Dikkat Yaz Bitti, Bağlanma Sezonu Başlıyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sıcak yaz günleri sona ererken uzun kollu kıyafetler, hırkalar raflardan çıkmaya başlıyor. Ağaçlar yapraklarını dökerken doğa, sonbaharın renklerine büründü. Bu değişimde sık görülen hafif depresyon hali ise yeni flörtlere kapı açıyor. Dünyaca ünlü arkadaşlık uygulaması OkCupid, kullanıcılarının bu dönemdeki davranışlarını inceledi. Verilere göre bu gibi dönemlerde daha fazla eşleşme yakalıyoruz. İşte detaylar…

 

YAZ BEKARLARI DEPRESYONDA

Uygulama üzerindeki sorulara verilen yanıtlar üzerinden kullanıcıları eşleştiren OKCupid, en yüksek aktiviteyi bu yazın en sıcak günü olan 20 Haziran’da ölçtü. Anlaşılan sıcak havalar herkesin üzerinde, ‘gönlüm hovarda’ etkisi yaratıyor. Yaz aylarında insanlar mümkün olduğunca çok kişiyle eşleşip vakit geçirmek istiyor. Kullanıcılara profillerine iklim değişikliği savunucusu rozeti ekleyebilme özelliğini sunan OkCupid, mevsim geçişindeki insan davranışlarını da analiz etti. Bekarlar bu dönemde, yazın gösterdikleri rahatlığın aksine, bir araya gelip battaniye altında vakit geçirmek, film izlemek ya da dışarıdan yemek söyleyip eve kapanmak istiyorlar. Bunu da bir bağlanma sezonu’ partneriyle yapmak istiyorlar.

 

PEKİ NEDİR BU “BAĞLANMA SEZONU”?

İngilizcesi Cuffing Season yani kelepçelenme sezonu anlamına geliyor. Bu tabii ki bir metafor. İnsanların kendini kenetleyecek birini araması anlamında kullanılıyor. Havaların tamamen soğuması ile birlikte aşağı yukarı Ekim civarında başlayan Bağlanma Sezonu, Şubat ayında Sevgililer Günü'yle birlikte son buluyor. Bu dönemi beraber geçirecekler adayları bulmak için daha fazla çaba sarf ederken, halihazırda bir flörtü bulunan kullanıcılar soğuk havaları birlikte geçirmek için ilişkilerinde daha fazla istikrar eğilimi gösteriyorlar. Yani Sevgililer Günü’ne kadar kendine partner bulan kişiler genelde 14 Şubat’a kadar ayrılmıyorlar.

 

BEKARLAR İÇİN EN ŞANSLI DÖNEM NE ZAMAN?

Her dönemin etkileşim konusunda yoğun olduğu günler var. Bunlar genelde bir mevsimsel geçiş ya da özel bir günün, hafta sonuna denk gelmesiyle, aynı gezegenlerin doğru konuma gelmesi gibi ortaya çıkıyor. OkCupid, kullanıcılarının Ekim ayından Sevgililer Günü'ne kadar geçen bu süreyi kapsayan sorulara verdiği yanıtları inceledi. Verilere göre 2022 yılının "Bağlanma sezonu"nda en yoğun gün 6 Kasım Pazar olacak gibi duruyor. Cadılar Bayramı ile yılbaşı gecesi arasının da yüzde 25'lik bir artışla uygulama üzerinde en fazla eşleşme yakalanan dönem olması bekleniyor.

 

UZMANLAR BU KONUDA NE SÖYLÜYOR

Çevrimiçi arkadaşlık uygulamaları sonbahar başlangıcında flörtleşmenin arttığını doğruluyor. Pandemi döneminde OkCupid kullanıcılarının verdiği yanıtlara göre "hayatlarının geri kalanını paylaşacağı bir ilişki” vurgulayan bekarlar bu dönemde artış gösteriyor. Özetle genelde bitmeye mahkum olan yaz aşklarını geride bırakıp, sonbaharın ve kışın soğuk günlerini ısıtacak bir partner aradığımız dönemlerin içerisine giriyoruz. Bu dönemi yalnız geçirmek istemeyen tüm bekarlara bol şans.

 

‘BAĞLANMA SEZONU’ TERİMİ KÖKENİ

Merriam-Webster, bu terimin kökenini araştırdı ve 2011'de üniversite gazetelerinde yayınlanmış en eski araştırmaları buldu. Sözlüklere göre bu terim 2011'den önce ilk olarak siyahi topluluklar arasında dile getirilmiş, hatta rapçi Fabolous bir şarkısında bu deyimden bahsetmiş. Diğer yandan Merriam-Webster, bu kelimenin kelepçeden türediğini söylüyor. 

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir