Categories: Teknoloji

Veri çağının karmaşıklığı ancak ‘hizmet olarak’ çözümlerle yönetilebilir

İşletmeler, hibrit bulutun artık bir gereklilik olarak karşımızda durduğu günümüzde dayanıklılıklarını artırmak istiyor. Uzmanlar ise bir sonraki kritik adımın bulut yönetimi verimliliğinin değerlendirilmesi olduğunu söylüyor. Dell Technologies’in Orta Doğu, Türkiye ve Afrika (META)’dan sorumlu Kanal Satışları Kıdemli Direktörü Vangelis Lagousakos, “Dijital işletmelerin ne olursa olsun yön değiştirme çevikliğine ve esnekliğine sahip olduğunu biliyoruz. Ancak gerçek şu ki, henüz dijital çağın çok başındayız. Şu an için daha hızlı, daha karmaşık ve dağıtık bir veri ortamının temellerini atıyoruz. İleriye baktığımızda, kanal ortaklarının dijital yeteneklerini geliştirmeye ve güçlendirmeye çalışan işletmelere rehberlik etmesi çok önemli” diyor. 

 

Veri karmaşıklığını ortadan kaldırmanın kritik önem taşıdığına da dikkat çeken Lagousakos, “Hizmet olarak” çözümlerin en üst düzeyde basitlik ve çeviklik sunarak işletmeleri yeni oluşan veri yığınının karmaşasından kurtardığını söylüyor: “Bulut, depolama ve “hizmet olarak” esnek BT altyapısı çözümleri, müşterilerin veri yönetimi ihtiyaçlarına yönelik bir çıkar yol olarak karşımıza çıkıyor. Kanal uzmanlarının görevi ise iş ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak iş liderlerine bu çözümlerin faydalarını anlamaları için güvenilir tavsiyeler sunmak. Zamanında edinilen sektör bilgisiyle bu faydalar ihtiyaca göre uyarlanıyor ve müşterinin iş hedeflerine ulaşmasını hızlandırıyor.” 

 

Zettabayt çağına hazır olmak gerek 

Lagousakos, sadece bu karmaşıklıkların üstesinden gelmenin değil, aynı zamanda zettabayt çağına hazır olmanın da işletmelerin geleceğinde belirleyici rol oynadığına işaret ediyor: “Gartner, 2022 yılında MENA bölgesindeki veri merkezi sistemleri harcamalarının 4 milyar dolara, genel bulut hizmetlerine yönelik son kullanıcı harcamalarının ise 5,7 milyar dolara ulaşacağını öngörüyor. Bu durumda veri yönetimini basitleştirmenin bir yolunu bulmanın önemli bir iş ihtiyacı olduğu aşikâr. IoT yeteneklerini hayata geçiren ve daha bağlantılı 5G geleceğinin önünü açan uç bilişimdeki hızlı artışla birlikte, yarının başarı hikayelerini yazacak olanlar, genişleyen veri ağlarını yönetmeye hazır işletmeler olacak. Verileri verimli bir şekilde işleyebilen, geri alabilen, analiz edebilen ve iletebilenler yalnızca dijital operasyonlarını kolaylaştırmakla kalmayacak, aynı zamanda maliyet ve zamandan da tasarruf edecekler. Karmaşıklık arttıkça bu durum iş açısından kritik hâle gelecek. Bu noktada ileriye bakan, çevikliği artırmaya ve rekabette öne geçmeye çalışan işletmelerin, inovasyona ve bunları mümkün kılan dijital dönüşümlere yeniden odaklanmaları gerekiyor. Bu da işletmelerin, veri yönetiminin günlük işleyişinde durma noktasına gelmesini ya da kendilerini yeni ve umulmadık karmaşıklıkların içinde bulmayı göze alamayacakları anlamına geliyor. Ayrıca sadece bu karmaşıklıkların üstesinden gelmeleri değil, aynı zamanda zettabayt çağındaki bir sonraki dalgaya hazır olmaları gerekiyor. Bulut, depolama ve esnek “hizmet olarak” BT altyapısı çözümleri bu konuda işletmelere yardımcı oluyor” 

 

Başarının sırrı doğru çözüm seçiminde saklı 

İşletmelerin veri kullanımını basitleştirmesi için birçok “hizmet olarak” çözüm bulunduğunu ancak kilit noktanın tüm avantajlardan yararlanabilmek olduğunu hatırlatan Lagousakos, ipuçlarını ise şöyle sıralıyor: 

“Bir çözüm seçerken tüm işletme genelinde zamanı, harcanan eforu ve karmaşıklığı azaltmak için otomasyon kullanılması oyunun hedefi olarak karşımıza çıkıyor. Müşteriler, doğru veri yönetimi araçlarını daha az risk ve eforla hızlıca devreye alabilmek istiyor. Doğru çözüm seçimininse müşteri veri ihtiyaçlarının daha hızlı, daha eksiksiz ve daha tutarlı bir şekilde karşılanmasıyla sonuçlanması gerekiyor. Doğru seçimin nasıl yapılacağına baktığımızda cazip olan çözümün kullanım kolaylığı için şeffaf fiyatlandırmaya dayalı olan ve aşım ücreti içermeyen bir çözüm olduğunu söyleyebiliriz. Böylelikle daha az maliyetle daha iyi inovasyon yapmak isteyenlere verimlilik ve maliyet avantajları sağlanıyor. Aynı zamanda, sektörün en hızlı hibrit bulut dağıtımını sunan bulut hizmetlerinin seçilmesi, müşterilerin hizmet talebine ve inovasyon hızına ayak uydurmasına yardımcı olacaktır. Hibrit ve özel bulutlar, optimum sonuçlar elde edilmesi amacıyla geleneksel ve bulutta yerel uygulamalar için entegre bilgi işlem, depolama, ağ ve sanallaştırma kaynakları sağlayacaktır. Müşteriye özel “hizmet olarak” çözümler, kullanım seçeneklerinde oldukça önemli bir esneklik sağlayacak ve sektörün en geniş teknoloji portföyünde çalışacaktır. Birçoğu için, tüm altyapı genelinde farklı şekillerde ölçülebilen kullanım başına ödeme deneyimi çok kritik bir satış özelliği olacaktır.  Son olarak, basitliği gerçekten artırmak ve rutin işleri “hizmet olarak” çözümlere bırakarak müşterilerin sürücü koltuğunda oturmalarını sağlamak için onlara kokpitten tam görünüm sağlayan çözümler sunulması gerekiyor. Bu şekilde hizmetleri kolayca ölçeklendirebilir, teklifleri ve faturalandırma seçeneklerini, ayrıca yürüttükleri operasyonları destekleyebilecek ek hizmetleri kolayca anlayabilirler.”

 

Uç Bilişimi unutmamak gerek 

Son olarak uç bilişimin önemine atıfta bulunan Lagousakos, sözlerini şöyle noktalıyor: “Müşterilerin bağlantılı teknolojilere yaptıkları yatırımları hızlandırmalarına yardımcı olmak ve onları modern ağ oluşturma, 5G ve analitik için hazırlamak kanal uzmanlarının görevi. Bir sonraki cephe ise Uç’ta yer alıyor. Bugün, veri çağında bir sonraki dalgada sörf yapmalarına yardımcı olacak ölçeklenebilir, çevik ve basitleştirilmiş veri yönetimi stratejilerinin temellerini atma zamanı. Bu çalışmalar sağlık hizmetleri, üretim ve akıllı şehir alanlarında görülüyor. Daha iyi bir dünya yeniden inşa edilirken, gerçek yapı taşları sahne arkasında yer alıyor ve derin sektör bilgisi ve teknolojik uzmanlığa dayalı güvenilir görüşmelerle başlıyor. Kanal ortakları, daha parlak ve daha yenilikçi gelecekler için bu temel yapı taşlarını destekleyip eğiterek inovasyonun ön saflarında yer alıyor.”

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Recent Posts

Yılbaşı İçin Hediye Fikirleri

Yeni yıl, sevdiklerimizle geçirdiğimiz anların kıymetini bir kez daha hissettiğimiz, yeni başlangıçlara adım attığımız özel…

15 saat ago

Marka ve İletişim Konferansı için geri sayım başladı!

Markalaşma ve iletişimde geleceği yakalayın: İlham veren konferans sizi bekliyor!

3 gün ago

Girişimcilerin Büyük Hataları Etkinliği 18 Aralık’ta İKÜ’de!

Girişimcilerin Büyük Hataları etkinliği 18 Aralık'ta İstanbul Kültür Üniversitesi'nde! Kaçırmayın!

5 gün ago

Fakı Mehmet Efendi, şube sayısını 42’ye çıkardığını duyurdu

Fakı Mehmet Efendi Baklavaları, şu anda İstanbul metro istasyonlarında hizmet verdiği şube sayısını 42’ye çıkardığını…

5 gün ago

Pendik Tıkanıklık Açma ve Su Kaçağı Tespiti

Evinizde veya iş yerinizde meydana gelen tıkanıklık sorunları, günlük yaşamınızı olumsuz etkileyebilir. Pendik tıkanıklık açma…

6 gün ago

Mahmut Emre Kaya İle Aleaza’nın Robotik Çözümler Ve Teknolojileri Üzerine Röportaj

Aleaza Development Solutions Kurucu Ortağı, Girişimci, Proje Yöneticisi, İstanbul Kültür Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu Mahmut…

6 gün ago