İnsanın habitatı ile ilişkisine bakış: “Çiçeklenme” Atelier Marvy’de

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Club Marvy’nin sanat galerisi Atelier Marvy, değerli sanatçıları ağırlamayı sürdürüyor. Çalışmalarında genel olarak insanın habitat ile olan bağına odaklanan Begüm Mütevellioğlu, art residency programı kapsamında çalışmalarını 1 ay boyunca Atelier Marvy’de yürütecek. Mütevellioğlu’nun “Çiçeklenme” isimli sergisi 25 Eylül’den itibaren galeride görülebilecek.

 

Resimlerinde genellikle insanın yaşadığı mekan ile bağına odaklanan Begüm Mütevellioğlu, 25 Eylül itibarıyla Atelier Marvy’de görülebilecek “Çiçeklenme” isimli sergisinde, bu kez doğayı kompozisyonlarına dahil ediyor ve insanın onunla ilişkisini öznel şekilde yorumluyor. Sergi seçkisi mekânsal elemanların kişileştirilmesine odaklanarak yaptığı işlerden oluşuyor. 

 

“Çiçeklenme” başlığı altındaki çalışmalarda sanatçı, evlerin ve pencerelerin açıldığı görünümlerin, odaların, ev eşyaları, bitkiler, çalışma gereçleri ya da bahçelerin, eserin içinde yer aldıklarında taşıdıkları tüm özelliklerin dışında bir ruha ya da karaktere sahip elemanlara dönüşebildiklerini anlatıyor. Eserlerin tümünde sahiplenilen bir doğa ve onunla ilişki içinde olan figürler ve nesneler görülebiliyor. Sanatçı son dönem çalışmalarında ise yalnızca bir bitkinin ilham veren hikayesine, şehrin içinde beklenmedik şekilde oluşmuş yabani küçük botanik alanlara ya da doğadan rastgele parçalara odaklanıyor.

 

Atelier Marvy’nin art residency programı kapsamında, farklı sanatçılar Club Marvy’nin eşsiz doğasında çalışma, düşünme ve üretme fırsatı buluyor. Sanatı, yerel zanaatı ve doğal olanı sahiplenen Club Marvy ise, bu değerli isimlerin üretimlerini deneyimleme imkanı sunarak, misafirlerine ilham veriyor.

 

Begüm Mütevellioğlu Hakkında

 

Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Resim-İş Öğretmenliği Bölümü ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun olan Begüm Mütevellioğlu, yüksek lisansına MSGSÜ Güzel Sanatlar Enstitüsü resim programında devam ederken 2013’te öğrenci değişim programıyla Universidad Complutense de Madrid’e gitti. Sanatçı halen MSGSÜ Güzel Sanatlar Enstitüsü’nde doktora programına devam ediyor. Begüm Mütevellioğlu’nun resimlerine baktığımızda karşılaştığımız mekanlar izleyiciye bazı ipuçları sunuyor. Orada yaşayanın kimliğini anlatıyor, yaşanmışlıkların izini taşıyor. Onun için bir ev ya da oda sadece dört duvarla çevrili bir alan değil. Tuhaf manzaraları, bahçelere açılan pencereleri, anıları, düşleri, düşünceleri içinde barındıran özel bir mekan. Mütevellioğlu, tüm bu halleri sunan mekanları eserlerine taşıyarak, sanatın günlük hayatla kurduğu ilişkiyi de açık ediyor. 

 

Atelier Marvy Hakkında

 

Atelier Marvy, kapılarını 2017 yaz sezonunda sanat galerisi ve residency programı olarak misafirlerine açtı. Yaratıcılığın ve hayal gücünün merkezine alan Atelier Marvy, bilinen galeri mekanı algısını yeniden okuyarak sanatı doğayla bir araya getirdi. Sanat yönetmenliğini Döne Otyam’ın üstlendiği Atelier Marvy, geçtiğimiz üç yılda sezon içinde gerçekleştirdiği 15 sergi ile çağdaş sanat alanında 25 değerli sanatçının çalışmalarına ev sahipliği yaptı. Multidisipliner sanat yaklaşımı ile Atelier Marvy’de şu ana kadar resim, fotoğraf, heykel, baskı teknikleri ve video alanında gerçekleştirdiği pek çok çalışma ile bugüne kadar yüzlerce Club Marvy misafirine ilham verdi. Sergi sanatçılarının yanı sıra Residency programı ile misafir edilen sanatçılar, Atelier Marvy’nin yer aldığı Club Marvy’nin eşsiz doğasında çalışma, düşünme ve üretme fırsatı buldular. Residency kapsamında sanatçılar, kolektif bir ruhun içinde yaşadıkları coğrafyadan, aşina oldukları yaşam alanlarından uzakta bir Ege kasabasında yeni bir dil ve diyalog kurabilecekleri bir çalışma düzeni kurdular.

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir