Obezite Nedir? Obezite Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Obezite Nedir? Obezite Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Obezite Nedir? Obezite Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Obezite nedenleri arasında aşırı yemek yeme isteği ilk sıralarda yer alsa da aslında obeziteye neden olacak birçok sebep bulunuyor.

Obezite Nedir?

Obezite, toplumda şişmanlık olarak bilinir. İnsan vücudunda aşırı miktarda yağ birikmesi sonucu meydana gelir. Kişinin boyuna kıyasla kilosunun çok daha fazla olmasıdır. Obezite dünyadaki en önemli sorunlardan birisi haline gelmiştir. Genel olarak gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde daha fazla karşımıza çıkar. İnsanların yaşam kalitesini düşüren ve önüne geçilmesi gereken bir sağlık problemidir.

Obezite Nedenleri

Obezite nedenleri arasında olan birçok etken vardır. Bunlardan en önemlilerini sağlıksız ve fast food ağırlıklı beslenme ve hareketsiz yaşam olarak öne çıkarabiliriz. Gelişen teknoloji  ve değişen yaşam tarzıyla insanlar masa başı bir yaşam biçimini benimsemişlerdir. Tek tıkla market alışverişlerinin bile halledilebildiği, hazır gıdaların yaşamımızı kolaylaştırdığı için ilk seçenek olarak tercih edildiği günümüzde, hareketsizlik  ve yağlanma kaçınılmaz hale gelmiştir. Diğer nedenleri inleyecek olursak:
– Yanlış beslenme düzeni
– Genetik faktörler
– Psikolojik bozukluklar
– Yanlış diyet uygulamaları
– Sık sık doğum yapmak
– Sosyokültürel etkenler
– Düşük eğitim seviyeleri
– Kullanılan ilaçlardan bazılarının yan etkileri
– Hormonal sebepler
– Hareketsiz yaşam tarzı

 

Obezite Nedir? Obezite Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Obezite Nedir? Obezite Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Obezite Belirtileri

Obezite belirtileri arasında en belirgin olanı aşırı kilo artışıdır. Bu kilo artışında yağlanma çok fazla demektir. Obezite teşhisi koymak için Vücut Kitle İndeksi bir diğer adıyla Beden Kitle İndeksi (BKİ) kullanılır. Bu hesaplama vücut ağırlığının m2 cinsinden boya oranıyla  yapılır.

Obezite Tedavisi

Obezite tedavisinde bireye özel tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Uygulanacak tedaviler; kişiye özel diyetler, egzersiz programları, ilaç takviyesi, yaşam tarzı değişiklikleri olarak belirtilebilir. Bu tedavi yöntemlerinin yetersiz kaldığı noktada cerrahi yöntemlere başvurulur.

Obezite tedavisinde birçok farklı alan iş birliği halinde çalışmalıdır. Bunlar uzmanlar; doktor, psikolog, diyetisyen ve gerektiği noktada fizyoterapistlerdir. Cerrahi tedavi yöntemlerinde başarılı sonuç olma oranı, düzenli diyet ve egzersiz planlamalarına kıyasla çok daha yüksektir. Bu yöntemler  bireye estetik anlamda fayda sağlamakla beraber , yaşam standartlarını da büyük ölçüde iyileştirmektedir.

Obezite Korunma Yolları

Günümüz yaşam koşulları obeziteye kolay bir şekilde zemin hazırlar. Obeziteden korunmak için buna karşı her zaman tedbirli olmayı yaşam tarzı haline getirmemiz gerekir. Bu tedbirler;
– Egzersiz yaşam tarzı haline getirilmeli
– Gün içerisinde 2-3 litre su tüketilmeli
– Yemekler hızlı yenilmemeli
– Hormonlu gıdalardan uzak durulmalı
– Doymuş yağlar tercih edilmemeli
– Tuz ve şeker kullanımına dikkat edilmeli
– Sağlıklı pişirme yöntemlerinin kullanılması konusunda hassas davranılmalı
– Hazır gıdalar tüketilmemeli
-Fast food tüketiminden kaçınılmalıdır.

 

Editör: Özlem Çelik

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir