1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Sporun Sürdürülebilir Destekçisi Nesine ile Beşiktaş JK, Fenerbahçe SK ve Galatasaray SK Temsilcileri, Sporda Yeni Gelir Modellerini Konuştu

Sporun Sürdürülebilir Destekçisi Nesine ile Beşiktaş JK, Fenerbahçe SK ve Galatasaray SK Temsilcileri, Sporda Yeni Gelir Modellerini Konuştu

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 ASIRLIK 3 ÇINAR, BRAND & SPORT SUMMIT 2022’DE  “SPORDA MARKA İŞ BİRLİKLERİ VE YENİ GELİR MODELLERİ” PANELİNDE BİR ARAYA GELDİ

 

Sporun Sürdürülebilir Destekçisi Nesine ile Beşiktaş JK, Fenerbahçe SK ve Galatasaray SK Temsilcileri, Sporda Yeni Gelir Modellerini Konuştu

 

Bu sezon Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray kulüplerinin forma sponsorluğunu üstlenen Nesine’un CEO’su Halit Gülbakanoğlu, Beşiktaş JK Genel Sekreteri Mehtap Ferah, Fenerbahçe SK Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri Burak Ç. Kızılhan ve Galatasaray SK Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Eray Yazgan, Brand & Sport Summit’te katıldıkları panelde spor kulüplerinin yeni gelir modellerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

 

Nesine CEO’su Halit Gülbakanoğlu, Beşiktaş JK Genel Sekreteri Mehtap Ferah, Fenerbahçe SK Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri Burak Ç. Kızılhan ve Galatasaray SK Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Eray Yazgan, Sportsnet tarafından düzenlenen Brand & Sport Summit’te, “Sporda Marka İş birlikleri ve Yeni Gelir Modelleri” isimli panele konuşmacı olarak katıldı. Ümit Avcı’nın moderatörlüğünde gerçekleşen ve büyük ilgi gören oturumda spor kulüpleri için yeni gelir modellerinin önemine dikkat çekildi. 

 

Halit Gülbakanoğlu: “Asırlık üç çınarın aynı anda formalarının parçası olmaktan gurur duyuyoruz.”

Bu sezon Beşiktaş’ın formasında şort sponsoru, Fenerbahçe’nin formasında kol sponsoru ve Galatasaray’ın formasında sırt sponsoru olmak üzere asırlık üç çınarın aynı anda formalarının parçası olmaktan gurur duyduklarını belirten Nesine CEO’su Halit Gülbakanoğlu, şöyle konuştu: “Kurulduğumuz günden bu yana spor alanında sponsorluklara büyük önem veriyor, farklı branşlarda spor faaliyetlerini, kulüplerimizi ve sporcularımızı destekliyoruz. Türk sporuna en fazla destek olan şans oyunları markasıyız. Spordan kazandığımızı, gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla spora geri veriyoruz. Çünkü spora yapılan yatırımın, toplumsal kalkınmanın itici güçlerinden biri olduğuna inanıyoruz. Türkiye’de spora ilginin artmasını, spora katkı sağlayan kulüplerin gelirlerinin daha yüksek olmasını ve uluslararası arenada sürdürülebilir başarılar elde etmelerini istiyoruz.” 

 

Sponsorluk anlaşmaları kulüplerinin sportif başarılarını nasıl etkiliyor? 

Moderatör Ümit Avcı’nın sponsorlukların sportif başarı üzerindeki etkisine yönelik sorusunu yanıtlayan Beşiktaş JK Genel Sekreteri Mehtap Ferah, futbol branşı haricinde 11 amatör branşlarının olduğunu belirterek, “Daha önce amatör branşlarımızı maddi olarak futbol branşından destekleyebiliyorduk ancak yeni spor yasası sonrasında bu yatırımı artık gerçekleştiremiyoruz. Beşiktaş JK olarak bu yıl ilk defa kendi ekosistemimizi yaratıp, kendi sponsorlarımızı bulup amatör şubeler için giderlerimizi karşıladık. Bu giderleri ne kadar karşılayabilirsek ona göre sporcu alabiliyor ve başarı elde edebiliyoruz. Bu nedenle sponsorlukların çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi. 

Sponsorluk gelirlerinin özellikle yeni spor yasası ile birlikte çok daha önemli hale geldiğini belirten Fenerbahçe SK Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri Burak Ç. Kızılhan, “Spor yasası ile birlikte amatör şubelerde durum hiç iyi değil. 13 amatör şubemiz var ve sponsorluklar olmasa ayakta kalmaları mümkün değil. Başkamız Sayın Ali Koç ilk günden beri bu konunun altını özellikle çiziyor. Maç gelirlerini, bilet fiyatlarını, ürün satış fiyatlarını bir yere kadar yükseltebiliyorsunuz. Ne kadar fazla sponsorluk desteği alabilirsek yapabileceğimiz konular o kadar arttığı için gelir paylaşımında en üst sırada sponsorlukları düşünebiliriz” ifadelerini kullandı.  

Sponsorlukların kulüplerin başarılarını ciddi bir şekilde etkileyen bir unsur olduğunu vurgulayan Galatasaray SK Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Eray Yazgan ise “Sponsorların bir de ‘Taraftar iletişimi’ anlamında gizli bir faydası var ve Galatasaray olarak bunu gerçekten çok önemsiyoruz. Nasıl bir sponsor Galatasaray’ın taraftarı ile iletişim kurmaya gayret ediyorsa, aynı şekilde Galatasaray da o marka ile bir etkileşime giriyor. Özellikle futbol dışı branşlarda pazarlama iletişim gücünün çok önemli bir yeri olduğunu düşünüyorum. Göz önünde olmayan branşlara sponsorlar açısından çok ciddi bir pazar olduğunu düşünüyorum” dedi. 

 

Halit Gülbakanoğlu: “Eşya piyangoları gibi şans oyunları ile spor kulüplerimize yeni gelir modelleri yaratıyoruz.”

Nesine’un bu sezon Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray kulüpleriyle düzenlediği eşya piyangolarına da değinen Halit Gülbakanoğlu, “Kulüplerle yalnızca sponsorluk anlaşmaları imzalamıyor, eşya piyangoları gibi şans oyunları ile yeni gelir modelleri, ek kaynak yaratıyoruz. Düzenlediğimiz eşya piyangoları taraftardan yoğun ilgi gördü ve çok sevildi. Bu şekilde hem taraftarlar kazandı hem kulübüne destek olma şansı yakaladı. Önümüzdeki dönemde eşya piyangoları dışında kulüplerimize gelir yaratacak alternatifler sunmayı amaçlıyoruz. Böylece kulüplerimiz için ek gelir kaynakları yaratacak çalışmalarımız artarak devam edecek” dedi. 

 

Kulüplerin yeni gelir modellerine ilişkin görüşlerini paylaşan Mehtap Ferah, bu yıl Nesine ile birlikte düzenledikleri eşya piyangoları ile ilgili taraftarlarından çok güzel dönüşler aldıklarını belirterek, “Taraftarlar da kulüplerine daha sadakatli bir şekilde destek çıkıyor ve karşılığında da belki parayla satın alamayacakları imzalı forma gibi bir hediyeye ulaşma fikri onları çok mutlu ediyor. Bu kulüplerin kendi marka imajlarının bir ivme kazanması ve ticari gelirlerini artırması için çok önemli bir yol. Sponsorlukları eşya piyangosu gibi gelir paylaşımlı modellerle desteklemek her iki tarafın da daha dinamik bir halde olmasını sağlıyor ve sistemdeki herkes böylece daha mutlu oluyor” dedi. Burak Ç. Kızılhan, “Kazan kazan mantığındaki tüm iş modelleri genelde başarıyla sonuçlanıyor. Değerli iş ortağımız Nesine, kulübümüz, taraftarlarımız her tarafta bir kazanım elde ettiği için çok mutlu olduk. Kısa bir sürede sonuca ulaştık ve herkes çok mutlu oldu. Ödüllerin takdiminde bizler de çok heyecanlandık ve hepimiz için güzel bir deneyim oldu” ifadelerini kullanırken; Eray Yazgan ise, “Artık sponsorlarımıza iş ortağı diyoruz. Eşya piyangosuyla ilgili taraftarlarımızdan çok ciddi bir talep oldu. Bu noktada bizim üzerimize düşen taraftarla iletişim sağlamaktı. Bizim işin bu kısmını iş ortaklarımıza bırakmamız gerekiyor” dedi.  

 

Avrupa ile kıyaslandığında Türkiye sponsorluk anlaşmalarında ne durumda? 

Ümit Avcı’nın sorusu üzerine Türkiye’deki sponsorluk çalışmalarını Avrupa ile kıyaslayan Eray Yazgan, “Türkiye’de çok sağlıklı bir spor sponsorluk pazarı olduğu söylenemez ama bunu da global bir yarış haline sokmamak lazım. Çünkü eşit şartlarda değiliz. Bugün Premier Lig’in 40 milyar dolar reklam pazarlama bütçesi var. Bu Türkiye’de 4 milyar dolar civarı. Amerika’da 600 milyar dolar. Nerede, ne noktada olduğumuzu da kabul etmemiz lazım. Galatasaray spor kulübü olarak 17 farklı branşa karşı mesulüz. Futbol dışındaki branşlarda bizim yanımızda olması gereken birtakım kurumlar karşımıza rakip olarak çıkıyor. Bir kadın voleybolcuya bizim toplam voleybol maaş bütçemiz kadar maaş verebiliyorlar” ifadelerini kullandı. Uluslararası firmaların Türkiye pazarına girmesi ile beraber Türk kulüplerinin sponsorluk konusunda Avrupa ve dünyadaki futbol kulüpleriyle yarışır duruma geldiğini söyleyen Mehtap Ferah şöyle devam etti: “Beşiktaş’tan örnek vermek gerekirse, stat isim sponsorluğunda Avrupa’daki ilk 5 kulüpten bir tanesiyiz. Yabancı çok değerli futbolcuların Türkiye’ye gelmesiyle beraber uluslararası firmaların da dikkatini çekiyoruz.” 

Türk kulüplerinin sponsorluk gelirleri ile Avrupa kulüpleri arasında çok ciddi farkların olduğunu söyleyen Burak Ç. Kızılhan ise şöyle devam etti: “Futbolun en büyük mecrası göğüs sponsorluğu. Türkiye’deki üç büyük kulübün hepsinin göğüs sponsorluğu gelirlerini toplasanız İngiltere, İtalya, Almanya gibi ülkelerdeki bir kulübün göğüs sponsorluklarının yarısı bile etmiyor. Bu kulüplerin pazarlama departmanlarında 100’ün üzerinde çalışanlar var. Biz ise minimum kişiyle maksimum çalışma efor sarf etmek için her şeyi yapıyoruz ancak 5, 15 kişinin yapacağı iş ile 100 kişinin yapacağı iş çok farklı.”

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir