1. Haberler
  2. Gündem
  3. Nevruz Nedir? Nevruz Bayramı Niçin Kutlanır?

Nevruz Nedir? Nevruz Bayramı Niçin Kutlanır?

Nevruz Nedir? Nevruz Bayramı Niçin Kutlanır?
Nevruz Nedir? Nevruz Bayramı Niçin Kutlanır?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Farklı kültürlerde ve değişik inanışlarda toplumların kendi geleneklerine göre kutlanan Nevruz geldi. Nevruz’un gelmesiyle beraber pek çok insan bu konu hakkında araştırma yapmaya başladı.

Nevruz’un ne anlama geldiğini ve neden kutlandığını merak eden çok sayıda insan, arama motorları üzerinden 2021 Nevruz ne zaman ve benzeri şekilde araştırmalar yapıyor.

İşte Nevruz bayramıyla ilgili merak edilen ayrıntılar!

Nevruz Nedir?

 

Nevruz’un geçmişine göz atıldığı zaman kökeninin Buzul Çağı’nın ardındaki döneme dayandığı tahmin edilir. Yani günümüzden 15 bin yıl öncesine kadar uzanan bir tarihi vardır.

Farsça’da yılın ilk günü ya da yeni gün olarak ifade edilen Nevruz, özünde baharın gelişini temsil eder. Yani insanlar baharın ilk gününü Nevruz Bayramı olarak kutlarlar.

Nevruz Bayramı Niçin Kutlanır?

 

Eski dönemlerde yaşamış olan insanlar için her mevsim geçişinin ayrı bir önemi vardı. Baharın gelişi ise o dönemki insanlar için ekstra önem arz ediyordu. Çünkü kışın zorlu şartlarından arınıp baharın gelmesi, insanlar için bolluk ve bereket döneminin başladığına işaret olarak algılanıyordu.

Nevruz Bayramı Ne Zaman Kutlanır?

 

Nevruz Bayramı, her yılın 21 Mart tarihinde kutlanıyor. Bu tarihte kutlanmasının nedeni ise; 21 Martta güneşin her iki yarım kürede de ışık ve ısısının eşit yayılmasıdır.

Ortalama 3 bin yıldan fazladır kutlanan Nevruz, 2010 yılı içinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kapsamında Dünya Nevruz Bayramı olarak kabul görmüştür. Ayrıca Dünya Manevi Kültür Mirası Listesi’nde de yer almaktadır.

Editör: Özlem Çelik

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir