Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmeleri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri, toplumda halk arasında bilinen diğer adıyla kat karşılığı inşaat sözleşmeleri: arsa sahiplerinin arsa payını devretmeyi, yüklenicinin ise bağımsız bölümleri yapıp birini veya birkaçını arsa sahiplerine teslim etmeyi üstlendiği sözleşmelerdir.

 

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerinin hazırlanması aşamasında ortaya çıkabilecek en ufak hatalar dahi kartopu etkisine sebebiyet verebilmekte ve taraflar arasında gözden kaçan ufak detaylar neticesinde tazminat ve alacak davaları ile tapu iptal ve tescil davaları gibi büyük hak kayıplarına sebebiyet verebilen davalar görülebilmektedir. Dolayısıyla bir çeşit önleyici tedbir alınmalı ve böylesine büyük sonuçlara gebe olan arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerinin düzenlenmesi aşamasında mutlaka uzman bir gayrimenkul avukatının yardımından faydalanılmalıdır.

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri, eser sözleşmeleri ve satış sözleşmelerinin niteliklerini taşıyan,  iki tarafa borç yükleyen, çifte tipli ve karma nitelikli sözleşmelerdir. Örnek vererek açıklamak gerekirse, arsa sahiplerinin arsa paylarını devretmeyi üstlenmesi esasen satış sözleşmesinin asli edimiyken, yüklenicinin bağımsız bölümleri meydana getirip arsa sahiplerine teslim etmesi eser sözleşmesinin asli edimidir. Hal böyle olunca bu sözleşme tipine ilişkin hukuki meselelerde hangi hukukun ne şekilde uygulanacağı sorunu söz konusu olabilmektedir. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz gerekçelerden dolayı arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerine dair soyut uyuşmazlıklarda tapu avukatının yardımından faydalanılması oldukça önemlidir.

 

Eser sözleşmeleri ve satış sözleşmelerine ilişkin kuralların kendi aralarında çatışması halinde olayı inceleyen hakim tarafından örf ve adet ile hakkaniyete uygun bir karar verilmesi gerekecektir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir