Şişli Belediyesi, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDEV) ile yaptığı iş birliği sonucu; Şişlili kadınların kurduğu kooperatif kanalı ile çeşitli nedenlerle işgücü piyasasına katılamayan kadınlar için yaşlı bakımı alanında alternatif iş alanları yaratacak.
Toplumcu ve eşit hizmet anlayışı ile hareket eden Şişli Belediyesi, ilçede yaşayan kadınların kurduğu bir kooperatif kanalıyla ihtiyaç duyulan yaşlı bakımı hizmetlerine yönelik yerinde hizmet sağlayan bir model geliştirmek üzere
Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) ile iş birliği protokolüne imza attı.
Proje, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin’in ev sahipliğinde, KEDV Başkanı Zehra Coşkun ve KEDV Kurucu Üyesi Şengül Akçar’ın katılımı ile 30 Temmuz Cuma günü Şişli Belediyesi’nde düzenlenen toplantı ile kamuoyuna duyuruldu.
“Projenin iki amacı bulunuyor”
Protokol imza töreninde konuşan Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Şişlili komşulara birden fazla alanda hizmet sunacak bir iş birliğini açıklamanın sevincini yaşadıklarını belirterek sözlerine başladı. Keskin, bu konuda
“Türkiye’de Yaşayan Mülteci ve Yereldeki Dar Gelirli Kadınları Güçlendirme Projesi”nin iki amacı var; Şişli’de ikamet eden 65 yaş ve üstü bireylerin kendi sosyal çevrelerinde ihtiyaç duydukları hizmetleri alabilmelerini sağlamak ve çeşitli nedenlerle istihdam edilemeyen kadınlar için yaşlı bakımı alanında alternatif iş alanları yaratmak” şeklinde bilgi verdi.
“Anket çalışması gerçekleştirdik”
Yerel yönetimlerin, ilçelerinde ikamet eden bireyleri iyi tanıması ve her mahallenin ihtiyaç haritasını doğru tespitlerle oluşturması gerektiği bilincinde olduklarını, bu sebeple kapsamlı bir saha çalışması yürüttüklerine işaret eden Keskin, bu çalışma hakkında şu bilgileri verdi:
“Komşularımızın demografik bilgilerini, sosyal destek sistemlerini, sağlık durumlarını ve ihtiyaç duydukları hizmet türlerini tespit edebilmek amacıyla, beş pilot mahalle belirleyerek, Cumhuriyet, Feriköy, Merkez, Teşvikiye, Yayla mahallelerinde yaşayan 65 yaş ve üstü 1.023 komşumuzla bir anket çalışması gerçekleştirdik. Yaptığımız araştırmalara göre, Şişli’de yaşayan 65 yaş ve üstü komşularımızın yaklaşık çeyreği yalnız, yarısı ise yine kendisi gibi yaşlı olan eşiyle beraber yaşıyor. Yani Şişlili 65 yaş ve üstü komşumuzun neredeyse yüzde 75’i bakım ihtiyaçlarını karşılayabilmek için genç olan aile bireylerinden destek almak mecburiyetinde. Ancak, bu komşularımız genç aile bireylerinin de çalışıyor olmalarından dolayı, yardım almakta zorluk yaşıyorlar. Özellikle, pandemi döneminde 65 yaş ve üstü komşularımızın evlerinde izole edilmesiyle bakım krizinin ciddi boyutlarını görmüş olduk. Görüştüğümüz bireylerden pek çoğu, en büyük isteklerinin sosyalleşmek ve sohbet edecek birine ihtiyaç duymaları olduğunu belirttiler. Pandeminin 65 yaş ve üstü bireyler üzerindeki en büyük etkisinin izolasyon ve yalnızlaşma olduğuna bir kere daha tanıklık ettik. Gerçekleştireceğimiz bu projeyle, komşularımıza sağlayacağımız güvenilir ve kapsamlı destek hizmetlerinin pandeminin yarattığı yalnızlık duygusu üzerine de olumlu etki yaratacağına inanıyoruz”
“Gerontolojik Hizmetler Birimi’ni kurduk”
Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek bu sene Şişli Belediyesi’nde Gerontolojik Hizmetler Birimi’ni kurduklarını hatırlatan Keskin, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Türkiye’de Engelli ve Yaşlı Hizmetleri aynı çatı altında veriliyor. Bu durum engelli ve 65 yaş üstü bireyleri ayrıştırarak her iki grubun da işlevsiz ve pasif olduğu algısını yaratıyor. Bizler, hak temelli bir yaklaşımla 65 yaş üstü ve engelli bireylere verilen hizmetleri ayırıp farklı birimler içerisinde çalışmalarımızı yürütmeye başladık. Gerontolojik Hizmetler Birimimizin ilk projesinin, KEDV ile yaptığımız iş birliği olmasının heyecanını da ayrıca yaşıyoruz. Türkiye nüfusu genç olmasına rağmen, yaşlanma hızı en yüksek ülkelerden biri. Bu sebeple 65 yaş ve üstü nüfus grubu için şimdiden sosyal politikaların hızla üretilmesi gerekmektedir. KEDV iş birliği ile yürüteceğimiz Yaşlılar İçin Yerinde Yaşlı Bakım Programı’nın bu amaç için uygun olacağına ve ileride üretilecek yeni projeler için örnek olarak inceleneceğine gönülden inanıyorum”
“Kooperatif, Feriköy Mahalle Evi’nde hizmet verecek”
Şişlili kadınların kurduğu kooperatifin 65 yaş ve üstü nüfusun ve özellikle de kadınların ağırlıklı olarak yaşadığı Feriköy mahallesinde açılacak olan Mahalle Evi’nde hizmet vereceğini de kaydeden Keskin, “Böylece Feriköy Mahalle Evi ağırlıklı olarak kooperatifleşme çalışmalarının ve gerontolojik hizmetlerin verileceği merkezlerimizden biri olacak. Aynı zamanda yerinde yaşlı bakım alanında çalışan kadınların işteyken çocuklarını getirecekleri bir oyun odası da yine Feriköy Mahalle Evi’nde sürekli olarak hizmet verecek” dedi.
KEDV Kurucu Üyesi Şengül Akçar da yaptığı konuşmada, Şişli Belediyesi ile yaptıkları iş birliğinin örnek bir model olması gerektiğine vurgu yaptı.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı
Bağımsız, yeni nesil, tarafsız haber ve haberciliğin en üst noktasında yer alan habergezgini.com ile Türkiye’nin ve dünyanın gündemini takip edebilirsiniz.
İstanbul böcek ilaçlama hizmetleriyle evinizi haşerelerden koruyun. Güvenli ve etkili ev ilaçlama yöntemleri ile hijyenik…
EduTalks: İstanbul Aydın Üniversitesi’nde sektör liderleri ve öğrenciler bir araya geldi! Dijital markalaşmadan yeni medyaya…
Kadın kazak modelleri, kış günlerinin temel parçaları arasında yer alarak hem sıcak tutar hem de…
Renkler, sadece gözlerimizi değil, ruhlarımızı da boyar. Kırmızı, tutkuyu ve enerjiyi, mavi sakinliği ve güveni,…
Duvar paneli iç mekanlarda hem dekoratif hem de işlevsel amaçlarla kullanılan bir kaplama çözümüdür. Özellikle…
Odeabank, 28. İstanbul Tiyatro Festivali’nde “Bu İşte Bir Kadın Var” temasıyla sahnede.