Türkiye Futbol Federasyonu, Futbol Akademileri Projesi kapsamında Belçika merkezli yetenek geliştirme ve oyuncu potansiyeli optimize etme üzerine uzmanlaşmış Double Pass firmasıyla işbirliği protokolü imzaladı.
TFF Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri Orhan Saka Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen imza törenine Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, Milli Takımlardan Sorumlu TFF Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Altıntop, Double Pass Genel Müdürü Koen Put ve Futbol Direktörü Hans Vander Elst katıldı. TFF Yönetim Kurulu Üyeleri Müslüm Özmen, Ali Düşmez, İdil Karademirlidağ Suher, Volkan Can ve Murat Şahin ile Futbol Gelişim Direktörü Oğuz Çetin ile akademi antrenörleri de törende yer aldı.
TFF Başkanı Büyükekşi: “Kalıcı başarı istiyorsak, bir futbol ekosistemi yaratmak zorundayız”
TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, törende yaptığı konuşmada Futbol Akademilerinin önemine değindi. Başkan Büyükekşi, “Ekosistem bir çevrenin karşılıklı ilişkileri sonucu meydana gelen ve süreklilik gösteren bir sistemdir. Burada her bireyin ya da aktörün kendi rolü vardır. Kalıcı ve istikrarlı başarı istiyorsak, sorunsuz ve sonuç odaklı işleyen, sürdürülebilir bir futbol ekosistemi yaratmak zorundayız. TFF olarak bizim rolümüz; Futbol Akademileri Projesini sağlam bir zemine oturtmak, uygulanmasını ve denetlenmesini sağlamak. Kulüplerin rolü ise; bu projeyi içselleştirip gerekli altyapı yatırımlarını yapmak. Ortak amacımız; sürdürülebilir ve istikrarlı başarılar elde etmek.” dedi.
“Projemiz hem alt yapı, hem sportif başarı, hem de finansal açıdan ihtiyaçları karşılıyor”
Kulüplerin ekonomik olarak zor durumda olduğunu belirten TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Kulüplerimizin borçları 25 milyar TL’ye yakın. Faizi ile birlikte bu iki katına çıkıyor. Futbol Akademileri projemiz, işte bu yüzden çok kritik öneme sahip. Hem alt yapıda, hem sportif başarıda, hem de finansal açıdan ihtiyaçları karşılıyor. Hepimiz şunu çok iyi biliyoruz: Büyük paralar harcayarak gerçekleştirilen futbolcu transferleri uzun vadeli kazanımlar sağlamıyor. Sadece, geçici ve kısıtlı başarılar elde edilmesini sağlıyor. Bunun yerine kulüplerimizin kendi altyapılarına kaynak ayırmalarını ve onları geliştirmeleri gerekiyor. Çünkü genele yayılan istikrarlı başarıları ve sürdürülebilirliği ancak bu şekilde yakalayabiliriz. Altyapı akademilerinden yetişen futbolcuların öncelikle kendi kulüplerinin A takımına yükselmelerini, bir sonraki adımda da yurt dışına transfer olmalarını istiyoruz. Altyapılarımızın her yıl kulüplerimizin A takımlarına en az iki futbolcu vermesini bekliyoruz. Milli Takımımızın başarısı da bu projenin sağlıklı yürüyüşüne bağlı. Milli Takımlarımıza her yaş kategorisi için oyuncu havuzu oluşmasını hedefliyoruz. Bu sayede hem Türk futbolunun itibarını ve marka değerini artırmak mümkün olacak. Hem de kulüplerimize önemli bir gelir yaratacağız.” diye konuştu.
“Türkiye’nin Altyapı Akademileri Modeli’ni geliştirmek için yurtiçi ve yurtdışı ziyaretlerimiz sürecek”
TFF olarak Futbol Akademileri Projesi kapsamında bugüne kadar yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi veren Başkan Büyükekşi, “Futbol akademileri projemiz kapsamında bugüne kadar hem yurtiçi hem yurtdışı birçok ziyaret gerçekleştirdik. Ülkemizde Trabzonspor, Trabzon 1461, Altınordu, Antalyaspor, Giresunspor, Başakşehir, Alanyaspor, Galatasaray, Beşiktaş gibi kulüplerimizi ziyaret ettik. Altyapı tesislerini inceledik ve görüş alışverişlerinde bulunduk. Yurtdışında da Kulüpler Birliği Vakfı tarafından belirlenen temsilcilerin de katılımıyla Ocak ayında Hollanda Futbol Federasyonu, Belçika Futbol Federasyonu, Hollanda ve Belçika Milli Takım Tesisleri ile AFC Ajax, AZ Alkmaar, KVC Westerlo, KRC Genk kulüplerine ziyaretler gerçekleştirdik. Şubat ayında yaşadığımız deprem felaketi nedeniyle ara verdiğimiz ziyaretlerimiz önümüzdeki dönemde devam edecek. Tüm bu ziyaretlerimizin amacı Türkiye’nin Altyapı Akademileri Modeli’ni geliştirmekti. Hangi ülkeden hangi takımdan neyi alabiliriz, hangisi bizim için uygun ve uyumlu olur, kalıcı başarı için projemize neler katmalıyız, araştırmak ve öğrenmek için… KPMG ile birlikte sürdürdüğümüz strateji çalıştaylarımızda 13 Mart 2023 tarihinde Altyapı ve Akademi Çalışma Grubu toplantısını gerçekleştirdik. Önemli ipuçları edindik ve önerilerin tamamını titizlikle inceledik. Böylesine önemli bir projeyi hayata geçirirken yapılan her uyarıyı, beyan edilen her görüşü dikkate alarak ilerlediğimize emin olabilirsiniz.” ifadelerini kullandı.
“Böylesine önemli bir projede hata lüksümüz yok, dünyadaki en yetkin iş ortaklarından birini seçtik”
Double Pass ile yapılan işbirliği protokolü ile Futbol Akademileri Projesi kapsamında dev bir adım attıklarını vurgulayan TFF Başkanı Büyükekşi, “Türk futbolunda genç oyuncu gelişimini uluslararası standartlarda, sağlıklı ve sürdürülebilir bir ‘Akademi Modeli’yle oluşturmak adına Double Pass firması ile işbirliği protokolünü sizlerin huzurunda imzalayacağız. Böylesine önemli bir projede hata yapma lüksümüz yok. Doğal olarak dünyadaki en yetkin iş ortaklarından biri ile ilerlemeyi seçtik. Double Pass; FIFA, UEFA ve çeşitli ülke federasyonlarıyla yürüttüğü eğitim ve denetleme çalışmalarıyla dünya çapında kendini ispat etmiş bir firma. Yetenek geliştirme ve oyuncu potansiyelini optimize etme konusunda 20 yılı aşkın tecrübeye sahip bir şirket. FIFA’nın güvenilir danışmanı olarak, 6 kıtada 1000 kulüpten oluşan 30 federasyona, dünya çapında ise 35 federasyon ve lige bağlı toplam 1500 kulübe kapsamlı denetleme, eğitim ve danışmanlık hizmetleri veriyor. Premier League, Bundesliga, US Soccer, J-League, DBU, Flamengo, Hertha Berlin, SC Internacional, FC Copenhagen ve daha pek çok saygın kuruluşla birlikte çalışmalar gerçekleştirmiş. Bundan sonra bu deneyimlerini ve uzmanlıklarını Türk futbolunun geleceği için kullanacaklar. Sizlerin huzurunda kendilerini tebrik ediyor, işbirliğimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi.
Başkan Büyükekşi, Double Pass ile yapılan işbirliğinin kapsamı hakkında bilgiler verdi
Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, Double Pass ile birlikte gerçekleştirilecek projenin kapsamı hakkında şu bilgileri paylaştı: “Projemiz kapsamında öncelikle; yaş gruplarına özel kriterleri taşıyan antrenörler seçilecek. Seçilen antrenörlerin eğitimleri ve değerlendirmeleri yapılacak. Eğitim sürecini başarıyla tamamlayan antrenörler kulüplerinde ilgili yaş gruplarında uzman antrenör olarak görevlendirilecek. Kulüplerde gerçek anlamda futbol akademileri kurulacak ve 6 ay süre ile bu antrenörlerin ücretleri TFF tarafından karşılanacak. Akademiler TFF tarafından denetlenecek ve destek mekanizmaları denetleme sonuçlarına göre işletilecek.
Antrenörler;
- U6-U9 Akademi Öncesi Aşama,
- U10-U12 Temel Aşama,
- U13-U15 Gençlik Gelişim Aşaması,
- U16-U19 Profesyonel Gelişim Aşaması gibi yaş gruplarına özel eğitim alan ve eğitim veren uzman profesyonellerden oluşacak.
Belirli kriterlere göre seçilecek antrenörler kendi ilgili yaş gruplarına göre eğitim alacaklar. Bu eğitimler; yüz yüze ve online yüz yüze eğitimlerden ve online içerik paylaşımlarından oluşacak.
İlk yüz yüze eğitimler;
- U6-U9 ve U10-U12 yaş grubunda her kulüpten 2 antrenörün katılımıyla 6-7 Nisan tarihlerinde,
- U13-U15 ve U16-U19 yaş grubunda ise her kulüpten 3 antrenörün katılımıyla 4-5 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek.
Diğer yüz yüze eğitimler Mayıs, Haziran, Ağustos ve Eylül aylarında yapılacak. Eğitimlerini tamamlayan antrenörler eğitimini aldıkları yaş gruplarına göre çocuklarımıza ve gençlerimize eğitimler verecekler. Böylece sistem sürdürülebilir bir şekilde işlemiş olacak.”
“Kulüplerimizle B Takımı uygulaması için istişarelerimizi sürdürüyoruz”
Gelecek sezon Süper Lig Kulüplerine; 2024-2025 sezonunda ise TFF 1. Lig kulüplerine Akademi zorunluluğu getirilmesiyle ilgili Yönetim Kurulu kararı aldıklarını hatırlatan Futbol Federasyonu Başkanı Büyükekşi sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bugün de aldığımız bu kararı kulüplerimize tebliğ edeceğiz. Futbol Akademilerinin finansmanında Hazine ve Maliye Bakanlığımız ilgili kanunu değiştirerek kulüplerimize stopaj iadelerini altyapı için kullanma zorunluluğu getirdi. Bu sayede kulüplerimiz ilave bir yükümlülüğe girmeden hem altyapılarını finanse edebilecek hem de altyapı spor eğitim tesisleri inşa edebilecekler. Kulüplerimize böyle güzel bir imkân tanıyarak Türk futbolunun gelişmesine büyük bir destek veren, başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Hazine ve Maliye Bakanımız ile Gençlik ve Spor Bakanımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Diğer taraftan, genç futbolcu gelişimi kapsamında; gerek Süper Lig kulüplerimizle gerekse 3. Lig kulüplerimizle B Takımı uygulaması için istişarelerimizi sürdürüyoruz.”
“Camiamızın tüm paydaşlarını Türk Futbolunun geleceğini istikrarlı ve kalıcı bir başarıya taşımaya davet ediyoruz”
Futbol Akademileri Projesi ile çıktıkları bu yolda Türk futbolun tüm paydaşlarının birlik ve beraberlik içinde ortak bir amaç için çalışacaklarından emin olduğunu vurgulayan Büyükekşi, “Şanlı Cumhuriyetimizin ve Federasyonumuzun 100. Kuruluş Yıl Dönümünde tüm camiamızı Türk Futbolunun geleceğini istikrarlı ve kalıcı bir başarıya taşımaya davet ediyoruz. Bu önemli projeye katkı sağlayacak tüm paydaşlarımıza ve Double Pass firmasına teşekkür ediyorum. Bu işbirliğinin ve Futbol Akademileri Projemizin hayırlara vesile olmasını diliyorum.” sözleriyle konuşmasını noktaladı.
Double Pass Genel Müdürü Put: “Bu proje uzun vadeli, istikrarlı ve sürdürülebilir bir proje olacak”
Double Pass Genel Müdürü Koen Put ise Türkiye Futbol Federasyonu ve TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’ye Türk futbolu için böylesine önemli bir projeyi yürütme ve uygulama görevini Double Pass’e verme güvenini gösterdiği için teşekkür ederek, “Sayın Başkan ve ekibini gösterdikleri çaba için de tebrik etmek istiyorum. Son aylarda Türk futbolunu geliştirmek için hem farklı konularda ve hem de akademi sistemini geliştirmek için büyük bir çaba sarf ediyorlar. TFF ile birlikte yürüteceğimiz Akademi Projesi uzun vadeli, istikrarlı ve sürdürülebilir bir proje olacak. 20 yıllık tecrübemiz ve uzmanlığımız, sahip olduğumuz yetkin ve başarılı kadro ile Türkiye’nin büyük başarısına katkıda bulunacağımızdan emin olun.” ifadelerini kullandı.
Hamit Altıntop: “Türk futbolunun geleceğine ışık tutmak için çıktığımız yolda önemli bir adım daha atıyoruz”
İmza töreninde konuşan Milli Takımlardan Sorumlu TFF Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Altıntop Türk Futbolunun geleceğine ışık tutmak, başarıları kalıcı ve sürdürülebilir hale getirmek için çıktıkları yolda önemli bir adım daha atıyor olmanın haklı gururunu yaşadıklarını vurguladı. Hamit Altıntop, “Sabır, azim ve sürekli çalışma gerektiren işimizi hakkıyla yapabilmek için hep birlikte emek veriyoruz. Profesyonel futbolcu gelişiminin çocuk yaşta başlatılması gereken ciddi bir iş olduğu bilinci ile Belçika’nın alanında uzman kuruluşu Double Pass ile işbirliğine gidiyoruz. Biliyoruz ki profesyonel futbolcu gelişimi her yaş grubuna özel çalışmaların yapılması gereken ve uzmanlık gerektiren bir iş. Futbolcunun çocuk yaştan itibaren fiziksel, zihinsel gelişimi ve güçlenmesi için, teknik, taktik becerilerinin katlanarak arttırılması için yaşına özel çalışmalar yapılması gerekiyor. Bunun birinci adımı da antrenörlerin yaş kategorilerine göre uzmanlaşması. Double Pass ile işbirliğimiz öncelikle antrenörlerimizin yaş kategorilerine göre uzmanlaşmasını sağlayacak. Bu vizyon ile önümüzü açan Türkiye Futbol Federasyonu Başkanımız Sayın Mehmet Büyükekşi’ye teşekkür ederim.” dedi.
“Çocuklarımızın, gençlerimizin önce iyi birer insan, sonra iyi birer sporcu olması böylece Milli Takımlarımıza, kulüp takımlarımıza katkı sağlaması ve başarılı olmaları için sabırla ve inançla çalışmaya devam edeceğiz” diyen Hamit Altıntop konuşmasını “Türkiye Futbol Federasyonu ile Double Pass kuruluşunun bu anlamlı ve önemli işbirliğinin Türk Futboluna ciddi kazanımlar ve katkılar sağlamasını diliyorum” sözleriyle tamamladı.
Double Pass Futbol Direktörü Elst: “Çok güçlü bir sistem oluşturmak için buradayız”
Double Pass Futbol Direktörü Hans Vander Elst, şirket olarak Türkiye Futbol Federasyonu ile işbirliği yapmaktan büyük onur duyduklarını ifade ederek, “Bir süredir yeni projemizi ve Türkiye’de yetenek geliştirmeyi konuşuyoruz. Her gün genç futbolcularla çalışmak zorundayız. Tüm antrenörleri bir araya getireceğiz. Çok güçlü bir sistem oluşturacağız. Tam olarak bunun için buradayız. Çok çalışacağımızın ve başarılı olacağımızın sözünü veriyorum. Daha fazla eğitilmiş oyuncu göreceksiniz. Daha genç takımlar olacak. Genç oyuncular daha fazla süre alacak. Yetenek geliştireceğiz. Bu 4 yıllık projede başarılı olacağız. Bu proje Türk futbolunun geleceği için çok önemli.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından TFF ile Double Pass arasında işbirliği protokolü imzalandı. TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Double Pass Genel Müdürü Koen Put ve Futbol Direktörü Hans Vander Elst’e sırtında Double Pass yazan Milli Takım forması takdim etti. Daha sonra katılımcılar ile birlikte toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirildi.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı
Bağımsız, yeni nesil, tarafsız haber ve haberciliğin en üst noktasında yer alan habergezgini.com ile Türkiye’nin ve dünyanın gündemini takip edebilirsiniz.