Kira Tespit Davası

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kira tespit davası son günlerde ülkemiz şartlarında oldukça ilgi gören hukuki bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Pek tabi ev sahipleri ve kiracıların kendi ekonomik şartlarında birtakım talepleri de mevcut olabilmekte. Hem kiraya veren hem de kiracı kira bedelinden memnun olmadığı ya da daha yüksek bir kirada oturulması gerektiğini düşünüyorsa kira bedelinin tespitine ilişkin görevli ve yetkili mahkemenin yardımının isteneceği kira tespit davasını açabilmektedir. TBK uyarınca tarafların her zaman kira tespit davası açabilmesi mümkündür. Ancak; dikkat edilmelidir ki; taraflar arasında yazılı veya sözlü olarak yapılan kira sözleşmesinde bir kira artış şartı varsa kira tespit davası açılamayacaktır. Kira sözleşmesinin ilk 5 yılı içerisinde Türk Borçlar Kanunu madde 344/1 uyarınca taraflar arasında yapılan sözleşmede belirlenen kira artış miktarı bir önceki yılın tüketici fiyat endeksinin on iki aylık ortalamasını geçemeyecektir. Kira sözleşmesi 5. Yılını doldurdu ise açılacak bir kira tespit davası ile TÜFE ortalamasının da üzerinde bir artış yapılabilmesi mümkündür. 5 yıl dolmadan açılacak kira tespit davalarında hakim TÜFE oranı ile bağlı olup, bu oranı üzerinde bir kira artışına hükmedemeyecektir. Kira sözleşmeleri alanında uzman Ankara avukat tarafından incelenerek kira tespit davası açılmalıdır.

Resmi Gazete ’de yayınlanan bir değişiklik ile TÜFE’ye bir tavan sınırlaması getirilmiştir. Yenileme dönemi 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 arasına rastlayan kira sözleşmelerinde TÜFE değil %25’lik tavan sınır uygulanacaktır. Yani TÜFE oranı kaç olursa olsun kira yenileme dönemi bu tarihler içerisinde yapılıyorsa artış oranı %25’lik sınırı geçemeyecektir.

Kira tespit davalarında görevli mahkeme Sulh hukuk mahkemesi; yetkili mahkeme ise taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir. Ev sahibi olarak kira bedelinizden memnun değilseniz ve artışını istiyorsanız; kiracı olarak da kiraya yapılan zam yasal sınırları aşmakta ise kira tespit davası açılmalıdır. Kira tespit davası açmak için alanından uzman bir Ankara avukat ile süreci yürütmenizi tavsiye ederiz.

 

Emka Hukuk Bürosu Hizmetleri

  • Franchise Sözleşmesi Örneği
  • Veraset İlamı
  • Araç Kilometre Düşürme Davası
  • İcra Dosya Kapatma

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir