Tohum Otizm Vakfı’nın 2006 yılında ABD’nin önde gelen kurumlarından “Princeton Çocuk Gelişim Enstitüsü” (PCDI) ile yaptığı anlaşma doğrultusunda Türkiye’de örnek okul olarak kurulan Tohum Otizm Vakfı Eğitim Kurumları, bilimsel temelli, yoğun ve bireye özel eğitim programları ile otizmli bireylerin hayata kazandırılması için çalışmalarını sürdürüyor.
Günümüzde bilinen tek çaresi; erken tanı ile yoğun ve sürekli özel eğitim olan otizm, günümüzde her 44 çocuktan 1’inde görülüyor. 2003 yılından bu yana otizmli çocukların hak ettiği toplumsal değere kavuşması için faaliyet gösteren Tohum Otizm Vakfı, ABD’nin önde gelen kurumlarından “Princeton Çocuk Gelişim Enstitüsü” (PCDI) ile yaptığı anlaşma doğrultusunda bilimsel temelli ve her bireye özel eğitim programları ile otizmli bireylerin hayatında fark yaratmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Dünyada kabul gören eğitim sistemi
2006 yılında Tohum Otizm Vakfı tarafından kurulan Tohum Otizm Vakfı Eğitim Kurumları, otizmli çocukların eğitiminde dünyada kabul görmüş ve etkililiği bilimsel olarak kanıtlanmış ‘’Uygulamalı Davranış Analizi’’ metodu üzerine eğitim programlarını oluşturuyor. Otizmli çocuklara erken çocukluk döneminden itibaren eğitim veren Tohum Otizm Vakfı Eğitim Kurumları, bilimsel temelli eğitim hizmetleri sunmasının yanı sıra ailelere de çocuklarının eğitimine ilişkin destek hizmetleri sağlıyor.
Her bir öğrenci için bireyselleştirilmiş eğitim planı
Tohum Otizm Vakfı Eğitim Kurumları’nda her bir öğrencinin yaşı, gelişim özellikleri ve gereksinimleri belirlenip ailelerinin de görüşleri alınarak bireyselleştirilmiş eğitim planı oluşturuluyor. Bu planda yer alan tüm gelişim alanlarına yönelik hedeflerin öğretimi yapılarak bu yönde veriler toplanıyor. Toplanan veriler analiz edilerek öğrencilerin gelişimi takip ediliyor. Her bir öğrenciye bir eğitimci ve ortalama dört eğitimciye bir danışmanın rehberlik ettiği Tohum Otizm Vakfı Eğitim Kurumları’nda her yaştaki öğrencinin gereksinimini karşılayabilecek kapsamlı bir müfredat sunuluyor.
Ücretsiz Rehberlik Hizmeti
Tohum Otizm Vakfı Eğitim Kurumları çatısı altında hizmetlerini sürdüren Rehberlik Birimi’nde, otizm tanısı almış bireylerin ailelerine ve otizm konusunda bilgilendirme talep eden kişi ve kurumlara ücretsiz destek veriliyor. Değerlendirme ve bilgilendirme görüşmeleri olarak iki temel alanı kapsayan rehberlik hizmetleri, otizm tanısı almış ya da gelişimsel açıdan riskli olan bireylerin eğitsel gereksinimlerini belirlemek ve gerekli yönlendirmeyi yapmak amacı ile çalışmalarını sürdürüyor.
Eğitim hizmetlerine etkin erişim sağlanması önemli
Otizmli her çocuğun eğitim hakkından eşit bir şekilde yararlanması için hak temelli yaklaşımın ve kapsayıcı eğitimin uygulamada da hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Özgül Gürel şunları söyledi:
‘’Otizmli bireylerin iyi eğitim hizmetine erişebilmesi ve ilerleyen dönemlerinde aldıkları eğitim doğrultusunda kendi yeteneklerine uygun iş bulabilmeleri kritik bir konu. Günümüzde ancak eğitim ortamına erişebilen otizmli çocuklar, ileriki yaşlarında hak ettiği toplumsal hayata kavuşabiliyor. Dolayısıyla otizmli çocuklar ve yetişkinlerin hayatlarına azami bağımsızlıkta devam edebilmeleri için okul öncesi eğitimden başlayarak nitelikli eğitim hizmetlerine erişimlerinin etkin şekilde sağlanması çok önemli. Tohum Otizm Vakfı Eğitim Kurumları, kurulduğu günden bugüne bu amaç doğrultusunda her geçen gün kendini daha da ileriye taşıyarak otizmli çocuklarımızın hayatlarına ışık tutmak için çalışmalarını sürdürüyor. PCDI ile olan anlaşmamız doğrultusunda en güncel ve dünyada kabul görmüş eğitim sistemini tüm programlarımıza başarılı bir şekilde entegre ediyoruz. Bilimsel temelli eğitim programlarımızın yanı sıra, alanında uzman eğitimci ve formatörlerimiz ile öğrencilerimizin eğitim sırasında ihtiyacına yönelik tüm donanımı da sağlıyoruz. Umudumuz her geçen gün daha fazla otizmli bireyin ihtiyacı olan eğitime ulaşarak bireysel bağımsızlığını kazanması ve toplumda yer edinebilmesi.’’
Tohum Otizm Vakfı ile olan iş birliklerinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Princeton Çocuk Gelişim Enstitüsü Eğitim Programları Yönetici Direktörü BCBA-D Amanda S. Freeman şunları söyledi:
‘’Tohum Otizm Vakfı Eğitim Kurumları’nda otizmli bireylere yönelik olarak okul ve destek eğitim programlarında sağladıkları öğretim, diğer programlar için bir model teşkil ediyor. Personel eğitim ve değerlendirme hizmetleri, genç profesyonellerin otizmli bireyleri etkin bir şekilde eğitmek için gereken becerileri geliştirmelerine imkan sağlıyor. Türkiye'deki otizmli bireyler, uzmanlıkları ve program genelinde uygulanan sistemler sayesinde konuşmayı, oynamayı, okumayı, yazmayı ve topluluklarının aktif üyeleri olmayı öğreniyorlar.’’
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı
Bağımsız, yeni nesil, tarafsız haber ve haberciliğin en üst noktasında yer alan habergezgini.com ile Türkiye’nin ve dünyanın gündemini takip edebilirsiniz.
Taksim, İstanbul’un kültürel ve turistik merkezlerinden biri olarak bilinir ve bu sebeple pek çok konforlu…
Yeni yıl, sevdiklerimizle geçirdiğimiz anların kıymetini bir kez daha hissettiğimiz, yeni başlangıçlara adım attığımız özel…
Markalaşma ve iletişimde geleceği yakalayın: İlham veren konferans sizi bekliyor!
Girişimcilerin Büyük Hataları etkinliği 18 Aralık'ta İstanbul Kültür Üniversitesi'nde! Kaçırmayın!
Fakı Mehmet Efendi Baklavaları, şu anda İstanbul metro istasyonlarında hizmet verdiği şube sayısını 42’ye çıkardığını…
Evinizde veya iş yerinizde meydana gelen tıkanıklık sorunları, günlük yaşamınızı olumsuz etkileyebilir. Pendik tıkanıklık açma…