Categories: Ekonomi

Teknoloji Startup’larına Vergi Muafiyeti Önerisi

Global Bilişim Derneği (BİDER) Başkanı ve W2E.MEDIA CEO’su Şenol Vatansever, Türkiye’de uygulanması planlanan yeni vergi reform paketi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Hedefimiz vergide adalet ve etkinliği sağlamak için vergilendirilmemiş hiçbir alan bırakmamak” şeklindeki açıklaması doğrultusunda hazırlanan reform paketi, Orta Vadeli Program’da yer alan hedeflere uygun olarak şekillendirildi. Kripto Varlık ve Teknoloji Startup’larına Vergi Muafiyeti Önerisi! Vatansever, özellikle kripto varlık ve teknoloji startup’larına yönelik vergilendirme politikalarına dikkat çekti.

Kripto Varlık Ekosisteminin Türkiye İçin Önemi

Kripto varlık sektörü, dünya genelinde hızla büyüyen bir alan olarak öne çıkıyor. Global kripto varlık piyasasının değeri yaklaşık 2,5 trilyon dolar civarında ve bu rakamın gelecekte daha da artması bekleniyor. Vatansever, Türkiye’nin bu büyüyen kripto pazarında önemli bir oyuncu olabileceğini ve bu durumun ülkeye doğrudan yabancı yatırım çekme potansiyeli taşıdığını belirtti. Türkiye’nin kripto varlık ekosisteminin merkezi haline gelmesi, ekonomik büyüme ve dijital dönüşüm açısından büyük fırsatlar sunuyor.

Kripto Varlık ve Teknoloji Startup’larına Vergi Muafiyeti Önerisi

Vatansever, kripto varlıkların ve blockchain teknolojisinin finansal sistemleri daha şeffaf, güvenli ve verimli hale getirdiğini vurgulayarak, bu yenilikçi teknolojilere yatırım yapan girişimcilerin desteklenmesi gerektiğini söyledi. “Kripto varlık ve teknoloji startup’larından 5 yıl süreyle vergi alınmamalı” diyen Vatansever, bu sektörlerin yüksek risk içeren yenilikçi alanlar olduğunu ve bu sektörlerin gelişiminin Türkiye’nin dijital dönüşümü ve küresel rekabet gücü için kritik öneme sahip olduğunu ifade etti. Vergi muafiyetinin, bu sektörlerin büyümesini teşvik ederek ekonomik dinamizmi artıracağını belirtti.

Teknoloji Startup’larına Özel Teşvikler

Vatansever, teknoloji startup’larının ülke ekonomisine ve istihdama büyük katkı sağladığını belirtti. Teknoloji startup’larının yeni iş alanları yarattığını ve yüksek katma değerli ürün ve hizmetler geliştirerek Türkiye’nin uluslararası alanda rekabet gücünü artırdığını söyledi. Bu girişimlerin vergi yüküyle karşılaşmadan büyümelerinin teşvik edilmesi gerektiğini savunan Vatansever, girişimcilerin 5 yıl süreyle BAĞKUR, ticaret odaları vb. kapsamında vergi ve ödeme muafiyeti olmasının tartışılması gerektiğini belirtti. Bu muafiyetlerin, girişimcilerin başlangıç aşamasındaki mali yüklerini hafifleterek daha fazla yenilikçi projenin hayata geçmesini sağlayacağını vurguladı.

Asgari Kurumlar Vergisi Üzerine Görüşler

Vatansever, asgari kurumlar vergisinin büyük şirketler ve holdingler için uygun olabileceğini belirterek, yeni reform paketindeki yaklaşıma destek verdi. Bu yaklaşım, “Ödenecek kurumlar vergisi, beyan edilen kazancın indirim ve istisnalar düşülmeden önceki tutarının belirli bir oranı ile gelir tablosundaki kazancın belli bir oranı matrah olarak kabul edilerek bulunacak vergiden yüksek olanı esas alınarak belirlenmelidir. Ödenen asgari kurumlar vergisi, izleyen 5 hesap döneminde işletmelerin bundan daha yüksek vergi ödemeleri gerektiği dönemlerde, ödenecek vergiden mahsup edilecek” şeklinde tanımlanıyor. Ancak Vatansever, bu modelin küçük ölçekli işletmeler ve startup‘lar için sakıncalar doğurabileceğine dikkat çekti.

“Asgari kurumlar vergisinin, az çalışanı olan startup’lar üzerinde uygulanması, bu işletmelerin nakit akışlarının bozulmasına, hatta kapanmasına ve işsizliğin artmasına neden olabilir. Ekonomiyi olumsuz etkiler ve ekonomik dinamizmi zayıflatır. Startup’ların mevcut durumda en azından kendi istihdamını sağlaması bile ekonomi açısından değerli” dedi.

Şeffaf ve Etkin Vergi Yönetimi

Şeffaf ve etkin bir vergi yönetiminin vatandaşların vergiye olan güvenini artıracağını belirten Vatansever, “Vergi toplama süreçlerinin uçtan uca dijitalleştirilmesi, vergi ödeme işlemlerini kolaylaştırarak vatandaşların memnuniyetini artıracak. Bu durum vergi kaçakçılığının azalmasına da katkı sağlayacak” dedi. Vergi kaçakçılığı ile mücadelede etkili bir denetim ve ceza sistemi gerektiğini vurgulayan Vatansever, vergi denetimlerinin daha sık ve rastgele yapılmasını önerdi. Vergi denetimlerinde yapay zekâ ve veri analitiği gibi ileri teknolojiler kullanılarak şüpheli işlemlerin tespit edilmesi ve hızlıca müdahale edilmesi gerektiğini belirtti.

Vergi sisteminin modernizasyonuna vurgu yapan Vatansever, “Vergi beyannameleri ve ödemeleri tamamen dijital platformlar üzerinden gerçekleştirilerek işlemler hızlandırılmalı ve denetim süreçleri kolaylaştırılmalı. Uçtan uca dijitalleşme, kayıt dışı ekonominin azalmasına ve vergi toplama oranlarının artmasına önemli ölçüde katkı sağlayacak” dedi.

Kaynak: https://startupgazetesi.com/kripto-varlik-ve-teknoloji-startuplarina-vergi-muafiyeti-onerisi/

Recent Posts

Taksim Otelleri

Taksim, İstanbul’un kültürel ve turistik merkezlerinden biri olarak bilinir ve bu sebeple pek çok konforlu…

4 saat ago

Yılbaşı İçin Hediye Fikirleri

Yeni yıl, sevdiklerimizle geçirdiğimiz anların kıymetini bir kez daha hissettiğimiz, yeni başlangıçlara adım attığımız özel…

1 gün ago

Marka ve İletişim Konferansı için geri sayım başladı!

Markalaşma ve iletişimde geleceği yakalayın: İlham veren konferans sizi bekliyor!

4 gün ago

Girişimcilerin Büyük Hataları Etkinliği 18 Aralık’ta İKÜ’de!

Girişimcilerin Büyük Hataları etkinliği 18 Aralık'ta İstanbul Kültür Üniversitesi'nde! Kaçırmayın!

6 gün ago

Fakı Mehmet Efendi, şube sayısını 42’ye çıkardığını duyurdu

Fakı Mehmet Efendi Baklavaları, şu anda İstanbul metro istasyonlarında hizmet verdiği şube sayısını 42’ye çıkardığını…

6 gün ago

Pendik Tıkanıklık Açma ve Su Kaçağı Tespiti

Evinizde veya iş yerinizde meydana gelen tıkanıklık sorunları, günlük yaşamınızı olumsuz etkileyebilir. Pendik tıkanıklık açma…

6 gün ago