15-16 Eylül’de düzenlenecek Yerel Zincirler Buluşuyor (YZB) Konferansı ve Fuarı’nda TOMRA Collection, Depozito İade Sistemleri’ndeki deneyimlerini ve çözümlerini perakende sektörü ile paylaşacak.
Perakende sektörü ve zincir marketleri bir araya getiren Yerel Zincirler Buluşuyor (YZB) Konferansı ve Fuarı’nın bu yıl on ikincisi, 15-16 Eylül’de İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Depozito İade Sistemleri alanında global lider olan TOMRA Collection, Türkiye’de 2022 yılında hayata geçirilmesi beklenen Depozito İade Sistemleri (DİS) ile ilgili deneyimlerini ve sistem çözümlerini perakende sektörü ve yerel zincirlere aktarmak üzere YZB 2021’de yerini alıyor. Ayrıca TOMRA’nın sponsorluğunda gerçekleştirilecek özel bir oturumda deneyimli gazeteci Güven İslamoğlu ve Çevre Mühendisi İlkim Yiğit, depozito iade sistemlerinin Türkiye’ye ve perakende sektörüne kazanımları ile ilgili bilgi verecek.
Dünya genelinde plastik kirliliğinin engellenmesi, tek kullanımlık içecek ambalajlarından kaynaklanan çevre kirliliğinin önlenmesi ve geri dönüşüm sektörüne hammadde sağlanması amacıyla pek çok ülkede depozito iade sistemleri uygulanıyor. Depozito İade Sistemi’nde tüketici, içeceği satın alırken ödeyeceği depozito bedelini, içeceği tükettikten sonra sağlam ve boş ambalajı iade etmesi ile geri alıyor. Dünyada DİS’ni kabul eden ve uygulayan ülkelerde, plastik ve çevre kirliliğini önlemenin yanı sıra sistemden ekonomik faydalar sağlanıyor. Norveç, İsveç, Almanya ve Litvanya gibi sistemin yüksek başarıyla uygulandığı ülkeler dahil olmak üzere toplamda DİS'ni uygulayan yaklaşık 40 ülke/bölge bulunuyor. DİS, ayrıca çoğu Kanada eyaletinde, 10 ayrı ABD eyaletinde ve Avustralya'nın da genelinde uygulanıyor.
Türkiye’de 2022 tarihinde başlaması planlanan Depozito İade Sisteminin, kaynakların verimli kullanılması, çevre kirliliğini önleme ve atık toplamada düşük maliyet avantajlarının yanı sıra var olan hammaddeyi ülkemizde tutarak ekonomiyi güçlendirmeye destek olması bekleniyor. Yapılan Depozito İade Sistemi Fizibilite Çalışması’na göre Türkiye’de cam, metal, pet olmak üzere yıllık ortalama 20 milyar içecek ambalajı ortaya çıkıyor. Tüketim bu şekilde devam ettiğinde 2041 yılında 52 milyar adet içecek ambalajının atık olarak yönetilmek zorunda kalınacağı ön görülüyor. Bu açıdan bakıldığında DİS, boş içecek ambalajlarının tekrar kullanımı ve yüksek kalitede geri dönüştürülmesi amacıyla temiz bir şekilde toplanmasının başarıldığı tek model oluyor. Fizibilite çalışmasına göre, Türkiye’de de Depozito İade Sistemi ile 3-4 yıl içerisinde içecek ambalajlarının yüzde 90'ının geri dönüşüme ulaştırılması hedefleniyor.
DİS, perakende sektörüne yeni iş akışları ve yeni avantajlar getirecek
DİS, cam ve pet şişe üreticilerinin yeni şişe üretmek için birincil hammaddeyi ithal etmesine gerek kalmadan ülkemizde toplanmış cam şişeyi sonsuz kez, pet şişeyi ise en az 12 kez geri dönüştürüp kullanabilmesine imkân tanıyacak. Böylece içecek üreticilerinin maliyet avantajı sağlaması da mümkün olacak. İçecek üreticileri, Üretici Sorumluluğu kapsamında depozito sistemi katılım bedelini, malzeme gelirlerini ve tüketici tarafından sisteme iade edilmeyen ambalajların depozito bedellerini kullanarak sistemi finanse edebilecek.
Depozito İade Sistemi’nde içecek satışı yapan tüm satış noktaları ise sistemin önemli bir parçası oluyor. Depozitolu içecekleri satan perakende noktalarının, boş ambalajları iade alma sorumluluğu bulunuyor. Böylece tüketiciler, yeni ihtiyaçları için alışveriş yaparken; boş ambalajlarını iade edebiliyor. Yalnızca depozito iadesi için özel toplama noktalarına gidilmesi gerekmezken satış noktaları, tüketicilerin iade edeceği ambalajları alıp, sistemi sadakat yöntemi ile yöneterek süreci avantaja çevirebiliyor.
Bu noktada perakende, sistemin işlemesini kolaylaştırırken sistemden de faydalanıyor. TOMRA Collection Türkiye Genel Müdürü Metin Tek; “Türk perakende sektörünün hızlıca bu sisteme entegre olabileceğine inanıyoruz. Bu sistem, Dünya’da 60’a yakın pazarda uygulanıyor. Deneyimlerimizden biliyoruz ki artık, mağaza tasarımlarında bile iade noktaları, makineler perakendenin ayrılmaz birer parçası olarak görülüyor. Müşteriler, içecek ambalajlarını hızlı ve kolay iade edebilecekleri yerlerden alışveriş yapmayı tercih edeceğinden tüketiciler için iyi bir geri dönüşüm deneyimi yaratmak rekabet avantajı da sağlayabiliyor” diye belirtiyor.
Her türlü perakendeye özel esnek çözümler
Global olarak 60'tan fazla ülkede faaliyetlerini sürdüren TOMRA, 1972’de dünyanın ilk depozito iade makinesini (DİM) geliştirerek üretti. TOMRA, teknolojileri, çözümleri ve makineleri ile sistemdeki paydaşların çözüm ortağı olarak dünyanın dört bir yanında, her yıl yaklaşık 40 milyar adet içecek ambalajını 84.000'in üzerinde kurulu teknolojisi ile topluyor.
TOMRA’nın sunduğu dijital ve yenilikçi çözümler ile müşterilerin, tekrar mağazayı ziyareti için harika bir geri dönüşüm deneyimi oluşturuluyor. Geniş ürün yelpazesi sayesinde TOMRA, en küçük dükkândan en büyük hipermarkete kadar esnek çözümler sunuyor. Mağazanın dış cephesinde konumlandırılan dış mekâna uygun makinelerden, az raf alanı olan daha küçük mağazalar için özel olarak tasarlanmış, az yer kaplayan kompakt ve ekonomik çözümlere kadar işletmelerin yapısına uygun çözümler sağlanıyor.
Depozito iade makinelerinden anında alınan bildirimler, satış noktasındaki personelin operasyonu verimli ve rutin işlerini aksatmadan yönetmesine yardımcı oluyor. Böylelikle perakende işletmecileri, geri dönüşüm yatırımından maksimum şekilde fayda sağlayabiliyor.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı
Bağımsız, yeni nesil, tarafsız haber ve haberciliğin en üst noktasında yer alan habergezgini.com ile Türkiye’nin ve dünyanın gündemini takip edebilirsiniz.
İstanbul böcek ilaçlama hizmetleriyle evinizi haşerelerden koruyun. Güvenli ve etkili ev ilaçlama yöntemleri ile hijyenik…
EduTalks: İstanbul Aydın Üniversitesi’nde sektör liderleri ve öğrenciler bir araya geldi! Dijital markalaşmadan yeni medyaya…
Kadın kazak modelleri, kış günlerinin temel parçaları arasında yer alarak hem sıcak tutar hem de…
Renkler, sadece gözlerimizi değil, ruhlarımızı da boyar. Kırmızı, tutkuyu ve enerjiyi, mavi sakinliği ve güveni,…
Duvar paneli iç mekanlarda hem dekoratif hem de işlevsel amaçlarla kullanılan bir kaplama çözümüdür. Özellikle…
Odeabank, 28. İstanbul Tiyatro Festivali’nde “Bu İşte Bir Kadın Var” temasıyla sahnede.