Günümüzde tarımın önündeki en büyük sorun şüphesiz ki kuraklık ve sularımızda meydana gelen azalma. Bu konuda farkındalık yaratmak ve var olan suyu daha verimli nasıl kullanırız sorusuna yanıt bulmak, üreticileri sulamada yeni ve modern tekniklerle tanıştırmak amacıyla İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından “Tarımsal Kuraklığa Karşı Tasarruflu Sulama Teknikleri” konulu bir panel düzenlendi.
İzmir Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi UTAEM’de gerçekleşen panelin açılışında konuşan İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen “ihtiyaçların sınırsız olduğu, kaynakların da sınırlı olduğu küresel dünyada artan nüfus ve üretim miktarlarının artma isteği bazı kaynaklarımızı kullanım şeklimize belirlememiz gerektiği halde belirlemediğimizi ortaya koyuyor. Bundan yıllar önce tarımsal projeler hazırlarken birinci sıraya, projenin temeline çifçiyi koyardık. Ama yıllar içinde yaşlanan nüfusu projelerin ana noktası olmaktan çıkarttık. Artık bizim tarımda ana sorunumuz toprak ve su” dedi.
Toprak ve su olmazsa hiçbir şey üretilemeyeceğini belirten Özen şunları söyledi “Küresel bir ısınmanın, iklimsel bir değişikliğin eşiğindeyiz. Müdahale edemediğimiz, durduramadığımız bir yok oluş var. 2021 yılında yine bu salonda Acil Kuraklık Eylem Planı Toplantısı gerçekleştirmiştik. İlçelerimizin farklı bölgelerinde, farklı üretim noktalarında suyu nasıl kullanalım noktasında projeler ve demonstrasyon çalışmaları gerçekleştirildi. Bunları yapmaya devam da ediyoruz. 2022 yılı başından beri düzenlediğimiz tüm gece ve gündüz eğitimlerimizde ana konumuz kuraklık ve sulama.”
Üreticilerimiz konunun hassasiyetini anlarsa başarılı olabiliriz
Var olan suyun doğru bir şekilde kullanılması noktasında basınçlı sulama sistemlerinin önemine değinen Özen üreticilerin konunun hassasiyetini ve önemini, yapılması gerekenleri çok iyi anlaması gerektiğini belirterek “İlimizde bu yöntemlerin uygulandığı topraklar, güzel projeler mevcut. Evet, yatırım maliyeti noktasında size büyük görünebilir. Ama inanın uygulanan bu sistemler üretimde yaşanan verim artışıyla zaten kendi kendini çıkartıyor. Menemen’de pamukta damla sulamada bunun örneğini bizzat gördük. Bakanlığımızın 1 milyon liraya kadar olan sulama yatırımlarına yüzde 50 hibe desteği var. Aynı şekilde Ziraat Bankası’nın faizsiz kredi desteği var. Üreticilerimiz konunun hassasiyetini anlarsa başarılı olabiliriz. Üretimin ana aktörü olan üreticilerimizin bir an evvel gerek hocalarımızın gerek bizlerin çizmiş olduğu bu tabloda bize destek vermeleri gerekiyor. 3.8 milyon dönüm tarım arazimizin tamamına yakınını bizim bir an önce basınçlı sulama sistemi içerisine almamız gerekiyor” dedi.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı
Bağımsız, yeni nesil, tarafsız haber ve haberciliğin en üst noktasında yer alan habergezgini.com ile Türkiye’nin ve dünyanın gündemini takip edebilirsiniz.
Taksim, İstanbul’un kültürel ve turistik merkezlerinden biri olarak bilinir ve bu sebeple pek çok konforlu…
Yeni yıl, sevdiklerimizle geçirdiğimiz anların kıymetini bir kez daha hissettiğimiz, yeni başlangıçlara adım attığımız özel…
Markalaşma ve iletişimde geleceği yakalayın: İlham veren konferans sizi bekliyor!
Girişimcilerin Büyük Hataları etkinliği 18 Aralık'ta İstanbul Kültür Üniversitesi'nde! Kaçırmayın!
Fakı Mehmet Efendi Baklavaları, şu anda İstanbul metro istasyonlarında hizmet verdiği şube sayısını 42’ye çıkardığını…
Evinizde veya iş yerinizde meydana gelen tıkanıklık sorunları, günlük yaşamınızı olumsuz etkileyebilir. Pendik tıkanıklık açma…