Daha Fazla Kalite İçin: Yönetim Sistemi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kalite Yönetim Sistemi demek ekiplere, ürünlerinin sürekli iyileştirilmesini müşterilerinin yararına sunmanın daha iyi bir yolunu verebilmek ile eşdeğerdir. Her şeyi iyileştirebilirsiniz ki bu zamanla müşterilerinizi iyileştirmek demektir.

Sistemlerin zorunlu varlık nedenleri ürün ve hizmet kalitesiyle müşteri ihtiyaç ve isteklerinin mümkün en yüksek yüzde ile kesiştirilerek oluşacak ortak küme kesişim alanını giderek sürdürmek ve daima iyileştirmektir. Her şeyin tam özeti bu son cümlede gizlenmiştir.

ISO 9001: 2015 kalite yönetim sistemi, kalitenin sürekli iyileştirilmesi için optimize eden ürün ve hizmet geliştirme çerçevesidir. Yaklaşım, her ekip için sorumlulukların ve prosedürlerin net bir şekilde belgelenmesi üzerine kuruludur, ardından bireylerin temel yetkinliklerini yerine getirmeleri için işbirlikçi bir araç ekler tüm bunlar kalite sürecini sürekli olarak değerlendirirken.

Sorunları ve bağlı problemleri çözmek yerine görmezden gelmek, tekrarlanmalarını engellemeyecektir. Ayrıca kuruluşta kaliteye değer verilmediğini öğreterek kurum kültürünü baltalar. Küçük sorunları görmezden gelmek, başarısızlıkların birleşebileceği temel yönetim alanlarında riskleri artırır. Ayrıca, hataları kabul etmek, bir organizasyonun kalite gereksinimlerini bileşen satıcılarına ve diğer tedarikçilere iletmesini engeller.

Kalite yönetim sistemi, bir kuruluşa aşağıdakiler gibi zorlukların üstesinden gelmek için araçlar sağlar:

Müşteri gereksinimlerinde, tedarikçi bileşenlerinde veya ürün teslimatlarında sürekli değişiklik, iletişim ve planlamada kaos yaratır. Riskler hakkında bilgi eksikliği kalite, yönetim ve planlamayı zayıflatır.

Müşteri kullanım verileri, geri bildirimler ve gereksinim değişiklikleri kaybolur, böylece geliştirme bunları yol haritalarına ve planlamaya dahil edemez. Değişiklikler yalnızca üretimde geç fark edildiğinden yeniden işleme artar.

Değişiklikler geliştirme döngülerinde geç eklendiğinden manuel veri girişiyle ortaya çıkan hatalar.  Bu yazı, Kalite yönetim sistemi yazılımının üst düzey bir görünümünü ve şirketlerin bunu operasyonlarının derinliklerine sürekli iyileştirme kültürünü yönlendirmek için nasıl kullandıklarını sağlar.

Kalite yönetim sistemi yazılımı değişimi yönetmek için bir fırsat yaratırken, bunu ürün yaşam döngüsü yönetimi, ürün bilgi yönetimi ve müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) araçlarıyla birleştirerek ürün ve hizmet şirketlerine özel bir fayda sağlar.

Belgelendirme Danışmanlık ve Eğitim firmalarının ISO 9001 dahil tüm entegre kalite yönetim sistemleri ile ilgili çözümlerini hakkında daha fazla bilgiyi resmi https://www.adlbelge.com/ web sitesi üzerinden tıklayıp edinebilirsiniz.

Kalite yönetim sistemi Neden Önemlidir?

Kalite yönetim sistemi önemlidir çünkü değişim kesin olsa da değişimin etkisi değildir. Bir Kalite yönetim sistemi çerçevesi, başarısızlıkları iyileştirme fırsatları olarak tanır. İşlevsel alanlar genelinde prosedürlerin belgelenmesi, yönetimin değişimin gözetiminde ilk adımdır. Değişime rutin olarak yanıt veren kuruluşlar, kalite kontrolünü sürekli olarak iyileştirebilir.

Uluslararası standardizasyon organizasyonu ISO 9001 tarafından Kalite yönetim sistemi için uluslararası şartname, operasyonel ekiplerin beklentileri kalite hedefleri ve gereksinimlerine göre gözden geçirebilmesi ve iyileştirmeler için sürekli olarak değerlendirebilmesi için uluslararası standart dokümantasyonuyla başlar.

Kuruluşlarda, hatalar ve hatalar genellikle altta yatan bir süreç sorununun belirtisidir. Kalite yönetim sistemi ve ISO standartları, ölçülebilir ölçütlerde yönetilebilen bir metodoloji kullanarak bir ekibi kaliteye yeniden odaklar.

Bir şirket kültüründe öngörüldüğünde, uygunsuzluktaki değişiklikler ve düzeltmeler, atıfta bulunulan ürünlerin özellik ve işlevsellik açısından tutarlı olmasını sağlamak için açıkça belgelenebilir. Düzeltme kolaylığı aynı zamanda yeniliği teşvik eden ve sürekli iyileştirme için önerileri içeren bir ortam yaratır.

Bu Kalite yönetim sistemi yaklaşımı, kuruluşlara doğal bir esneklik ve kalite hedeflerine ulaşma konusunda daha iyi bir yetenek kazandırmak için tasarım kontrollerini ve risk yönetimini belgeler. Ürün ve personel değişiklikleri yoluyla oluşturulan riskler, işbirlikçi yaklaşım değişiklikleri belgelediği ve yol boyunca eğitim sağladığı için daha iyi yönetilebilir. Bireysel katkıda bulunanlar ve yöneticiler, yenilikler benimsendikçe ve uygulayıcılar tanındıkça ilerleme için yeni fırsatlardan yararlanırlar.

Düzenlemelere uymak için Kalite yönetim sistemi’ye gelebilirsiniz, ancak rekabet avantajı için kalacaksınız. Birçok kuruluş, düzenleyici kurumlar, üst yönetim veya müşteri istekleri gerektirdiği için Kalite yönetim sistemi sistemlerine odaklanmaya başlar. Bazı işletmeler için süreç faydaları, kalite iyileştirme sistemlerine yapılan yatırımı haklı çıkarmak için yeterli olabilir.

Örneğin tıbbi cihazların geliştirilmesinde, inovasyonun öncüsü, teknoloji, tıp ve diğer alanlardaki çok işlevli uzmanlardan oluşan bir ekibin işbirliğini gerektirebilir. Bir Kalite yönetim sistemi çerçevesinde çalışmak, ürün geliştirmede işbirliğini hızlandırabilir ve mevzuata uyumu basitleştirebilir. Düzenleyici onaylar gerekli olduğunda ve gecikmeler maliyetli olduğunda, gerekliliklerle uyum, zamanında onaylar için çok önemli olabilir.

Başarısızlıklar ve hatalar doğal olarak meydana gelir. İltihaplanmaya bırakıldıklarında, rekabetin içeri girmesi ve müşteri beklentilerini daha hızlı karşılaması için bir fırsat haline gelirler. Şirketler Kalite yönetim sistemi kriterlerine uymak için kurumsal politikalarını ve prosedürlerini entegre ettikçe, yönetim ekipleri daha geniş rekabet avantajlarını takdir etmeye başlar. Yönetici düzeyinde yaklaşım, iş operasyonlarının nasıl çalıştığına ve hatalara ve değişikliklere nasıl yanıt vereceklerine dair bir çerçeve oluşturur.

Şirketler Kalite yönetim sistemi Yazılımını Nasıl Kullanır?

Kalite yönetim sistemi yazılımının ortaya çıkışı, kalite yönetim sistemlerine dokümantasyon odasından kaçmak ve müşteri merkezli şirketlerin günlük işlevlerine ulaşmak için bir araç getirdi. Kalite yönetim sistemi yazılımı, daha fazla müşteri odağına izin verebilir, görevleri ve değişiklikleri takip edebilir, belge kontrolünü, uyumluluğu ve eğitimi yönetebilir ve ürün ve hizmetlerin üretimini, teslimatını ve desteğini etkileyen sorunlar konusunda yöneticileri uyarabilir.

Hatalar meydana geldiğinde, etkin bir kalite yönetim yapısı, sürecin yeniden değerlendirilmesi ve iyileştirilmesi için çerçeve sağlar. Temel süreçler için iş süreçlerini, beklentileri ve çıktıları belgeleyerek, bir temel yeniden değerlendirilebilir ve düzeltici eylem tanımlanabilir. Bu, düzeltici faaliyet inleyici faaliyetlerden, cihaz envanter kayıtlarına kadar bir dizi araç için prosedürler oluşturur, böylece prosedürlerdeki küçük değişiklikler kalite ve güvenliği doğrudan etkileyebilir.

Bir süreç yaklaşımı ve sürekli iyileştirme yapısı ile müşteriler, müşterilerin talep ettiği kaliteli ürünleri sunmaya odaklanmayı sürdürmek için tasarım kontrollerinin ve yönetim araçlarının mevcut olduğundan emin olabilirler.

Kalite yönetim sistemi, yeni ürün tanıtımları, çalışan eğitimi ve müşteri desteği gibi temel süreçler için beklentileri ve çıktıları tanımlar ve belgeler. Destek biletleri, düzeltici eylem formları ve diğer uyumluluk unsurlarını izleyerek, Kalite yönetim sistemi yazılımı bir şirketle birlikte yeni ürünler piyasaya çıktıkça veya bir pazara yanıt olarak organizasyon değiştikçe büyür.

Kalite yönetim sistemi yazılımı bir organizasyonu dönüştürür ve yaratıcı enerjisini kalite üzerinde olumlu etkisi olabilecek yeniliklere odaklar. Modern bulut tabanlı sistemler blok zinciri, yapay zeka veya makine öğrenimi gibi işlevler eklediğinden, Kalite yönetim sistemi yazılımı bu araçları operasyonlar üzerinde iç denetimleri izlemek ve yapmak ve sorunlar sorun haline gelmeden önce yöneticileri uyarmak için kullanabilir. Ayrıca, iletişim araçlarının entegrasyonu ve müşteri bilgilerinin takibi ile müşterilerin bir markayı nasıl deneyimlediğini de şekillendirebilir.

Beş temel yönetim alanı, aşağıdaki zorlayıcı faydaları ortaya koymaktadır.

Müşteri ve Kalite için Risk yönetimi

Kalite yönetim sistemi yazılımı kuruluşların her prosesinin nüfuz ederek hem bireysel görevler hem de işlevler arası prosedürler için riski yönetmek için bir araç sağlar. Değişiklikler, sapmalar ve hatalarla ilgili verileri yakalayarak etki ölçülebilir ve izlenebilir. Zaman içinde değişiklik denetimleri, azaltma, iyileştirme fırsatları veya istenmeyen sonuçlara ilişkin riskleri ortaya çıkarabilir.

Düzenleyici onayların veya müşteri sözleşmelerinin standartlara uyumu zorunlu kıldığı ortamlarda Kalite yönetim sistemi, artımlı arızaları ve hataları yönetmek için hayati bir araç sağlar. Tedarik zincirlerindeki değişiklikler, imalat şirketleri için günlük bir rutin olabilir. Ancak bileşen seviyesindeki küçük değişiklikler, nihai ürünün geri dönüştürülmesini etkileyebilir veya tehlikelerin Güvenlik Bilgi Formlarına dahil edilmesini gerektirebilir. Bu düzeydeki değişiklikler, aşağıdakiler gibi zorunlu standartlara uyumu da etkileyebilir. Ürün etiketlerinde yazılı olan RoHS, CE, ISO 13485 desteği gerektirerek, kalite standartlarını tıbbi cihaz onaylarına dönüştürmüştür. Bu, bir Kalite yönetim sistemi sisteminin uygulanmasının cihaz üreticileri için artık isteğe bağlı olmadığı anlamına gelir; artık denetim sırasında bir ürünü piyasaya sürmeden veya risk düzenleyici eylemi gerçekleştirmeden önce gereksinimi karşılamaları gerekir.

İhtiyaç ve Beklenti Analizi

Müşteriler her gün resmi veya gayri resmi olarak şirketlere ne istediklerini ve neye ihtiyaç duyduklarını söylerler. En başarılı şirketler, bu rutin geri bildirimi, gereksinim yönetim sistemleri ve bilinçli karar verme yoluyla yapılandırılmış bir şekilde tanır. Bu sistemler satış, pazarlama ve destek ekiplerinden gelen gayri resmi geri bildirimlerin yanı sıra yönetmeliklerde ve diğer materyallerde tanımlanan resmi nicelikleri inceler. Çerçeve, paydaşların beklentilerini belgelemek, analiz etmek ve öncelikleri tanımlamak için bir yol oluşturur ve gelecekteki ürün yol haritalarını bilgilendirmek için kritik öneme sahiptir.

Gereksinim yönetimi işlevleri, ayrıntıları görselleştirmek ve çakışmaları öngörmek için bir araç sağlamak için daha ileri gidebilir. Deneyimli mühendisler, kalitenin temelde kapsam, maliyet ve zaman arasındaki bir denge olduğunun farkındadır. Zorluk genellikle “İyi, Ucuz veya Hızlı iki tane seç” deyince ortaya çıkar.

İmalat ve Tedarikçi Bilgi Akışı Yönetimi

Modern imalat şirketleri tarafından üretilen kalite, temel olarak tedarik zincirlerindeki bileşenlerin kalitesine bağlıdır. Müşteri şikayetleri veya form faktörü, malzeme veya yazılım bileşenlerindeki küçük değişiklikler kalite üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olabilir, ancak net bir uyumluluk tanımı ve sıkı değişiklik kontrolü olmadan genellikle bir üretim sistemi tarafından görülmez. Bileşen değişiklikleri ve yazılım güncellemeleri kaliteyi artırabilir, ancak envanterleri, eğitimi ve değişikliklerin diğer etkilerini yönetmek için belgelenmeleri gerekir.

Süreç, tedarikçilerin ve niteliklerinin sadece şartnamelere uygunluğu değil, aynı zamanda sistem entegrasyonlarını ve prosedürleri de içerebilen değerlendirmeleri ile başlar.

Parçalar tedarik edildikten sonra, uygunluk testlerinin doğrulanabilmesi için kalite güvence mühendisi tarafından izleme ve ölçme cihazlarının kalibre ettirilmesi gerekir.

İlk ürün incelemesi ve arkasındaki düzeltici eylem süreci, tercihlerin üretimle eşleşmesini sağlar.

Uygun olmayan ürün raporları ve tedarikçi düzeltici eylemleri gibi araçlar tam bir kapalı döngü oluşturur.

Buradaki fikir, sorun raporundan geliştirmeye, ardından üretimden saha hizmetine geçmektir. Ardından, sorunla ilgili müşteriye geri döndüğü için kapatılır.

Sürekli Araştırma ve Geliştirme

Sürekli iyileştirme potansiyeli, kalite yönetim sistemini özellikle güçlü kılar. Değişiklik Talepleri, Değişiklik Kontrol Panoları ve Düzeltici Faaliyet Önleyici Faaliyetler gibi araçlar, donanım, yazılım ve hizmetlerdeki bileşenleri ve prosedürleri belirlemek ve değiştirmek veya düzeltmek için tutarlı bir araç oluşturur. Yaklaşım, bilgi ve kavrayışın bir kuruluş genelinde paylaşılmasını ve sürekli iyileştirmenin kuruluş kültürünün bir parçası olmasını sağlar.

Destek geri bildirimi, müşteri görüşmeleri ve şikayetler dahil olmak üzere piyasaya arz sonrası gözetim gibi araçlar aracılığıyla izlenebilen ve yönetilebilen ürün iyileştirmelerini yönlendirmek için fırsatlar sunar. Bazı ürün kategorileri kurumsal müşteriler, kendilerine gönderilen ürün sürümlerinin belirli düzeltici eylemlere uymasını veya herhangi bir değişikliği belgeleyen sürüm notlarını bekleyebilir. Ölçekte, düzeltici eylem araçları, bu tür bir gereksinimi ele almanın tek yoludur.

Eğitim ve Sertifikasyon Aşaması

Tarihsel olarak, bireysel yöneticiler ve insan kaynakları departmanları, eğitim ve sertifika programlarına uyumu izlemek için bir teşvike sahipti. Bireylere, eğitim programlarının tamamlanmasına veya sertifikaların elde edilmesine dayalı olarak tazminat veya terfi verilmiştir.

Ancak sistemler daha karmaşık hale geldikçe ve teknolojiler geliştikçe şirketler çalışanlarının bilgi düzeyine güvenmeye başladılar. Yeni işe alımlar, terfiler ve emeklilikler, ekibin uzmanlık düzeyini yönetmeyi daha da zorlaştırıyor. Bir kalite yönetim sistemine eğitim ve sertifikasyon yönetiminin eklenmesi, bağımlılıkların tanımlanmasını ve yeni işe alınanların veya eğitim programlarının önceliğini sağlar.

Kalite yönetim sistemi Yazılımının Faydaları

ADL destek kalite yönetim sistemi yazılımı, ürün ve hizmetlerinin kalitesini etkileyen temel iş unsurlarını izleme ve yönetme aracıyla bir kuruluşa fayda sağlar. Geri bildirimi iyileştirmelere ve hataları süreç düzeltmelerine dönüştürmek için belirli bir araç yaratarak kuruluşa kaliteyi sürekli iyileştirmenin bir yolunu sunar. Sistem aynı zamanda yönetim ekiplerine değişimin yönünü takip etme ve kontrol etme yapısı sağlar, böylece gelişmiş ürün kalitesi ile müşterilere fayda sağlar.

Temel faydaları neleri içerir?

Daha düşük riskler: Değişim hakkındaki bilgileri yöneterek ve kaliteye yönelik riskleri azaltmak için rutin olarak analiz araçlarını uygulayarak, genel risk azaltılır.

Daha yüksek ürün kalitesi: Değişimi öngörerek, sistem bir organizasyonu sürekli ürün iyileştirmesi için taahhüt eder ve ürün kalitesini her yinelemede daha yükseğe çıkarır.

Geliştirilmiş müşteri memnuniyeti: Müşteri geri bildirim döngüleri gelişimin sürekli bir parçası olduğunda, memnuniyet izlenebilir ve geliştirilebilir.

Daha az yeniden işleme: Bir tedarik zincirinde öngörülen ve dikkate alınan değişikliklerle, yeniden işleme veya envanter kaybı için daha az para harcanır.

Sürekli iyileştirme: Sürekli bir geri bildirim akışı sağlayan bir sistem, değişikliklerin ürün veya hizmette sürekli iyileştirmeyi sağlayacağı anlamına gelir.

Manuel veri girişini ortadan kaldırabilir: Veri toplama, manuel veri girişini ve hata risklerini ortadan kaldırarak iş akışının bir parçası haline gelir.

Yeni Nesil Kalite yönetim sistemi Yazılımı

Geleneksel kalite yönetim sistemi yazılım paketleri, üreticiler için nokta odaklı sorunlarını çözer. Üreticilerin donanım tasarımındaki bileşenleri izleme ve değişiklikleri üretime devretme problemlerini ele aldı. Bu sistemleri, satış ve kanal bilgi sistemlerine yeni ürünler veya eklenen özellikler dahil edildiğinde geliştirmenin son aşamalarına odaklanmıştır. Her iki işlev de hayati önem taşırken, müşterileri, tedarikçileri ve satıcıları kaliteye odaklanan kapalı bir döngü sürecine entegre etme konusundaki daha büyük zorluğu kaçırıyorlar.

Bu yeni nesil Kalite yönetim sistemi yazılımı, kapalı döngü süreçleri yürütmek için kalite yönetim sistemini diğer sistemler ile entegre eder. Bulut tabanlı ve mobildir, mimarinin ölçeklenebilirliği ve işbirlikçi avantajlarından ve gelişmiş CRM yazılımı ile entegrasyonlardan yararlanmaya hazırdır. Yaklaşım aynı zamanda konseptten kullanım ömrü sonuna kadar geri bildirim döngülerine izin vererek müşterilerin ve tedarikçilerin ürün tasarımına katılmalarını sağlar.

ADL Destek Kalite yönetim sistemi

ADL Destek, yeni nesil bulut tabanlı kalite yönetim sistemi yazılımını sunmak için yönetim sistemi araçlarıyla benzersiz bir şekilde birleştirir. Yazılım, donanım kurulumları, sözleşme taahhütleri ve gizlilik politikaları gibi müşteri bilgilerinin tümü, ürün tasarımını ve dağıtımlarını etkileyebilir. Şirketler danışmanlık ve destek ile ilgili, ADL Destek web sitesinden kalite yönetim sistemi yazılımı ile örnek iso dokümantasyon örneklerine, anında teslimat ve desteğinde kaliteyi optimize etmek için bu fırsatlardan online yararlanabilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir