1. Haberler
  2. Eğitim
  3. Üniversite tercihi yapacak adaylara rehberlik edecek “İşveren İlgi Endeksi” sonuçları açıklandı

Üniversite tercihi yapacak adaylara rehberlik edecek “İşveren İlgi Endeksi” sonuçları açıklandı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Üniversite heyecanı başlayan gençleri bu önemli kararlarında yalnız bırakmayan Kariyer.net, İşveren İlgi Endeksi ile “Üniversite mezunları arasında kimler daha hızlı işe giriyor?” sorusunun cevabını veriyor.

 

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2021 tercih dönemi 5 Ağustos’ta başladı. Yangın ve sel felaketleri sebebiyle 20 Ağustos'a uzatılan dönemde yüz binlerce genç hayatlarının en önemli kararlarından birini alacak. 

 

Üniversite heyecanı başlayan gençleri bu önemli kararlarında yalnız bırakmayan Kariyer.net, adayların üniversite ve bölüm seçimi hakkında en doğru kararı verebilmelerine yardımcı olmayı amaçlıyor. 

 

Kariyer.net, bu yıl ikinci kez yaptığı İşveren İlgi Endeksi araştırmasıyla “Üniversite mezunları arasında kimler daha hızlı işe giriyor?” sorusunun cevabını veriyor. Adaylara hangi üniversite ve bölümü seçerlerse daha kolay iş bulabileceklerini göstererek, kariyer yolculuklarına doğru bir başlangıç yapmaları için gençlere destek oluyor.

 

Türkiye’nin en büyük online istihdam platformu Kariyer.net, geçtiğimiz yıl ilk kez işverenlerin hangi üniversite ya da bölüm mezunlarına daha fazla ilgi gösterdiklerini ortaya koyan ‘İşveren İlgi Endeksi’nin ikincisini yayınladı. Son 10 yılda işe alım faaliyeti gerçekleştirmiş 88 bin işverenin  493 bin işe alım yetkilisinin 220 milyon dijital ayak izinden yola çıkarak devam eden endeks, “Üniversite mezunları arasında kimler daha hızlı işe giriyor?” sorusunun cevabını veriyor. Endeks sayesinde; Kariyer.net, gelecekleri için önemli bir adım atacak tercih dönemindeki gençlere, işverenlerin hangi üniversite, hangi bölüm, hangi üniversite ve bölüm kombinasyonlarına daha fazla ilgi gösterdiğine  ışık tutmayı amaçlıyor.

 

Ayrıca gençlerin kararlarına destek olmak ve akıllarındaki sorulara yanıt bulmak amacıyla geçtiğimiz günlerde Kariyer.net Youtube, Instagram ve TikTok kanallarında ‘Tercih Günleri’ canlı yayınları düzenlendi. Etkinlikte; gençlerin üniversite ve bölüm seçimi ile kampüs hayatı hakkında merak ettiği tüm sorular üniversite öğrencileri, çalışmaya hayatından yöneticiler ve uzmanlar tarafından yanıtlandı.  Merak eden adaylar ve veliler, yayınlara dilediklerindeKariyer.net sosyal medya kanallarından erişebilecekler.  

 

 

Bununla birlikte 400’den fazla bölüm, 1600 meslek ve Türkiye’deki tüm üniversiteler için merak edilen başlıkların yer aldığı sayfalara Kariyer.net üzerinden erişilebiliyor. Adaylar, bir meslekte çalışanları nelerin beklediğinden, hangi bölüm mezununun ne iş yapabileceğine ve ne kadar kazanabileceğine uzanan birçok sorunun cevabını bu sayfalarda bulabiliyor.

 

İşveren İlgi Endeksi’nde pandeminin de etkisiyle sağlık ile ilişkili bölümler yükselişte

2020 mezunları açısından bakıldığında pandeminin de etkisiyle işverenler tarafından en fazla ilgi gören bölümler; sağlık ile ilişkili bölümler (Hemşirelik, Sağlık Bilimleri, Eczacılık); aşı çalışmaları, dezenfektan ihtiyaçları, laboratuvar hizmetleri gibi taleplerin yükselmesiyle Kimya, Biyoloji, Kimya Mühendisliği ve bunların türev bölümleri; tüm süreçlerin çevrimiçi (online) hallerinin oluşması zorunluluklarından ötürü Yazılım/Bilişim’e yakın duran tüm bölümler ve otomotiv sektöründe yaşanan hareketlilik nedeniyle Otomotiv ve ilişkili bölümler oldu.

 

Sağlık bölümlerine ‘sıra dışı’ ilgi 

Kariyer.net uzmanlarının hazırladığı İşveren İlgi Endeksi’nin bir diğer çarpıcı sonucu da Tıp ve Diş Hekimliği haricinde sağlıkla ilişkili üniversite ve bölümlere ilginin sıra dışı bir şekilde arttığını göstermesi oldu. Buna göre ‘Hemşirelik’ 384 sıra kazanarak 1.189’uncu; ‘İş sağlığı ve güvenliği’ 145 sıra kazanarak 1.294’üncü; ‘Sağlık yönetimi’ 186 sıra kazanarak 1.426’ncı sıraya yükseldi.

 

Türk-Alman Üniversitesi’nin yükselişi dikkat çekti

İşverenlerden en fazla ilgi gören 10 üniversite ise Galatasaray Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Koç Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Türk-Alman Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi olarak sıralandı. Listede geçen yılki sıralamanın pek fazla değişiklik göstermediği görüldü. En dikkat çeken kurum, 3 sıra birden yükselerek pandemi döneminde işverenin ilgisini daha da fazla çekmeye başlayan Türk-Alman Üniversitesi oldu.

 

Yazılımcıya ihtiyaç arttı

Pandemiyle birlikte hızla dijitalleşen dünyada şirketlerin yazılımla ilgili taleplerinin artması, bu alanda nitelikli eleman açığının büyümesine yol açtı. Söz konusu gelişme, İşveren İlgi Endeksi sonuçlarına da yansıdı. Donanım ve yazılım alanında artan talep nedeniyle Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümünde okuyan adayların, daha mezun olmadan iş hayatına adım attıkları görülüyor. Bu bölümün bulunduğu 5 üniversitede de bilişim sistemleri sıralamasının arttığı tespit edildi. Buna göre İTÜ 39 sıra yükselişle 44’üncü, Kocaeli Üniversitesi 220 sıra yükselişle 239’uncu, Atılım Üniversitesi 112 sıra yükselişle 403’üncü, Sakarya Üniversitesi 155 sıra yükselişle 468’inci, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ise 481 sıra yükselişle 983’üncü sırada yer aldı.

 

İşletme ve Finans’a ilgi devam ediyor

Araştırmaya göre İşletme /Finans alanlarında spesifik bölümlere talep artışı devam ediyor. Sermaye Piyasası 6 sıra kazanarak 17’nci; Aktüerya 9 sıra kazanarak 22’nci; AB İlişkileri 14 sıra kazanarak 33’üncü; İşletme Yönetimi 37 sıra kazanarak 43’üncü; Pazarlama ise 53 sıra kazanarak 70’inci sıraya geldi.

 

 

Anadolu Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi ve Kırklareli Üniversitesi, Çalışma Ekonomisi bölümünde tercih edilme sıralamaları en çok artan üniversiteler oldu. Trakya Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi ise Ekonometri bölümünde sıralamasını artıran üniversiteler arasında yer aldı. Beykent Üniversitesi, Okan Üniversitesi, Arel Üniversitesi ve Yeni Yüzyıl Üniversitesi, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümündeki artışlarıyla dikkat çekti.

 

Anadolu’nun parlayan yıldızları

Bu kategoride öne çıkan üniversiteler arasında Sakarya Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Yalova Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Abdullah Gül Üniversitesi göze çarpan artışlar yakalamayı başardı.

 

Uysal: “Eğitim hayatının ya da kariyerinin başındaki gençlere kariyerleri boyunca yol arkadaşlığı yapma misyonuyla hareket ediyoruz.”

 

Üniversite tercihi yapacak gençlere destek olmak için yayınlanan endeks ve etkinlikler için görüşlerini paylaşan Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, eğitim hayatının ya da kariyerinin başındaki gençlere kariyerleri boyunca yol arkadaşlığı yapma misyonuyla hareket ettiklerini belirterek: “Üniversite ve bölüm tercihinin, kariyer inşa etme aşamasında önem taşıyan temel kararlar arasında yer aldığına inanıyoruz. Adayların hangi üniversite ve bölüm mezunlarının daha kolay iş bulduğunu bilerek tercih yapmaları daha doğru kararlar vermelerine de yardımcı oluyor. Elbette ‘mezuniyet sonrası daha kolay iş bulmanın’ tercih yaparken dikkat edilen tek etken olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Gençlerin, merak duydukları konularda eğitim almalarının, heyecan duydukları mesleklere yönelmelerinin önemli olduğuna inanıyor; bu kararı verirken değerlendirilen kriterlerin her bir genç için farklı önceliklere sahip olduğunu biliyoruz. Önümüzdeki günlerde bu kararı verecek gençlerimize ve ailelerine yol göstermek amacıyla bu yıl ikinci kez “İşveren İlgi Endeksi” sonuçlarını yayınladık. Sonuçlar, adaylar için bir rehber niteliği taşıyor. Kariyer.net’te son 10 yılda işe alım faaliyeti gerçekleştirmiş 88 bin işverenin, 493 bin işe alım uzmanının 220 milyon dijital ayak izinden yola çıkarak hazırlanan endeks sayesinde “Üniversite mezunları içinde kimler daha hızlı işe giriyor?” sorusunun cevabını veriyoruz. Yine üniversite öğrenci adayları ve ailelerine faydalı olacağını düşünerek 2-3 Ağustos tarihlerinde Kariyer.net Youtube, Instagram ve TikTok kanallarında “Tercih Günleri” canlı yayınları düzenledik. Etkinliğimizde; gençlerin üniversite ve bölüm seçimi ile kampüs hayatı hakkında merak ettiği tüm sorular üniversite öğrencileri, çalışmaya hayatından yöneticiler ve uzmanlar tarafından yanıtlandı. Merak edenler yayın kayıtlarına ilgili hesaplarımız üzerinden erişebilir. Son olarak; Kariyer.net’te 400’den fazla bölüm, 1600 meslek ve Türkiye’deki tüm üniversiteler için merak edilen başlıkları derlediğimiz sayfalar hazırladık. Bir meslekte çalışanları nelerin beklediğinden, hangi bölüm mezununun ne iş yapabileceğine ne kadar kazanabileceğine uzanan birçok sorunun cevabı bu sayfalarda yer alıyor. Tüm bu bilgilerin gençlerimize yardımcı olacağına inanıyor, onlara kariyerlerinin ilk adımında başarılar diliyoruz.” şeklinde konuştu.

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir