Categories: Gündem

Üreticiler, yüksek girdiler nedeniyle zorlanıyor

Türkiye’nin en önemli büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yapıldığı Erzurum’da artan girdi maliyetleri üreticilerin belini büktü. Türkiye Değişim Partisi (TDP) Erzurum Aziziye İlçe Başkanı Recep Çiydem, Erzurum başta olmak üzere bölgedeki üreticilerin desteklenmeleri gerektiğini vurgulayarak, “Aksi halde hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimiz, yüksek girdi maliyetleri karşısında daha fazla dayanamayacak” dedi.
Türkiye Değişim Partisi (TDP) Erzurum Aziziye İlçe Başkanı Recep Çiydem, büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde merkez olmaya aday Erzurum’da üreticilerin yaşadığı sorun ve sıkıntılarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Erzurum’un yüzölçümünün Yüzde 60’ının çayır ve mera ile kaplı olduğunun altını çizen Türkiye Değişim Partisi (TDP) Erzurum Aziziye İlçe Başkanı Recep Çiydem, “Açıklanan verilere göre Erzurum´da 825 bin 725 büyükbaş hayvan bulunuyor. Gerek rakımının yüksek olması gerekse bitki çeşitliliği nedeniyle kaliteli et üretimi yapılan Erzurum’da üreticilerimiz Yüzde 150’leri bulan yem ve saman fiyatları artışı karşısında zor günler geçirmektedir. Son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle yüksek kesimlerde hayvanlar yayılamıyor. Üreticiler, hayvanları meralara indirdi. Meralarda bulunan ve kışlık yem olarak kullanılan otlar şimdiden tükeniyor. Kışın ahıra çekilecek hayvanlar için yem ve saman ihtiyacı olacak ve fiyatların yüksek olması üreticiyi kara kara düşündürmeye başladı. Ayrıca saman stokçuları da şimdiden ellerini ovuşturmaya başladı. Bu stokçulara da fırsat verilmemesi gerekiyor” dedi.
Erzurum’un büyükbaş hayvancılık açısından önemli bir merkez olduğunun altını çizen Başkan Çiydem, “Türkiye’nin büyükbaş hayvan sayısının Yüzde 5’ine sahip ilimizde, hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimize, devletimiz gerekli desteği sağlamalıdır. Aksi halde yine yurtdışından anguslar getirilmeye başlanacak ve geri dönülmez bir yola girilecektir. Yerli üreticilerimize yem desteği sağlanmalıdır. Aksi halde bölgemizde hayvan sayısının azalması ülkemizdeki et fiyatlarının artmasına neden olacaktır. Zaten zor geçinen halkımız et alamayacaktır. Bir diğer hususta bölgemizde yapılan buzağı küpelemelerinde ekiplerin yetersiz kalması. Yeni doğan buzağılar en geç 1 ay içerisinde küpelenmeli. Ancak bildirim yapan çiftçilerimize bu konuda hızlı hizmet sunulmuyor. Bu da destekleme alacak üreticilerimizi mağdur ediyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Recent Posts

İstanbul Böcek İlaçlama Hizmetleri

İstanbul böcek ilaçlama hizmetleriyle evinizi haşerelerden koruyun. Güvenli ve etkili ev ilaçlama yöntemleri ile hijyenik…

1 gün ago

EduTalks Serisinin İkinci Durağı İstanbul Aydın Üniversitesi

EduTalks: İstanbul Aydın Üniversitesi’nde sektör liderleri ve öğrenciler bir araya geldi! Dijital markalaşmadan yeni medyaya…

2 gün ago

Kadın Kazak Modelleriyle Sıcak Bir Kışa Hazırlanın

Kadın kazak modelleri, kış günlerinin temel parçaları arasında yer alarak hem sıcak tutar hem de…

5 gün ago

Kadın Giyimde Renklerin Psikolojisi ve Kombin İpuçları

Renkler, sadece gözlerimizi değil, ruhlarımızı da boyar. Kırmızı, tutkuyu ve enerjiyi, mavi sakinliği ve güveni,…

5 gün ago

Duvar Paneli Nedir?

Duvar paneli iç mekanlarda hem dekoratif hem de işlevsel amaçlarla kullanılan bir kaplama çözümüdür. Özellikle…

1 hafta ago

Toplumsal Roller Üzerine Bir Eleştiri

Odeabank, 28. İstanbul Tiyatro Festivali’nde “Bu İşte Bir Kadın Var” temasıyla sahnede.

1 hafta ago