Bu yılın sonbaharında başlayacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) personel yetiştirme eğitim programına katılarak Rusya’da yüksek lisans eğitimine başlayacak öğrenciler, seyahatleri öncesinde Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda düzenlenen ve Akkuyu temsilcilerinin de hazır bulunduğu toplantıya katıldı. Lisans eğitimlerini Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde tamamlayarak mezun olan ve gerçekleştirilen sınav sonuçlarına göre seçilen 24 öğrenci, St. Petersburg Büyük Petro Politeknik Üniversitesi'nde (SPbPU) "Isı Enerjisi ve Isı Mühendisliği" ve "Elektrik Enerjisi ve Elektrik Mühendisliği" uzmanlık alanlarında yüksek lisans eğitimi almak üzere Rusya'ya gönderilecek.
Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürlüğü Nükleer Altyapı Geliştirme Dairesi Başkanı Salih Sarı, programa katılacak SPbPU yüksek lisans öğrencilerinin de katıldığı toplantıda şunları söyledi: “Akkuyu NGS, birçok açıdan Türkiye için stratejik öneme sahip bir projedir. Nükleer enerji, diğer baz yük santralleri gibi enerji arz güvenliğinin artırılmasına önemli katkıda bulunur. Ayrıca, NGS sayesinde doğal gaz ithalatına olan bağımlılığımızı büyük ölçüde azaltabileceğiz. Ayrıca NGS'ler, atmosfere sera gazı salımı yapmayan az sayıdaki elektrik üretim seçeneklerinden biridir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın ve ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşlarının temel görevi NGS'yi en az 60 yıl boyunca güvenilir ve emniyetli bir şekilde işletilmesini sağlayacak olan geleceğin işletme personeline, yani sizlere devretmektir. Bu açıdan Rusya'daki eğitim süreci, gerekli bilgi ve becerinin yanı sıra güçlü bir nükleer güvenlik kültürünün de edinilmesi açısından proje için son derece önemlidir.”
AKKUYU NÜKLEER A.Ş. temsilcisi olarak toplantıda hazır bulunan Nükleer Düzenleme Kurumu ile İlişkiler Direktörü Ahmet Çelik ise, Eylül başında yüksek lisans eğitimine başlayacak olan Türk öğrencilere yönelik olarak yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: "AKKUYU NÜKLEER A.Ş. ve Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, proje için nitelikli personel yetiştirmeye özel önem atfetmektedir. Nükleer enerji, Türkiye için yepyeni bir endüstridir. Türk üniversiteleri nükleer enerji alanında çalışabilecek mühendisler yetiştirse de, henüz faal bir nükleer santral olmadığı için sizin gibi uzmanların Akkuyu NGS’de görev alabilmek için Rusya'da özel eğitim alması ve sonrasında işletmede olan nükleer santrallerde staj yapmaları son derece önemlidir. Şu anda, Türkiye’nin ilk nükleer güç santralinin 3 ünitesinde inşaat ve montaj çalışmaları yoğun bir şekilde yürütülmekte ve 4. ünitenin bulunduğu alanda aktif inşaat hazırlıkları devam etmektedir."
Toplantıya katılan AKKUYU NÜKLEER A.Ş. İnsan Kaynakları Departmanı temsilcileri de, şirket kadrosundaki açık pozisyonlara personel alım koşulları ve kariyer beklentileri dahil öğrencilerin programa katılım koşulları ve mezuniyet sonrası şirkette istihdam edilmeleri ile ilgili tüm sorularını ayrıntılı olarak yanıtladı.
Programa katılan öğrenciler, Rusya'nın en iyi teknik üniversitelerinden biri olan SPbPU'da 2 yıl boyunca eğitim görecek. Mesleki derslerde eğitim dili İngilizce iken, öğrenciler temel müfredata ek olarak Rusça derslere de katılabilecek. Programa katılım koşullarına göre, öğrencilere yılda bir kez İstanbul – St. Petersburg – İstanbul güzergahında gidiş-dönüş uçak bileti, öğrenci yurdunda konaklama imkanı ve sağlık sigortası ile, yaklaşık 3600 TL tutarında bir eğitim bursu da verilecek. Programa katılan öğrenciler, SPbPU yüksek lisans programından mezun olup diplomalarını aldıktan sonra AKKUYU NÜKLEER A.Ş.'de istihdam edilecek.
Akkuyu NGS için Türk Uzman Yetiştirilmesi Hakkında
Akkuyu NGS için personel yetiştirme eğitim programı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları arasından seçilen uzmanların eğitilmesi ve daha sonra AKKUYU NÜKLEER A.Ş. bünyesinde istihdam edilmesi amacıyla “Rusya Federasyonu Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Akkuyu NGS sahasında bir nükleer santralin inşası ve işletilmesi konusunda işbirliği yapılmasına ilişkin varılan anlaşma” gereğince uygulanıyor. Eğitim programı, 2011 yılında AKKUYU NÜKLEER A.Ş. tarafından başlatıldı. Uzmanların eğitim masrafları Rusya Federasyonu Hükümeti tarafından karşılanıyor.
Eğitim, Moskova Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi MEPhI'de (NRNU MEPhI) ve St. Petersburg Büyük Petro Politeknik Üniversitesi’nde (SPbPU) veriliyor. Türkiye'den ilk öğrenciler 2011 yılında Rus üniversitelerinde “Nükleer Santraller: Tasarım, İşletme ve Mühendislik” uzman eğitim programı kapsamında eğitimlerine başlamıştı.
Toplam 186 Türk genç uzman (2018'de 35 mezun, 2019'da 53 mezun, 2020'de 55 mezun ve 2021'de 43 mezun) Akkuyu NGS personeli eğitim programı kapsamında eğitimini tamamladı. Tümü AKKUYU NÜKLEER A.Ş. tarafından istihdam edildi ve hali hazırda Türkiye'nin ilk nükleer santralinin inşaatında başarıyla görev yapıyor. Program kapsamında 36 MEPhI ve 49 SPbPU olmak üzere toplam 85 Türk öğrenci eğitimlerine devam ediyor. Bu yıl SPbPU yüksek lisans programı için Türk üniversitelerinden seçilen 24 lisans mezunundan oluşan son grup, 2021 sonbaharında eğitime başlayacaklar.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı
Bağımsız, yeni nesil, tarafsız haber ve haberciliğin en üst noktasında yer alan habergezgini.com ile Türkiye’nin ve dünyanın gündemini takip edebilirsiniz.