Dünya Ekonomik Forumu, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ancak 132 yıl sonra tamamen yok olacağını hesaplıyor. TED Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Merkezi, eğitimde ve çalışma hayatında toplumsal cinsiyet eşitliğine dair gerçekleştirdiği çalışmaları kapsayan 2021-22 Akademik Yılı Faaliyet Raporu’nu yayımladı.
Toplumsal cinsiyet eşitliğine dair farkındalık her geçen gün artarken, Dünya Ekonomik Forumu’nun 2022 Küresel Cinsiyet Farklılığı Raporu’nda cinsiyetler arasındaki eşit olmayan koşulların 16 yılda yalnızca 4 kapandığı belirtiliyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşmanın 132 yıl süreceğine işaret edilen raporda, bu konuda 76,9 ile Kuzey Amerika’nın en yüksek eşitlik seviyesine sahip olduğu belirtiliyor. Türkiye’nin de dahil olduğu MENA (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) bölgesindeki cinsiyet eşitliği düzeyi ise 63,4’te kalıyor ve bu bölgedeki kadınlar erkeklerin sahip olduğu yasal hakların yalnızca yarısına erişebiliyor.
Küresel iş dünyası ve eğitim kurumlarında toplumsal cinsiyet eşitliğine dair farkındalık artmasına rağmen, birçok ülke beklenen düzeyde ilerleme kaydedemiyor. 2009’dan bu yana her yıl binlerce genci iş dünyasına hazırlayan TED Üniversitesi’nde, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalığı ve duyarlılığı yüksek bir üniversite ortamı oluşturmak için çalışmalar yürüten Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Merkezi, 2021-22 Akademik Yılı Faaliyet Raporu’nu yayımladı.
Toplumsal Cinsiyet eşitliği kapsamında seminer ve podcast serileri yapıyorlar
Merkez, gerçekleştirilen etkinliklerin yanı sıra, iki önemli seminer serisi yürütüyor: Akademide Feminist Köprüler Kurmak ve Eleştirel Erkeklik Çalışmaları Seminerler Serisi. Akademide Feminist Köprüler Kurmak Seminerler Serisi, merkez ve çevre üniversitelerdeki feminist çalışmalar yürüten akademisyenler arasında bir diyalog oluşturmak amacıyla gerçekleştiriliyor. Eleştirel Erkeklik Çalışmaları Seminerler Serisi’nde ise, erkeklik üzerine eleştirel çalışmalar yürüten akademisyenlerin sunumlarına yer veriliyor ve bu konuda tartışmalar yürütülüyor. Seminer serilerinin yanında, toplumsal cinsiyet alanına dair pek çok farklı konuyu içeren podcast yayınları gerçekleştiriliyor. Öğrencilerin, kısmi zamanlı çalışma kapsamında merkez faaliyetlerine dahil olmalarını sağlanıyor. Kış ve yaz dönemi staj programlarının yanı sıra, uluslararası öğrenci değişim programları yoluyla stajyer öğrenci kabul ediliyor. Merkez, aynı zamanda, uygulanan yüksek vergilerin ve ekonomik kriz nedenli fiyat artışlarının beraberinde getirdiği regl yoksulluğu sorunuyla mücadele edebilmek için, TED Üniversitesi’nde belirli miktarda ve erişimin güç olduğu durumlarda kullanılmak üzere ücretsiz hijyenik ped sağlanması için önemli adımlar attı. Bu desteğin sürdürülebilir olması için gereken çalışmalar ise devam ediyor.
TED Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Merkezi tüm faaliyetlerine internet sitesi, sosyal medya hesapları ve yayımlanan raporlarından eşzamanlı takip edilmesini mümkün kılarak, daha fazla insana ulaşabilmeyi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına sunduğu katkıyı çoğaltmayı hedefliyor.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı
Bağımsız, yeni nesil, tarafsız haber ve haberciliğin en üst noktasında yer alan habergezgini.com ile Türkiye’nin ve dünyanın gündemini takip edebilirsiniz.
Taksim, İstanbul’un kültürel ve turistik merkezlerinden biri olarak bilinir ve bu sebeple pek çok konforlu…
Yeni yıl, sevdiklerimizle geçirdiğimiz anların kıymetini bir kez daha hissettiğimiz, yeni başlangıçlara adım attığımız özel…
Markalaşma ve iletişimde geleceği yakalayın: İlham veren konferans sizi bekliyor!
Girişimcilerin Büyük Hataları etkinliği 18 Aralık'ta İstanbul Kültür Üniversitesi'nde! Kaçırmayın!
Fakı Mehmet Efendi Baklavaları, şu anda İstanbul metro istasyonlarında hizmet verdiği şube sayısını 42’ye çıkardığını…
Evinizde veya iş yerinizde meydana gelen tıkanıklık sorunları, günlük yaşamınızı olumsuz etkileyebilir. Pendik tıkanıklık açma…