Diğer

Tesis Güvenlik Belgesi Nedir?

5202 sayılı Kanun kapsamında, Kontrole Tabi Listede yer alan malzemeleri üreten veya savunma sanayi alanında hizmet sunan kuruluşların, Tesis Güvenlik Belgesi alması zorunludur.

Hangi Durumlarda Tesis Güvenlik Belgesi Alınması Gereklidir?

Aşağıdaki durumlarda Tesis Güvenlik Belgesi almanız gerekmektedir:

  • Kontrole Tabi Listede bulunan malzemeleri üretmeyi planlıyorsanız,
  • Savunma sanayi alanında danışmanlık hizmeti vermek istiyorsanız,
  • Tesis Güvenlik Belgesi olan bir müşterinin ya da savunma sanayi firmasının alt yüklenicisi olacaksanız,
  • İhalelere katılmayı düşünüyorsanız ve ihale şartlarında Tesis Güvenlik Belgesine sahip olma şartı bulunuyorsa,
  • Savunma sanayi hizmeti için Kuruluş İzin Belgesi almak istiyorsanız,
  • Kontrole Tabi Listede yer alan ürün için Üretim İzin Belgesi almak istiyorsanız,
  • İthalat veya ihracat işlemleri için gerekli İthalat İhracat İzin Belgesi alacaksanız,
  • Savunma sanayi firmasında çalışan personel için Kişi Güvenlik Belgesi almak istiyorsanız

Kısacası; Kişi Güvenlik Belgesi, Kuruluş İzin Belgesi, Üretim İzin Belgesi ya da İthalat İhracat İzin Belgesi almak istiyorsanız, önce Tesis Güvenlik Belgesi edinmeniz gerekmektedir. Bu belge, diğer tüm belgelerin alınması için temel bir gerekliliktir.

Tesis Güvenlik Belgesi Nereden Alınır?

Tesis Güvenlik Belgesi verilmesi sürecinde yetkili makam, Milli Savunma Bakanlığı‘nın Teknik Hizmetler Dairesi Başkanlığıdır. Milli ve NATO Tesis Güvenlik Belgesi başvuruları bu makama yapılmaktadır.

Tesis Güvenlik Belgesi Kaç Çeşittir? Hangisini Almak Gerekir?

Tesis Güvenlik Belgesi, Milli ve NATO Tesis Güvenlik Belgesi olmak üzere iki çeşittir. Sadece Milli Savunma Bakanlığı ihalelerine katılmak isteyen firmaların MSB Tesis Güvenlik Belgesi, NATO ihalelerine katılacak firmaların ise NATO Tesis Güvenlik Belgesi alması gerekmektedir. YKC Grup Bilişim olarak, her iki belge için aynı anda başvuru yapmanızı öneriyoruz. Çünkü her iki belgenin başvuru süreçleri aynıdır ve MSB tarafından tek bir denetim yapılır. Devlete ödenecek başvuru ücreti dışında ek bir masraf bulunmamaktadır. Ayrıca, YKC Grup Bilişim olarak, NATO Tesis Güvenlik Belgesi almanız için ekstra bir danışmanlık ücreti talep edilmemektedir. Eğer, Milli Tesis Güvenlik Belgesi aldıktan sonra NATO Tesis Güvenlik Belgesi de almak isterseniz, yaklaşık 3-4 ay sürecek tüm süreci baştan başlatmanız gerekecektir.

Tesis Güvenlik Belgesi Almak Ortalama Kaç Ay Sürer? Süreç Nasıl Kısaltılabilir?

Tesis Güvenlik Belgesi almak için firmanızdan talep ettiğimizi bilgi/belgeleri toplayarak bize iletmeniz yaklaşık 1 hafta sürmektedir.

Bu bilgi/belgeleri kullanarak Özel Güvenlik İzin Belgesi, Kişi Güvenlik Belgesi, Milli Tesis Güvenlik Belgesi, NATO Tesis Güvenlik Belgesi başvuru klasörlerini oluşturmamız ortalama 2 hafta sürmektedir.

Emniyet ve MSB’ye başvurular yapıldıktan sonra MSB’nin firmanızı denetime gelmesi için öncelikle KGB (Kişi Güvenlik Belgesi) başvurularının sonuçlanması gerekmektedir, ki bu da ortalama 2-3 ay (12 hafta) almaktadır.

MSB’nin denetime geldikten sonra, Tesis Güvenlik Belgesi nin onaylanması ve firmanıza göndermesi ortalama 2 hafta sürmektedir.

Özetle, bizimle çalışmaya başlayıp, firma belgelerinizi toplamadan, Tesis Güvenlik Belgesinin tarafınıza ulaştırılmasına kadar tüm süreç Toplamda 1 + 2 + 12 + 2 = 17 hafta = 4 ay sürmektedir.

Tesis Güvenlik Belgesi alma sürecinin kısaltılabilmesi için, çok iyi bir başvuru klasörleri oluşturmak gerekir. MSB’nin başvuru klasöründe eksik tespit etmesi durumunda, bu süreç 1 yıla kadar uzayabilir. Bu nedenle, başvuru klasörlerinin tam, eksiksiz ve doğru olması çok önemlidir. Ayrıca, MSB denetime tam olarak hazır olmak da sürecin uzamamasını sağlar. Firmamız, gerçek MSB denetiminden önce firmanızda iç denetimler yaparak binlerce denetim kriterlerini tek tek kontrol ederek denetimde küçük de olsa hiçbir eksikliğin olmamasını sağlar. Ayrıca, firmamız birkaç denetim provası yaparak, müşteriyi eğitir ve denetimin başarılı geçmesini sağlar.

Tesis Güvenlik Belgesi Almanın Toplam Maliyeti Ortalama Kaç TL’dir?

Tesis Güvenlik Belgesi Ön İnceleme ücreti ve Belgelendirme Ücreti olmak üzere, MSB‘ye her bir belge için ödeme yapılır. Milli ve NATO Tesis Güvenlik Belgesi olmak üzere toplam 2 belge için de ödeme yapılır.

Bunun dışında; danışmanlık ücreti ve altyapı maliyetlerini (Levhalar, Saclar, Defterler, Etiketler, Muhtelifler, Yangın Malzmeleri, Kamera, Kartlı Geçiş Sistemi, IT Altyapısı, Güvenlik Sistemi, Turnike, Kalite Belgeleri) dikkate alarak, toplam bir maliyet belirlenebilir. Her tesisin büyüklüğüne göre toplam fiyat değişiklik göstermektedir. Bu nedenle, şirketinizi ziyaret ettikten sonra, denetimde sadece zorunlu olan asgari malzemelerin almanızı sağlayarak Tesis Güvenlik Belgesi ni en düşük maliyetle almanızı sağlamaktayız.

Tesis Güvenlik Belgesi Almak İçin Müstakil Bir Binaya Sahip Olmak Şart Mıdır?

Tesis Güvenlik Belgesi alabilmek için müstakil bir binaya sahip olmak şart değildir. Firmanız komple müstakil bir binada veya binanın sadece bir katında veya bir kattaki tek bir dairesinde yer alabilir. Önemli olan bina, kat veya dairenin en az 100 m² net alana sahip olmasıdır.

Tesis Güvenlik Belgesi Alınacak Yerin Tapusuna Sahip Olmak Şart Mıdır?

Tesis Güvenlik Belgesi alabilmek için, Tesis Güvenlik Belgesi alınacak yerin tapusuna sahip olmak şart değildir, kiracı da olunabilir.

Tesis Güvenlik Belgesi Alınacak Yerin İskan Belgesi (Yapı Kullanım İzin Belgesi) Olması Şart Mıdır?

Tesis Güvenlik Belgesi alabilmek için, Tesis Güvenlik Belgesi alınacak yerin İskan Belgesi (Yapı Kullanım İzin Belgesi) olması şart değildir. Fakat, Kuruluş İzin Belgesi ve Üretim İzin Belgesi alacaksanız, bu durumda, Tesis Güvenlik Belgesi alınacak yerin İskan Belgesi olması zorunludur.

Tesis Güvenlik Belgesi Alınacak Yerde En Az Hangi Mahallerin Olması Şarttır?

Tesis Güvenlik Belgesi alınacak yerde en az aşağıdaki mahallerin olması şarttır. Firmanızın Tesis Güvenlik Belgesi almak için fiziksel olarak uygun olup olmadığını anlamak için bizimle iletişime geçerek keşif talebinde bulunabilirsiniz.

Toplantı Odası: İçinde 6 kişinin toplantı yapabileceği bir toplantı odası (ortalama 12 m²) olmaldır.

Güvenlik ve Ziyaretçi Mahali: Güvenlik görevlisi için küçük bir bankonun yer aldığı bir Güvenlik Mahali ve en az 2 ziyaretçinin oturabileceği bir Ziyaretçi Mahali olmalıdır. Bu genelde binanın veya dairenin giriş kısmında yer alabilir.

Kontrollü Oda: En az 4 m², duvarları tuğla, beton veya ytongdan yapılmış, kapısı çelik kapı olan Kontrollü Oda olmalıdır. Burada gizli belgelerin saklandığı 2 adet çelik dosya dolabı yer almaktadır.

Koordinatör Odası: Bu oda, içine en az 1 çalışma masası sığacak ölçüde en az 9 m² olmalıdır. Bu odada Tesis Güvenlik Koordinatörü oturmaktadır. Fakat, küçük dairelerde Koordinatör Odası ve Kontrollü Bölge tek oda olarak atanabilir, bu durumda oda, içine en az 2 çalışma masası sığacak ölçüde en az 12 m² olmalıdır.

Kontrollü Bölge: Bu oda, içine en az 1 çalışma masası sığacak ölçüde en az 9 m² olmalıdır. Bu odada personel Gizlilik dereceleri projelerini bu projede icra eder. Küçük dairelerde Koordinatör Odası ve Kontrollü Bölge tek oda olarak atanabilir, bu durumda oda, içine en az 2 çalışma masası sığacak ölçüde en az 12 m² olmalıdır. Bir masada Tesis Güvenlik Koordinatörü, diğer masada ise Proje Uzmanı görev alır.

Bilgi İşlem Odası: İçinde gizli projelerin saklandığı MSB kabineti ve video kayıt cihazı (DVR/NVR/XVR) yer alır.

Küçük dairelerde, MSB Kabineti; ayrı bir Bilgi İşlem Odası yerine Koordinatör Odası veya Kontrollü Bölgede yer tipi veya duvar tipi bir kabinette yer alabilir. Özetle, küçük dairelerde,

Koordinatör Odası, Kontrollü Bölge ve Bilgi İşlem Odası tek oda olarak birleştirilebilir.

Özetle; Tesis Güvenlik Belgesini alacağınız firmanız küçük bir daire ise, Güvenlik ve Ziyaretçi Mahali için dairenin giriş kısmını kullanabilirsiniz. Bunun dışında, Toplantı Odası için kapalı 1 oda, Kontrollü Oda için kapalı 1 oda, Koordinatör Odası, Kontrollü Bölge ve Bilgi İşlem Odası kapalı 1 oda olmak üzere, toplam 3 kapalı oda olması gerekir. Yani, Tesis Güvenlik Belgesini en az 3+1 büyüklüğünde bir daireye alabilirsiniz. Bundan daha küçük bir daireye almak fiziksel olarak mümkün değildir.

Tesis Güvenlik Belgesi Alınacak Tesis Müsakil İse Etrafının Duvar veya Tel Çitlerle Çevrili Olması Şart Mıdır?

Tesis Güvenlik Belgesini alacağınız yer müstakil ise, MSB tarafında 4 tarafının en az 2 mt yüksekliğinde duvar veya çitlerle ve bu duvar/çitlerin üzerlerinin de en az 40 cm’lik spiral jiletli tellerle çevrili olması beklenir. Fakat, teknik imkansızlıklar mevcutsa, bu durumda, binanın zeminindeki tüm pencerelerin içten ya da dıştan demir parmaklıklar vb. şekilde kapatılarak içeri girişinin engellenmesi sağlanırsa, bu durumda binanın etrafının duvar/çit veya jiletli tellerle çevrili olması gerekmez. Bu konu çok önemli bir husus olduğu için firmanızın Tesis Güvenlik Belgesi almak için fiziksel olarak uygun olup olmadığını anlamak için bizimle iletişime geçerek keşif talebinde bulunabilirsiniz. Bu durumda, dış alanın uygunluğu konusunda tam olarak emin olabilirsiniz.

Tesis Güvenlik Belgesi Alınacak Adreste Başka Bir Tüzel Kişilik Olabilir Mi?

Belge alınacak adreste başka bir ticari kuruluş olabilir. Ancak, bunun için Tesis Güvenlik Belgesi alınacak tesisteki tüm ticari kuruluşların ortaklık yapıları ve yönetim kurullarının aynı olması zorunludur.

Kişi Güvenlik Belgesi Nedir? Kimlerin Alması Zorunludur?

Bir kuruluşta, gizlilik dereceli bilgilere, belgelere veya malzemelere erişimi olan personelin Kişi Güvenlik Belgesine sahip olması zorunludur. Başvuru süreci, firmanın türüne göre değişiklik gösterebilir; ancak genel olarak firmanın yönetim kurulu üyeleri, başkan ve başkan yardımcıları, hissedarlar, imza sirkülerinde ve güncel ticaret sicil gazetelerinde ismi geçen kişiler ve gizlilik dereceli projelerde görev alacak personel için Kişi Güvenlik Belgesi alınması zorunludur. Kişi Güvenlik Belgesi başvuruları, Milli Savunma Bakanlığı‘na yapılmaktadır ve Milli Savunma Bakanlığı Kişi Güvenlik Belgesi başvurusu yapılan kişilerin, Emniyet, MİT, Hukuki arşiv araştırma raporlarını değerlendirerek, kişiye Kişi Güvenlik Belgesi verilip verilmeyeceğine, verilecekse belgenin gizlilik derecesine karar verir. Bu değerlendirmenin yapılması için Emniyet, MİT ve Hukuki arşiv araştırma raporlarının tamamlanması gerektiğinden, Kişi Güvenlik Belgesinin alınması süreci 3-4 ay sürebilmektedir. Bu süreci hızlandırmak için, mümkün olan en az sayıda personel (ortalama 5-6 kişi) için başvuru yapılması önerilir. Ayrıca, başvuruda bulunan kişilerin herhangi bir devam eden davası varsa, araştırma süresi uzayabilir; bu nedenle mümkünse geçmişte suç kaydı olmayan kişiler için Kişi Güvenlik Belgesi başvurusu yapılmasına dikkat edilmelidir.

Kişi Güvenlik Belgesi Almak için Tesis Güvenlik Belgesi Şart mıdır?

Kişi Güvenlik Belgesi başvurusu, yalnızca Tesis Güvenlik Belgesi başvurusu ile birlikte gerçekleştirilebilir. Bu nedenle, firmanız için Tesis Güvenlik Belgesi almak istiyorsanız, Tesis Güvenlik Belgesi başvurusu ile birlikte firmanızın yönetim kurulu üyeleri, başkan ve başkan yardımcıları, ortakları, imza sirkülerinde ve ticaret sicil gazetelerinde ismi geçen kişiler ve gizlilik dereceli projelerde görev alacak personel için Kişi Güvenlik Belgesi başvurusu yapılması zorunludur.

Tesis Güvenlik Belgesi Hangi Durumlarda Alınamaz?

Aşağıdaki durumlarda Tesis Güvenlik Belgesi alınamaz:

  • Şirket ortaklarının, yüz kızartıcı ya da vatana ihanet gibi konularda kesinleşmiş veya devam eden davaları nedeniyle Kişi Güvenlik Belgesi almalarını engeller bir durum varsa,
  • Tesis fiziksel olarak gerekli mahalleri içerecek büyüklükte değilse (toplamda 100 m²’den küçükse),
  • Tesiste farklı ortaklık ve yönetim kurulu yapısında başka tüzel kişilikler varsa.

Hangi Durumlarda Tesis Güvenlik Belgesi İptal Edilir?

  • Şirket başka bir adrese taşınırsa,
  • Şirket ortaklarının; yüz kızartıcı ya da vatana ihanet gibi konularda kesinleşmiş veya devam eden davaları nedeniyle Kişi Güvenlik Belgesi iptal edilirse.

YKC Grup Bilişim, Tesis Güvenlik Belgesi almanız için danışmanlık ücreti talep etmemektedir. Tesis Güvenlik Belgesi danışmanlığı konularında her türlü sorunuz için çekinmeden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Recent Posts

Buskirala: Türkiye’nin Önde Gelen Ulaşım Hizmeti Sağlayıcısı

Buskirala, Türkiye'nin önde gelen ulaşım hizmeti sağlayıcısı olarak çeşitli ihtiyaçlara yönelik kapsamlı çözümler sunar. Tecrübeli…

7 saat ago

Derya Güzel Kimdir?

İş, sanat, akademi, edebiyat, moda, eğitim, ekonomi, bilim, spor, siyaset ve girişimcilik dünyasının önemli isimleri…

9 saat ago

Cumhuriyet Coşkusu Yaşayabilmek için 7 Rota

Cumhuriyet coşkusunu yaşayabileceğiniz tarih ve doğa dolu 7 özel rota keşfedin!

12 saat ago

Esrarengiz İstanbul

"Esrarengiz İstanbul" ile Münir Süleyman Çapanoğlu, İstanbul’un kabadayılık ve eğlence dolu karanlık dünyasına kapılar aralıyor.

1 gün ago

Yaşlanmanın 5 belirtisi

Kış öncesi cildinizi yenileyin! PRP, altın iğne, fraksiyonel lazer ve mezoterapi gibi cerrahi dışı uygulamalarla…

3 gün ago

Kadınlar iyiliğe yelken açtı!

Deniz Kızı Kadın Yelken Kupası’nda yüzlerce kadın iyiliğe yelken açtı. 2024 yarışının kazananları: Akkök Holding…

3 gün ago