Categories: Eğitim

Suna Kıraç’ın hayalleri Suna’nın Kızları’yla geleceğe taşınıyor

Türkiye’nin önde gelen eğitim gönüllülerinden iş insanı Suna Kıraç’ın vefatının ikinci yılında, Suna’nın Kızları eğitim yolculuğu da bir yılı geride bıraktı. Kız çocukların eğitime erişmeleri ve eğitimlerini en çok kazanımla tamamlamalarını sağlayacak ekosistemi yaratmak için çalıştıklarını belirten Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi İpek Kıraç, “Annem bir eğitim sevdalısıydı. Suna’nın Kızları ile, annemin eğitim, özellikle de kız çocukların eğitimi alanındaki ideallerini geleceğe taşımak için çalışacağız” dedi.

Sanayi, eğitim, kültür ve sanat alanlarında sayısız başarıya imza atan iş insanı Suna Kıraç aramızdan ayrılışının ikinci yıl dönümünde çeşitli etkinliklerle anılırken, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi İpek Kıraç’ın, annesi Suna Kıraç’ın ideallerini geleceğe taşımak için başlattığı “Suna’nın Kızları” eğitim yolculuğu da birinci yılını tamamladı. 

 

İpek Kıraç, Suna’nın Kızları’nın eğitime erişemeyen, eğitimini tamamlayamayan, nitelikli eğitim alamayan ve gelecek hayallerini gerçekleştiremeyen kız çocuklarına ulaşmak için yola çıktığını belirterek “Annem, bir eğitim gönüllüsü olarak yaşamını eğitime ve eğitimde fırsat eşitliğine adamıştı. Suna’nın Kızları, annemin eğitim alanındaki çabalarını, değerlerini, hedeflerini ve vizyonunu yaşatacak” dedi.

 

Çözüm ve destek topluluklarının modelleri sunuldu

Kız çocukların eğitime erişmelerini, bu süreci en çok kazanımla tamamlamalarını sağlayacak ekosistemi yaratmak amacıyla, farklı alanlardan 32 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu 5 ayrı çözüm ve destek topluğu dört ay süren titiz ve detaylı çalışmalarının sonucunu, bu sürede ürettikleri modelleri ve ortaklaştıkları aksiyon alanlarını paylaşmak için bir araya geldi.

 

STK temsilcilerini ve akademisyenleri buluşturan toplantının ardından açıklama yapan İpek Kıraç, Suna’nın Kızları’nın çocukların bütüncül gelişimlerini odağa alan, bunu yaparken kız çocukların özgün ihtiyaçlarını gözeten bir ekosistem oluşturmayı hedeflediğini hatırlatarak, “Bunu tek başına başarmanın ne denli zor olduğunun farkındayız. Bu nedenle sivil toplum ve kamu kuruluşlarının çocuklarla birlikte sorunları tespit edip, ortak amaçlar etrafında kolektif etki üretebilecekleri bir alan oluşturmayı hedefledik. Yolculuğumuzu sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte sürdürüyoruz” diye konuştu. 

 

Ekim ayından itibaren çözüm ve destek topluluklarının oluşturduğu modelleri pilot bölgelerde uygulamaya başlayacaklarını duyuran Kıraç, kız çocukların bedensel ve duygusal olarak iyi halde olmaları, öğrenmeye kesintisiz devam edebilmeleri, oyundan ve eğlenmekten geri kalmamaları, baskı altında olmamaları ve gelecekleri ile ilgili karar sahibi olmalarını sağlayacak bir ekosistemi oluşturmak için yola çıktıklarını hatırlattı.

 

“Kız çocukların sözünü yükselteceğiz”

İpek Kıraç şunları söyledi: “Günümüzde kız çocuklar, yoksulluktan iklim krizine kadar birçok yıkıcı sorunun tam ortasında yer alıyor. Bu sorunlardan en az şekilde etkilenmelerini ve hatta çözümlerinde aktif rol almalarını sağlamamız gerekiyor. Bunun için de kız çocukların gelişim ihtiyaçlarını karşılayan nitelikli eğitim imkânlarına erişimleri çok önemli. Hedeflerimiz doğrultusunda, aileler, okullar, öğretmenler, karar vericiler, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının sorumluluklarını daha berraklaştırırsak, dayanışma içerisinde birbirimizi destekleyen çalışmaları hayata geçirirsek, kız çocukların sözünü yükseltip, cumhuriyetimizin 100. yılında çocukların gücüne güç katabilirsek, büyük bir değişim yaratabileceğimize inanıyorum.” 

 

Kolektif etkiyle ekosistem yaratmak

Ön hazırlık aşamasını Eğitim Reformu Girişimi ile iş birliği içerisinde gerçekleştiren Suna’nın Kızları, Türkiye’de konuyla ilgili aktörlerin yaptıkları çalışmaları analiz ederek, katkı verilmesi gereken alanları tespit etmek için bir haritalama çalışması gerçekleştirdi. 

 

Haritalama çalışmasına, Türkiye’de kız çocukların eğitimi için çalışan, kız çocuklara yönelik faaliyetler düzenleyen ve kız çocukların eğitime erişiminin önündeki engelleri kaldırmaya yönelik çalışmalar yürüten 121 kurum ve bu kurumların gerçekleştirdikleri 279 proje dahil edildi. Haritalama çalışmasının ardından yol planını sivil toplum kuruluşları, kız çocuklar ve öğretmenlerle bir arada oluşturuldu.

 

Suna’nın Kızları, kolektif etki yaklaşımıyla kız çocukların iyi olma halini sağlayacak bir ekosistem yaratmak amacıyla sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla Mahalle Çözüm Topluluğu, Okul Çözüm Topluluğu, Kız Çocuk Çözüm Topluluğu, Araştırma Destek Topluluğu, Kız Çocuk Odaklı Tasarım Destek Topluluğu ile çalışmalarını sürdürdü.

 

Toplulukların geliştirdikleri modeller esas alınarak, pilotlama çalışmalarına başlayacak olan Suna’nın Kızları, kız çocukların gelişim ihtiyaçlarını karşılayan eğitim imkanlarına erişmelerine ve bu süreci en çok kazanımla tamamlamalarını sağlayan güçlü bir ekosistem oluşturmayı hedefliyor. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Recent Posts

Taksim Otelleri

Taksim, İstanbul’un kültürel ve turistik merkezlerinden biri olarak bilinir ve bu sebeple pek çok konforlu…

11 saat ago

Yılbaşı İçin Hediye Fikirleri

Yeni yıl, sevdiklerimizle geçirdiğimiz anların kıymetini bir kez daha hissettiğimiz, yeni başlangıçlara adım attığımız özel…

1 gün ago

Marka ve İletişim Konferansı için geri sayım başladı!

Markalaşma ve iletişimde geleceği yakalayın: İlham veren konferans sizi bekliyor!

4 gün ago

Girişimcilerin Büyük Hataları Etkinliği 18 Aralık’ta İKÜ’de!

Girişimcilerin Büyük Hataları etkinliği 18 Aralık'ta İstanbul Kültür Üniversitesi'nde! Kaçırmayın!

6 gün ago

Fakı Mehmet Efendi, şube sayısını 42’ye çıkardığını duyurdu

Fakı Mehmet Efendi Baklavaları, şu anda İstanbul metro istasyonlarında hizmet verdiği şube sayısını 42’ye çıkardığını…

6 gün ago

Pendik Tıkanıklık Açma ve Su Kaçağı Tespiti

Evinizde veya iş yerinizde meydana gelen tıkanıklık sorunları, günlük yaşamınızı olumsuz etkileyebilir. Pendik tıkanıklık açma…

6 gün ago