Categories: Gündem

Tarıma Elverişli Olmayan Arazilerin Bitkisi Lavanta; Bir Sefer Ek, 30 Yıl Verim Al

Harran Üniversitesi, katma değeri yüksek lavanta bahçelerinin kurulması için çiftçilere destek oluyor.

 

Fırat ile Dicle Nehirleri arasında bulunan Bereketli Hilal olarak adlandırılan topraklarda, bölge çiftçi ve üreticilerinin katma değeri yüksek ürünler yetiştirmeleri adına Harran Üniversitesi tarafından tarıma elverişli olmayan arazilerde dikilen lavanta bitkisi, piyasa değeri yüksek yağ ve ilaç sanayisinde kullanılıyor.

 

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından Şanlıurfa ilinde yaygınlaştırılması amacıyla yürütülmekte olan proje kapsamında dikilen tıbbi ve aromatik bir bitki olan lavanta, ilaç ve parfümeri sanayisinde önemli rol oynamakta olup, uçucu yağ üretiminin yanı sıra süs bitkisi olarak ta yetiştiriliyor.

 

Ürünler yetiştirilmesi, tanıtımı ve katma değere ulaştırılması yönünde planlamalar yapan Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde Doç. Dr. Hüseyin Arslan’ın yürütücülüğünde yapılan proje ile Osmanbey Yerleşkesinde üniversiteye ait arazide yetiştirilen lavanta bitkisinin çiçekleri hasat edildi. Elde edilen çiçeklerden laboratuvar ortamında uçucu yağları çıkarılarak kaliteleri incelendi.

 

Bölgeye ekonomik anlamda kazanç sağlayacak çalışmalar hakkında bilgiler veren Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Hüseyin Arslan; “Hem Ar-Ge hem de demostratif amaçlı olarak yürütülmekte olan çalışma ile yetiştirdiğimiz lavantada kaliteyi önemli derecede etkileyen uçucu yağ oran ve verimi ile uçucu yağın içeriği gibi özelliklerini inceledik. Elde ettiğimiz veriler oldukça tatminkar. Şanlıurfa ilimiz lavantada çiçek veriminin yanı sıra, uçucu yağ oranı ve kalitesi yönünden de lavanta yetiştiriciliği için oldukça uygun bir iklim ve toprak yapısına sahiptir.

 

Bir dekar lavanta alanı tesis etmek yaklaşık 3100 adet fideye gerek duyulmaktadır. Bu da bugünkü fiyatlarla yaklaşık 4 bin TL' ye tekabül etmektedir.  Küçük aile işletmeleri için kârlı bir üretim olan lavanta tarımında fide dikim maliyeti bir defaya mahsus olmakta ve 30 yıl verim alınabilmektedir.

 

Ekonomik verime gelmiş lavanta tesislerinde dekara ortalama 350-400 kg çiçek alınmaktadır. Bu çiçeklerin 5 uçucu yağı oluşturmakta, 1 kg uçucu yağ 50 Euro’ya pazar bulmaktadır. 1 dekardan ortalama 10-12 kg uçucu yağ alınsa dahi, 500-600 Euro getirisi olmaktadır.

 

Lavanta bitkisi üzerinde yapmış olduğumuz incelemelerde yaşadığımız bölge şartlarına uygun olduğunu tespit ettik. Piyasa değeri yüksek olduğundan dolayı çiftçi ve üreticilerimize ekmeleri yönünde tavsiyelerde bulunuyoruz. Ziraat Fakültesi olarak çiftçilerimize her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Recent Posts

Naylon Fatura Suçu

Naylon fatura nedir sorusu ile sıklıkla karşılaşılmakta olup bu soruyu cevaplamak için Vergi suçları ve…

1 gün ago

Sukhamed – Geniş Ürün Yelpazesiyle Konforlu ve Güvenilir Tekerlekli Sandalye Çeşitleri

Sukhamed, engelli bireylerin yaşam kalitesini artırmaya odaklanmış geniş bir ürün yelpazesine sahip kapsamlı bir e-ticaret…

2 gün ago

Dawn İç Mimarlık ile Ev Dekorasyonu

Ev dekorasyonu, sadece görsel bir estetik sunmanın ötesinde, bir evin ruhunu ve sahibinin kişiliğini yansıtan…

2 gün ago

Whizzo ile Dijital Dünyada Fark Yaratın!

Yenilikçi dijital çözümler ve kullanıcı odaklı hizmetleriyle, web tasarımı, e-ticaret ve dijital reklam yönetiminde markalar…

5 gün ago

EduTalks 18 Kasım’da İstinye Üniversitesi’nde!

İş dünyasına dair farkındalık yaratan EduTalks, 18 Kasım’da İstinye Üniversitesi’nde sektör liderlerini öğrencilerle buluşturuyor.

1 hafta ago

Akciğer Kanserinin En Yaygın Nedeni: Sigara Kullanımı!

Akciğer kanserinin %90'ı sigaradan! Erken teşhis ve kişiye özel tedaviyle yaşam süresi artıyor.

1 hafta ago