Diğer

Sprinkler (Yağmurlama) Sistemlerinin Çeşitleri Nelerdir?

Yangınlar birçok can ve mal kaybına neden olan genellikle tedbirsizlikten meydana gelen afetlerdir. Bir yangın sadece sekiz dakikada geniş bir alanı küle çevirme özelliğine sahiptir.

Yangın söndürme sistemleri yangın oluşumunu önceden sezerek büyümeden önlemesi amacıyla geliştirilen sistemlerdir. Sistemlerin bulunduğu ortamlarda yangın oluşumu henüz ilk aşamadayken profesyonel bir biçimde tespit edilmekte daha sonra su veya kimyasal söndürme araçlarıyla hızlı bir şekilde söndürülmektedir. Özellikle endüstriyel alanlarda yangın söndürme sistemleri kullanılmalıdır.

Sprinkler yağmurlama yangın söndürme sistemleri alevlere yukarıdan su veya kimyasal püskürten musluklarla çalışmaktadır. Sistem birçok alana entegre edilebilmektedir. Bu açıdan monitör ve nozul gibi ekipmanlarla püskürtülebilmektedir.

Sprinkler söndürülmesi oldukça zor olan yangınlara başlangıç aşamasındayken müdahale etmektedir. Bu sayede yangınların büyümesini engellemekte ve can ve mal kayıplarının önüne geçmektedir.

Sprinkler sistemleri diğer yangın söndürme sistemleri gibi kurulumu yapılacağı alanın fiziksel özelliklerine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu noktada geliştirilen birçok sprinkler çeşidi bulunmaktadır. Fiziksel özelliklere göre belirlenen sprinkler çeşitleri aşağıdaki gibi sınıflandırılmaktadır:

  • Düşey Tip Beyaz Sprinkler/Pendent
  • Düşey Tip Krom Sprinkler/Pendent
  • Dikey Tip Prinç Sprinkler/Upright
  • Dikey Tip Krom Sprinkler/Upright
  • Gizli Tip Sprinkler/Concealed
  • Duvar Tipi Beyaz Sprinkler / Sidewall

Bu mekanizmaların kurulumu aşamasında kullanılacak vananın kesinlikle basınca dayanıklı bir yapıda olması gerekmektedir. Aksi taktirde sistemin çalışmasında bir aksaklık meydana gelebilir. Bu sebeple uzmanlardan destek alınmalıdır.

Sprinkler Yağmurlama Sistemin Özellikleri

Sistem özellikle geniş metrekareli alanlarda kullanılmakla birlikte gerekli incelemelerin yapılmasından sonra birçok alanda aktif bir şekilde kullanılabilmektedir.

Güvenlik ve performans açısından yangın söndürme sistemleri arasında sprinkler sistem ön plana çıkmaktadır. Bu sistemin çalışmasının ardından insan sağlığına zarar veren duman ortamdan atılmaktadır. Gazlı sistemlerde ortamı havalandırmaya ihtiyaç duyulurken sprinkler sistemde böyle bir ihtiyaç söz konusu değildir.

Sprinkler musluklarının her biri 9 ila 21 metrekare alana yağmurlama bir şekilde su veya kimyasal püskürtme özelliğine sahiptir. Kurulum öncesinde yapının planını çıkaran uzmanlar herhangi bir kör nokta kalmayacak şekilde montajlama işlemini tamamlamaktadırlar.

Sprinkler sistemlerin çalışma prensiplerine bağlı olarak bilinen 4 çeşidi bulunmaktadır. Bu dört çeşit aşağıdaki gibidir:

  • Islak Borulu Sprinkler Söndürme Sistemi
  • Kuru Borulu Sprinkler Söndürme Sistemi
  • Deluge Sprinkler Söndürme Sistemi
  • Preaction Sprinkler Söndürme Sistemi

Islak Borulu Sprinkler Yağmurlama Sistemi

Islak borulu sistemde sprinkler ekipmanları arasında suyu iletme görevine sahip olan borular suyla doludur. Basınçlı vanaların kullanıldığı sistemde boruların suyla dolu olması sayesinde olası yangın durumlarında direkt olarak yangına müdahale edilebilmektedir.

Islak borulu sistemde bulunan sensörler ortamın sıcaklığını anbean ölçmektedir. Orantısız bir şekilde ısı artışı tespit edildiğinde vanalar otomatik bir şekilde açılmakta daha sonra suyla dolu olan borulardan aktarılan su musluklarla ortama püskürtülmektedir.

Saniyeler içerisinde gerçekleşen işlem sayesinde ortamda bulunan eşyalar yangından minimum hasarla kurtulmaktadır. İşlem bittikten sonra ortamda duman kalmamakta ve insanların içeriye girişi kolaylaşmaktadır.

Kuru Borulu Sprinkler Yağmurlama Sistemi

Bu sistemde ıslak borulu sistemde olduğu gibi borular suyla dolu değildir. Basınca dayanıklı vanaların arkasında depoda bekletilen su olası durumlarda vanaların açılmasıyla harekete geçirilmektedir.

Alevlere yukarıdan müdahale eden sistem basınçlı bir şekilde suyu püskürttüğünde söndürme işlemi gerçekleşmektedir. Elektrik kaynaklı yangınlarda sprinkler sistemde saf su kullanılmaktadır. İletken olmayan saf su sayesinde yangının söndürülmesi seri bir şekilde gerçekleştirilmekte ve ortam güvenli hale getirilmektedir.

Deluge Sprinkler Yağmurlama Söndürme Sistemi

Bu sistemde ıslak ve kuru sprinkler sisteminden farklı olarak alarm mekanizması yer almaktadır. Diğer sistemlerde ortamdaki ısı seviyesine bağlı olarak aktif hale gelen sistem, deluge sistemde alarmdan gelen bildirimle çalışmaktadır.

Sprinklerin daima açık konumda olduğu deluge sprinkler sistemi alarmla entegre bir şekilde çalışmakta ve vanalar alarmla birlikte anlık olarak açılmaktadır.

Uzman ekipler tarafından kurulması son derece önemlidir. Teknik detayları olan sistemin ise kurulum maliyeti ve kullanımı son derece ekonomik bir yapıdadır.

Preaction Sprinkler Yağmurlama Söndürme Sistemi

Preaction sistemde sprinkler deluge sistemden farklı olarak kapalı bir durumdadır. Bu sistemde diğer sistemlere benzer bir şekilde çalışmaktadır. Diğer sistemlerde ısı seviyesini kontrol eden sensörler bulunurken bu sistemde ince cam ampuller yer almaktadır.

İnce cam ampuller ısınan havanın yükselmesi prensibine bağlı olarak çalışan mekanik bir sprinkler modeli sunmaktadır. Isının yükselmesiyle birlikte tavanda bulunan sistemin ince cam ampulleri patlamakta daha sonra depo önünde bulunan vananın açılmasıyla sistem aktif hale gelmektedir.

Sprinkler Sistemin Bakımı

Her yangın söndürme sisteminde olduğu gibi bu sisteminde belirli aralıklarla uzmanlar tarafından bakımının yapılması gerekmektedir. bakımı yapılan sistemler uzun ömürlü bir yapıya sahip olmakta ve işlevselliğini kaybetmemektedir.

Sprinkler sistemin kurulum ve bakım maliyetleri oldukça makul rakamlardadır. Bu sebeple günümüzde birçok endüstriyel alanlarda ve toplu yaşam alanlarında kullanılabilmektedir.

Sprinkler Yağmurlama Sistem Nerelerde Kullanılır?

Sprinkler sistem uzman ekiplerden alınan bilgiye bağlı olarak birçok alanda aktif bir şekilde kullanılabilmektedir.

Sprinkler sistem, yapı yüksekliğinin 30.5 metreden yüksek olduğu konutlar harici tüm yapılarda, yapı yüksekliği 51.5 metreyi geçen tüm konutlarda, alan toplamı 600 metrekareden büyük olan kapalı otopark alanlarında,10 dan fazla araç kapasitesine sahip asansörlü otoparklarda, fabrikalarda, ve diğer endüstriyel bölgelerde aktif bir şekilde kullanılabilmektedir.

Recent Posts

İstanbul Böcek İlaçlama Hizmetleri

İstanbul böcek ilaçlama hizmetleriyle evinizi haşerelerden koruyun. Güvenli ve etkili ev ilaçlama yöntemleri ile hijyenik…

2 gün ago

EduTalks Serisinin İkinci Durağı İstanbul Aydın Üniversitesi

EduTalks: İstanbul Aydın Üniversitesi’nde sektör liderleri ve öğrenciler bir araya geldi! Dijital markalaşmadan yeni medyaya…

2 gün ago

Kadın Kazak Modelleriyle Sıcak Bir Kışa Hazırlanın

Kadın kazak modelleri, kış günlerinin temel parçaları arasında yer alarak hem sıcak tutar hem de…

5 gün ago

Kadın Giyimde Renklerin Psikolojisi ve Kombin İpuçları

Renkler, sadece gözlerimizi değil, ruhlarımızı da boyar. Kırmızı, tutkuyu ve enerjiyi, mavi sakinliği ve güveni,…

5 gün ago

Duvar Paneli Nedir?

Duvar paneli iç mekanlarda hem dekoratif hem de işlevsel amaçlarla kullanılan bir kaplama çözümüdür. Özellikle…

1 hafta ago

Toplumsal Roller Üzerine Bir Eleştiri

Odeabank, 28. İstanbul Tiyatro Festivali’nde “Bu İşte Bir Kadın Var” temasıyla sahnede.

1 hafta ago