Yükselen yatırım aracı ‘mevduat faiz oranları’
Mevduat faizleri artıyor
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) aldığı faiz artışı kararının ardından TL mevduat faizleri yeniden yükselişini sürdürüyor. Giderek yatırım aracına dönüşen mevduat faiz oranları her bankada farklı olsa da ortalama mevduat faizleri yüzde 30 ile yüzde 45 arasında değişiyor. Karşılaştırma sitesi encazip.com’un kurucusu ve tasarruf uzmanı Çağada Kırım, “2023’ün ocak ayından bugüne baktığımızda TCMB politika faizi ile mevduat faizi arasındaki makasın kapandığını görüyoruz. Yatırım tavsiyesi olmamakla birlikte bu makasın yeniden açılması büyük olasılık” dedi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankacılık sistemini Türk lirasını (TL) cazip kılacak şekilde dönüştüren kararlar almayı sürdürüyor. Bu adımlar kapsamında TL dönüşümlü kur korumalı hesaplarda asgari faiz zorunluluğu kaldırılmış, bankaların TL dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verebilmesinin önü açılmıştı. TCMB’nin aldığı faiz artışı kararının ardından TL mevduat faizleri yeniden yükselişini sürdürüyor.
Her bankanın faiz oranları farklı
Ortalama TL mevduat faizleri yüzde 30 ile yüzde 45 arasında değişiyor. Her bankanın faiz oranları farklı. Bankaların web sayfalarından ya da encazip.com gibi karşılaştırma sitelerinden mevduat faizi hesaplamaları yapılabiliyor. ‘Mevduat Faizi Hesaplama Aracı’ ile avantajlı banka mevduat faiz oranları görüntülenebiliyor. Birikim tutarları, vade seçenekleri yazılarak birikimlerin faiz getirisi kolayca hesaplanabiliyor.
Yatırılan tutara ve vade seçeneklerine göre faiz değişiyor
Bankaların faiz oranları vade türüne, yatırılan miktara göre değişebiliyor. Örneğin, özel bir X bankasında 100 bin TL’nin yüzde 32’lik bir faiz oranıyla aylık getirisi 2 bin 498 TL. Yine aynı bankada bir aylık faiz hesaplamasıyla 500 bin TL’nin yüzde 34 faiz oranı belirlenirken bunun aylık getirisi ise 13 bin 274 TL olarak hesaplanıyor. Bir kamu bankasında 100 bin TL’nin aylık getirisi yüzde 26’lık bir faiz oranıyla 2 bin 30 TL olarak görünüyor. 500 bin TL’nin aylık getirisi ise yine yüzde 26’lık bir faiz oranı ile 10 bin 150 TL olarak hesaplanıyor.
Mevduat faizi ile politika faizi arasındaki makas kapandı
Bu durumu yorumlayan encazip.com kurucusu, enerji ekonomisti ve tasarruf uzmanı Çağada Kırım şunları söyledi:
“2022 kasım ayında toplam mevduat 8.661 milyon TL iken 2023 kasım ayında 14.797 milyon TL olmuştur. Yani geçen yıla kıyasla mevduat hesabında toplanan para yüzde 71 oranında artmıştır. Bu açıklanan enflasyonun üzerindedir yani reel bir artış vardır. Diğer taraftan yılın başında TCMB politika faizi yüzde 8’ler seviyesindeyken ortalama banka mevduat faizleri yüzde 17 civarındaydı. Yani arada ciddi bir makas vardı. Şu anda TCMB politika faizi yüzde 40 ve bankaların TL mevduatları da hemen hemen aynı seviyelerde. Diğer taraftan kredi faizleri ile TCMB politika faizi arasındaki makas ciddi şekilde açılmış durumda. Tabi burada kimseye yatırım tavsiyesi vermiyoruz ancak normal koşullarda mevduat faizlerinin ve buna paralel olarak TL’ye olan talebin artmasını bekliyoruz. Bu da tabi hem döviz kurunda bir nebze olsun rahatlama anlamına gelecek hem de Kur Korumalı Mevduata olan talebi düşürecek.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Bağımsız, yeni nesil, tarafsız haber ve haberciliğin en üst noktasında yer alan habergezgini.com ile Türkiye’nin ve dünyanın gündemini takip edebilirsiniz.
Naylon fatura nedir sorusu ile sıklıkla karşılaşılmakta olup bu soruyu cevaplamak için Vergi suçları ve…
Sukhamed, engelli bireylerin yaşam kalitesini artırmaya odaklanmış geniş bir ürün yelpazesine sahip kapsamlı bir e-ticaret…
Ev dekorasyonu, sadece görsel bir estetik sunmanın ötesinde, bir evin ruhunu ve sahibinin kişiliğini yansıtan…
Yenilikçi dijital çözümler ve kullanıcı odaklı hizmetleriyle, web tasarımı, e-ticaret ve dijital reklam yönetiminde markalar…
İş dünyasına dair farkındalık yaratan EduTalks, 18 Kasım’da İstinye Üniversitesi’nde sektör liderlerini öğrencilerle buluşturuyor.
Akciğer kanserinin %90'ı sigaradan! Erken teşhis ve kişiye özel tedaviyle yaşam süresi artıyor.