TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, Tarım ve Orman Bakanlığı’na Sudan’dan 99 yıllığına kiralanan 780 bin dönüm tarım arazisinin akıbetini sordu.
Milletvekili Tutdere, Tarım ve Orman Bakanlığı’na verdiği soru önergesiyle Sudan Cumhuriyeti’nden 99 yıllığına kiralanan 780 bin 500 dönümlük tarım arazisin akıbetini, tarım arazilerinde yapılan uygulamaların detaylarını sordu. Tarım ve Orman Bakanlığı soru önergesine verdiği cevapta Sudan’daki çalışmalara ara verildiğini açıkladı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ise kiralanan arazi miktarını 1 milyon dönüme çıkaran andlaşmaya imza attı.
İktidar Tarımda İyileştirilemez Yaralar Açıyor
Artan girdi maliyetleri sebebiyle çiftçilerin ürünlerini ekip biçemez hale geldiğinin ifade eden Milletvekili Tutdere, artan girdi maliyetleri karşısında çiftçilerin çaresiz kaldığına bundan dolayı da üretimden vazgeçen çiftçi sayısının her geçen gün arttığına, ekim yapılan tarım alanında ise büyük bir düşüş yaşandığına dikkat çekti.
İktidarın yanlış tarım politikaları yüzünden Türkiye’deki tarımın yok oluş çizgisine yaklaştığını ifade eden Milletvekili Tutdere, “AKP iktidarı, Türkiye’deki atıl tarım arazileri düşünüldüğünde ülkemiz tarımının geliştirilmesi yerine yurt dışından toprak kiralanması üzerine yanlış bir politika inşa etmektedir. AKP bu yanlış politikalar yüzünden Türk tarımında iyileştirilemez yaraların açılmasına neden olmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Yatırımcılara Sudan Tarım Arazileri İçin Sınırsız Yetki Verildi
Milletvekili Tutdere’nin soru önergesi üzerine kiralanan tarım arazilerinde yapılacak faaliyetler hakkında detaylı bilgi veren Bakan Pakdemirli, özel sektör firmaları tarafından üretilecek ürünler hakkında herhangi bir sınırlama getirilmeyeceğini açıklayarak kafalarda soru işaretleri oluşmasına neden oldu.
Bakan Pakdemirli, “Türk yatırımcıları tarafından kiralanması öngörülen arazilerde; pamuk, soya, susam, tropikal meyve gibi en fazla ithal edilen ürünlerin üretimleri planlanıştır. Özel sektör firmaları Sudan iç pazarında ve diğer ülkelere ihraç edebilecekleri her türlü bitkisel ve hayvansal üretimi arz-talep ilişkisi çerçevesinde gerçekleştirebileceklerdir. Bu konuda herhangi bir sınırlama getirilmesi öngörülmemiştir.” dedi.
Bakan Pakdemirli: Sudan’daki Tarım Çalışmalarına Ara Verildi
Sudan’dan kiralanan 12 bin 500 hektarlık tarım arazisi üzerindeki çalışmaların durdurulduğunu açıklayan Bakan Pakdemirli, “Özel sektör firmalarının yatırımlarına açılması öngörülen 780 bin 500 dönüm arazi üzerinde çalışmalar büyük ölçüde tamamlanmış, 12 bin 500 dönüm arazi üzerinde kurulması öngörülen örnek çiftlik projesi hazırlanmıştır. Fakat Sudan’da yaşanan hükümet değişikliği ve dünyada yaşanan COVİD-19 nedenleri ile çalışmalara ara verilmiştir.” açıklamasında bulundu.
Tarım Bakanı “Çalışmalara Ara Verildi” Dedi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yeni Andlaşmaya İmza Attı
Kullanılmamak ve atıl durumda bekletmek üzere yurtdışından tarım arazisi kiralandığını ifade eden, iktidarın kendi içinde bile çelişkiye girdiğine dikkat çeken Milletvekili Tutdere, “Ülkesindeki atıl tarım arazilerini iyileştirmeyip bir de yurt dışından atıl halde bekletmek üzere tarım arazisi kiralayan dünyada başka bir ülke yok. 2014 yılında Sudan’dan 99 yıllığına yüz binlerce dönüm tarım arazisi kiralandı fakat üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen hiçbir faaliyette bulunulmadı. Geçtiğimiz günlerde Somali’den gelen heyetle yine tarım arazileri üzerine bir anlaşma yapıldı ve 780 bin dönümlük tarım arazisi miktarı 1 milyona çıkarıldı. Yani yurt dışındaki 780 bin dönümlük atıl tarım arazisi miktarımız 1 milyona yükseldi. Tarım Bakanı çalışmalara ara verildiğini açıklarken diğer yandan da Cumhurbaşkanı Yardımcısı gidip kullanılmamak üzere kiralanan tarım arazi miktarını artırmak üzere anlaşma imzalıyor. Bu durum şahsım hükümetinin ne kadar çarpık bir sistem olduğunun en net kanıtıdır.” şeklinde konuştu.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı
Bağımsız, yeni nesil, tarafsız haber ve haberciliğin en üst noktasında yer alan habergezgini.com ile Türkiye’nin ve dünyanın gündemini takip edebilirsiniz.