sağlıksız ve fast food ağırlıklı beslenme ve hareketsiz yaşam olarak öne çıkarabiliriz. Gelişen teknoloji ve değişen yaşam tarzıyla insanlar masa başı bir yaşam biçimini benimsemişlerdir. Tek tıkla market alışverişlerinin bile halledilebildiği, hazır gıdaların yaşamımızı kolaylaştırdığı için ilk seçenek olarak tercih edildiği günümüzde, hareketsizlik ve yağlanma kaçınılmaz hale gelmiştir. Diğer nedenleri inleyecek olursak:
– Yanlış beslenme düzeni
– Genetik faktörler
– Psikolojik bozukluklar
– Yanlış diyet uygulamaları
– Sık sık doğum yapmak
– Sosyokültürel etkenler
– Düşük eğitim seviyeleri
– Kullanılan ilaçlardan bazılarının yan etkileri
– Hormonal sebepler
– Hareketsiz yaşam tarzı
Obezite belirtileri arasında en belirgin olanı aşırı kilo artışıdır. Bu kilo artışında yağlanma çok fazla demektir. Obezite teşhisi koymak için Vücut Kitle İndeksi bir diğer adıyla Beden Kitle İndeksi (BKİ) kullanılır. Bu hesaplama vücut ağırlığının m2 cinsinden boya oranıyla yapılır.
Obezite tedavisinde bireye özel tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Uygulanacak tedaviler; kişiye özel diyetler, egzersiz programları, ilaç takviyesi, yaşam tarzı değişiklikleri olarak belirtilebilir. Bu tedavi yöntemlerinin yetersiz kaldığı noktada cerrahi yöntemlere başvurulur.
Obezite tedavisinde birçok farklı alan iş birliği halinde çalışmalıdır. Bunlar uzmanlar; doktor, psikolog, diyetisyen ve gerektiği noktada fizyoterapistlerdir. Cerrahi tedavi yöntemlerinde başarılı sonuç olma oranı, düzenli diyet ve egzersiz planlamalarına kıyasla çok daha yüksektir. Bu yöntemler bireye estetik anlamda fayda sağlamakla beraber , yaşam standartlarını da büyük ölçüde iyileştirmektedir.
Günümüz yaşam koşulları obeziteye kolay bir şekilde zemin hazırlar. Obeziteden korunmak için buna karşı her zaman tedbirli olmayı yaşam tarzı haline getirmemiz gerekir. Bu tedbirler;
– Egzersiz yaşam tarzı haline getirilmeli
– Gün içerisinde 2-3 litre su tüketilmeli
– Yemekler hızlı yenilmemeli
– Hormonlu gıdalardan uzak durulmalı
– Doymuş yağlar tercih edilmemeli
– Tuz ve şeker kullanımına dikkat edilmeli
– Sağlıklı pişirme yöntemlerinin kullanılması konusunda hassas davranılmalı
– Hazır gıdalar tüketilmemeli
-Fast food tüketiminden kaçınılmalıdır.
Editör: Özlem Çelik
Bağımsız, yeni nesil, tarafsız haber ve haberciliğin en üst noktasında yer alan habergezgini.com ile Türkiye’nin ve dünyanın gündemini takip edebilirsiniz.
Taksim, İstanbul’un kültürel ve turistik merkezlerinden biri olarak bilinir ve bu sebeple pek çok konforlu…
Yeni yıl, sevdiklerimizle geçirdiğimiz anların kıymetini bir kez daha hissettiğimiz, yeni başlangıçlara adım attığımız özel…
Markalaşma ve iletişimde geleceği yakalayın: İlham veren konferans sizi bekliyor!
Girişimcilerin Büyük Hataları etkinliği 18 Aralık'ta İstanbul Kültür Üniversitesi'nde! Kaçırmayın!
Fakı Mehmet Efendi Baklavaları, şu anda İstanbul metro istasyonlarında hizmet verdiği şube sayısını 42’ye çıkardığını…
Evinizde veya iş yerinizde meydana gelen tıkanıklık sorunları, günlük yaşamınızı olumsuz etkileyebilir. Pendik tıkanıklık açma…