1 Nisan Şaka Günü Nasıl Ortaya Çıktı?

1 Nisan Şaka Günü Nasıl Ortaya Çıktı?
1 Nisan Şaka Günü Nasıl Ortaya Çıktı?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1 Nisan Şaka Günü, halk arasında kişilerin birbirlerine farklı şakalar yaparak eğlendikleri bir gün olarak kabul edilir. Bütün dünya genelinde aynı gün kutlanır. Bugünün tarihine ilişkin olarak ise çok sayıda efsane vardır.

1 Nisan’da yapılan şakalar bazen eğlendirici bazen de korkutucu olabilir. Peki 1 Nisan Şaka Günü nasıl ortaya çıktı? İşte detaylar!

1 Nisan Şaka Günü Nasıl Ortaya Çıktı?

 

1 Nisan Şaka Günü’nün tarihinin Fransızlara dayandığı tahmin edilir. Söylenen rivayetlere göre; Roma imparatoru Sezar tarafından takvimin başlangıç ayı M.Ö. 46 yılında Ocak ayı olarak kabul edilmiştir.

Fakat 16. yüzyıl döneminin orta kısımlarına kadar Avrupa bölgesinde bahar ayı olan 25 Mart takvim başlangıcı olarak kullanılmıştır.

Bazı kişiler bu kararları protesto etmek adına 1 Nisan gününde partiler düzenleyerek eğlenceler yapmışlardır.

Yeni takvimden haberdar olan kişiler ise 1 Nisan’da kutlama yapan insanlara “1 Nisan Aptalları” şeklinde yakıştırmalar yapmışlar. Yıllar geçtikten sonra takvim ayları tam olarak rayına oturup 1 Ocak yılbaşı olarak kabul edilmiştir. Fakat Fransızlar 1 Nisan gününü kendi kültürlerinin bir parçası olarak kutlamaya devam etmişlerdir.

Bu gelenek daha sonrasında İngiltere’ye, ardından da Amerika ve tüm dünyaya yayılmıştır.

Editör: Özlem Çelik

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir