Netanyahu Dönemi Sona Erdi 

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İsrail’de Gelecek Var ve Yamina Partilerinin öncülüğünde kurulmuş olan koalisyon hükümetinin güven oyu almasıyla 12 senedir devam etmekte olan Başbakan Binyamin Netanyahu dönemi sona erdi. 

Başbakan Binyamin Netanyahu’yu devirmeyi hedefleyen koalisyonun güven oylaması öncesi parti liderleri Meclis Genel Kuruluna hitap etti. Kürsüye öncelikle, yeni kurulmuş olan koalisyon hükümetinin ortaklarından olan Yamina lideri Naftali Bennett çıktı. Netanyahu’nun blokunda yer alan milletvekilleri sık sık Genel Kurula hitap eden Bennett’e tepki göstererek konuşmasını kesti. 

Bennett’e tepki gösteren bazı milletvekilleri Meclis korumaları tarafından Genel Kurul dışına çıkarıldı. Gelecek Var Partisi lideri Yair Lapid ise Netanyahu’ya yakın milletvekillerinin, Bennett’in sık sık sözünü kesmesine tepki amacı ile konuşma yapmadan kürsüden indi. Lapid’in ardından kürsüye gelen Netanyahu, rakibi Bennett’e yüklendi ve kurulacak koalisyonu “kısa sürece” yıkacaklarını ileri sürdü. Parti liderlerinin konuşmasının ardından Lapid-Bennett liderliğindeki koalisyon hükümetinin oylamasına geçildi. Yapılan oylama sonucu, 120 sandalyeli Mecliste 60 milletvekilinin desteği ile koalisyon hükümeti güven oyu almış oldu. Bennett-Lapid koalisyonun güven oyu almasıyla Mart 2009’dan bu yana başbakanlık görevini yürüten Netanyahu dönemi sona erdi.

Editör: Özlem Çelik

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir