Categories: Sağlık

Sıcak havalarda kalp daha çok özem istiyor

Havaların aşırı ısındığı şu günlerde kalbimize her zamankinden daha fazla özen göstermeliyiz.  Çünkü kalp, sıcak havaları pek fazla sevmeyen organlarımızdan. Hissedilen sıcaklığı etkileyen nem oranındaki artış da vücudumuzda birtakım değişiklikler meydana getirebiliyor. Peki kalp sağlığımız için özellikle nelere dikkat etmeliyiz? Liv Hospital Kalp ve Damar Cerrahisi, Doç. Dr. Cem Arıtürk yanıtladı.

Sıvı dengesi önemli
Yaz aylarında, kalp sağlığını etkileyen faktörlerin başında sıcaklık ve nem artışı ile buna bağlı olarak vücutta meydana gelen sıvı ve elektrolit dengesizlikleri geliyor.  Özellikle kalp ve damar sistemi ile ilgili hastalığı bulunanlarda, yaz aylarında, vücudun sıvı dengesinde meydana gelen değişiklikler bir kat daha etkili ve riskli olabiliyor.

Kalbin fazla çalışmasına neden oluyor
Havanın ısınması kadar hissedilen sıcaklığı direkt olarak etkileyen nem oranının da önemli olduğu yaz aylarında, tüm vücutta birtakım değişiklikler meydana gelebiliyor. Dış ortam ısısındaki değişikliklere göre vücuttaki bazı ayar mekanizmaları ile vücut ısısı sabit tutuluyor. Terleme ve deri altı kan damarlarındaki genişleme, bu amaçla meydana gelen temel fizyolojik değişikliklerdendir. Terleme ile birlikte vücutta sıvı ve elektrolit kaybı meydana gelir. Elektrolit kaybı, kalbin kasılması için gerekli olan minerallerin de azalmasından dolayı, kalp fonksiyonlarını direkt etkileyebilirken terleme ile kaybolan vücut sıvısı da kalbin, daha fazla çalışmasına neden oluyor. Bununla birlikte damarların genişlemesi ile kan basıncı düşerken nabız sayısı artıyor. 

Kalp-damar hastalığınız varsa dikkat
Meydana gelen bu değişiklikler normal, sağlıklı kalplerde kompansatuar (dengeleyici) mekanizmalarla dengelenebilir. Ancak kalp ve damar hastalığı bulunanlarda, dengeleyici mekanizmaları daha yavaş ve yetersiz olan yaşlılarda, kalp-tansiyon ilacı kullananlarda sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle yaz aylarında; özellikle yaşlı insanların ve kalp-damar hastalığı olanların dikkatli olmasında fayda var.

  • Güneş ışınlarının dünyaya dik açı ile ulaştığı günün sıcak saatlerinde (11:00-16:00 arasında) direkt güneş ışınlarından korunun.
  • Spor için günün erken veya geç saatlerini tercih edin.
  • Bununla birlikte gün boyunca nemli olmayan, serin ortamlarda bulunmaya özen gösterin.
  • Klimalı ortamlar, sıcaklığı düşürse de bir takım başka sorunlara yol açabileceği için dikkatli olun.
  • Mümkünse doğal serin ortamları tercih edin. Ancak ihtiyaç dahilinde klimalı ortamlarda, klimadan yeterince uzak bir mesafede, direkt hava akımına maruz kalmayacak şekilde ve kontrollü olarak bulunun. Klimaların pek çok enfeksiyon açısından odak olduğu da unutmayın.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Recent Posts

Buskirala: Türkiye’nin Önde Gelen Ulaşım Hizmeti Sağlayıcısı

Buskirala, Türkiye'nin önde gelen ulaşım hizmeti sağlayıcısı olarak çeşitli ihtiyaçlara yönelik kapsamlı çözümler sunar. Tecrübeli…

9 saat ago

Derya Güzel Kimdir?

İş, sanat, akademi, edebiyat, moda, eğitim, ekonomi, bilim, spor, siyaset ve girişimcilik dünyasının önemli isimleri…

11 saat ago

Cumhuriyet Coşkusu Yaşayabilmek için 7 Rota

Cumhuriyet coşkusunu yaşayabileceğiniz tarih ve doğa dolu 7 özel rota keşfedin!

13 saat ago

Esrarengiz İstanbul

"Esrarengiz İstanbul" ile Münir Süleyman Çapanoğlu, İstanbul’un kabadayılık ve eğlence dolu karanlık dünyasına kapılar aralıyor.

1 gün ago

Tesis Güvenlik Belgesi Nedir?

5202 sayılı Kanun kapsamında, Kontrole Tabi Listede yer alan malzemeleri üreten veya savunma sanayi alanında…

1 gün ago

Yaşlanmanın 5 belirtisi

Kış öncesi cildinizi yenileyin! PRP, altın iğne, fraksiyonel lazer ve mezoterapi gibi cerrahi dışı uygulamalarla…

3 gün ago