Categories: Ekonomi

Temiz Enerji Sektöründe Ayrı Yasal Düzenleme Talebi

Güneş enerjisi başta olmak üzere, temiz enerji kaynaklarının tanıtılması için çalışan dijital sivil toplum platformu Solarbaba tarafından düzenlenen SolarVizyon Konferansı İzmir Mimarlık Merkezi’nde gerçekleştirildi.

 

Konferans kapsamında düzenlenen “Güneş Enerjisi ve Mevzuat” başlıklı oturumda konuşan Enerji Sanayicileri ve İş Adamları  Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı yenilenebilir sektörün gelişimine ilişkin önemli mesajlar verdi.

 

// “MEVZUAT, SEKTÖRÜN GERİSİNDEN GELİYOR”

Rüzgâr, Güneş, Jeotermal ve Biyokütle’den oluşan temiz enerji kurulu gücünün 23 bin Megavat seviyesini aşarak, Türkiye toplam kurulu gücü içinde yüzde 23’lük paya sahip olduğunu hatırlatan Kalaycı, bu enerji türlerinin birbirinden bağımsız olarak ayakta kalabilecek büyüklüğe ulaştığına dikkat çekti.

 

Her enerji türü için ayrı yasal mevzuat olması gerektiğine dikkat çeken Kalaycı, “Benim de aralarında olduğum bir mühendis grubu, 1998 yılında Türkiye’nin ilk rüzgâr enerjisi santralini devreye almıştık. 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kanunu ise 7 yıl sonra, 2005 yılında yayınlandı. Yasal mevzuat maalesef sektörün gelişim hızının hep gerisinde kaldı. 2010 yılında yayınlanan 6094 sayılı Yenilenebilir Enerji Kanunu ise sektörün bugünkü başarı seviyesine ulaşmasında temel itici güç oldu. Ancak bugün gelinen noktada ise 11 yıl önce yayınlanan bu yasal düzenleme ihtiyaçları karşılamaktan uzak kalıyor.” dedi.

 

// “ELDEKİ ELBİSE HER BEDENE UYMUYOR”

Bugünkü mevcut durumun, “Elimizde bir elbise var ve her bedene bu elbiseyi uydurmak zorundayız” anlamına geldiğine işaret eden ENSİA Başkanı Alper Kalaycı, her enerji kaynağının dinamikleri, elektrik üretim maliyetleri, santral kurulum şekilleri, kullanılan ekipmanları ve bu ekipmanların üretim süreçlerinin birbirlerinden keskin farklılıklar gösterdiğini hatırlattı.

 

Bu farklılıklardan dolayı, temel kanunda yapılan değişikliklerin, bir yenilenebilir enerji kaynağına avantaj sağlarken, bir başkasına dezavantaj oluşturabildiğine değinen Kalaycı, her kaynak için ayrı hazırlanmış, sade ve anlaşılır yasal mevzuat ihtiyacının büyük olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Recent Posts

İstanbul Böcek İlaçlama Hizmetleri

İstanbul böcek ilaçlama hizmetleriyle evinizi haşerelerden koruyun. Güvenli ve etkili ev ilaçlama yöntemleri ile hijyenik…

2 gün ago

EduTalks Serisinin İkinci Durağı İstanbul Aydın Üniversitesi

EduTalks: İstanbul Aydın Üniversitesi’nde sektör liderleri ve öğrenciler bir araya geldi! Dijital markalaşmadan yeni medyaya…

2 gün ago

Kadın Kazak Modelleriyle Sıcak Bir Kışa Hazırlanın

Kadın kazak modelleri, kış günlerinin temel parçaları arasında yer alarak hem sıcak tutar hem de…

5 gün ago

Kadın Giyimde Renklerin Psikolojisi ve Kombin İpuçları

Renkler, sadece gözlerimizi değil, ruhlarımızı da boyar. Kırmızı, tutkuyu ve enerjiyi, mavi sakinliği ve güveni,…

6 gün ago

Duvar Paneli Nedir?

Duvar paneli iç mekanlarda hem dekoratif hem de işlevsel amaçlarla kullanılan bir kaplama çözümüdür. Özellikle…

1 hafta ago

Toplumsal Roller Üzerine Bir Eleştiri

Odeabank, 28. İstanbul Tiyatro Festivali’nde “Bu İşte Bir Kadın Var” temasıyla sahnede.

1 hafta ago