Categories: Teknoloji

Siber Güvenlik Uzmanlarını Endişelendiren 4 Siber Saldırı Çeşidi

Her geçen gün saldırı biçimlerini değiştiren hackerlar, farklı yöntemlerle hem KOBİ’leri hem de büyük ölçekli şirketleri hedef almaya devam ediyor. Böyle bir ortamda işletmelerin mağdur olmaması adına siber güvenlik uzmanları, teknolojik cihazların sistemlerini farklı siber tehdit türlerine karşı sürekli olarak savunuyor. Siber saldırıların eskisine göre daha karmaşık bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Komtera Teknoloji Satış Direktörü Gürsel Tursun, siber güvenlik uzmanlarını endişelendiren en yaygın 4 siber saldırı çeşidini sıralıyor.

 

Siber saldırı, verilerin yasa dışı yollarla erişilmesini ve verilere zarar vermeyi amaçlayan olabilecek kötü niyetli saldırıları ifade ediyor. Siber saldırılar kurumsal saldırganlar, hackerlar, suç örgütleri ya da kurum çalışanları tarafından gerçekleştirilebiliyor. Son yıllarda yüksek profilli siber saldırıların sayısı her geçen gün artıyor ve böylece kurumların topladıkları hassas veriler açığa çıkıyor. Bu ve benzeri durumlar, işletmelerin güvenlik duvarları gibi teknik korumaları ve kimlik doğrulama, şifreleme uygulamalarını hayata geçirmesini zorunlu hale getiriyor. Öyle ki siber güvenlik uzmanlarının buradaki rolü hayati önem taşıyor. Siber güvenlik uzmanlarının siber güvenlik tehdit türleri hakkında derinlemesine bilgi sahibi olması gerektiğinin altını çizen Komtera Teknoloji Satış Direktörü Gürsel Tursun, güvenlik uzmanlarını endişelendiren en yaygın 4 siber saldırı çeşidini paylaşıyor.

 

Uzmanları Endişelendiren En Yaygın 4 Siber Saldırı Çeşidi!

 

1. DDoS saldırıları. Şirketlere hem maddi hem de manevi büyük zararlar veren DDoS saldırılarının 48’ini öngörülebilir kaynak konumu saldırıları oluşturuyor. Bu tür saldırıları, 17 oranıyla kod enjeksiyonu ve 10 oranıyla SQL enjeksiyonu saldırıları takip ediyor. DDoS saldırılarının yaygın olarak gözlemlendiği ve bu saldırılardan yüksek oranda etkilenen sektörler ise perakende ve teknoloji sektörleri olarak öne çıkıyor.

 

2. Online ödeme dolandırıcılığı. Online ödeme dolandırıcılığı, çalınan kart bilgileri gibi kişisel bilgilerin başkaları tarafından sahte satın alma işlemlerinde kullanması olarak tanımlanıyor. Suçlular kart sahibine benzer bir konumda IP kullanıyor ve tarayıcı ayarlarını da yine bilgilerini çaldığı kişinin ayarlarını taklit edecek şekilde düzenliyor.

 

3. Kötü niyetli bot saldırıları. Bir formata bağlı kalmayan ve eş zamanlı olarak birden fazla fonksiyonu gerçekleştiren kötü niyetli botlar internet trafiğindeki varlığını şiddetli sürdürüyor. Öyle ki kötü niyetli botların günlük hayat pratiklerinin teknolojik dönüşümü nedeniyle tehdit ettiği kitleyi de genişlettiği görülüyor.

 

4. Fidye yazılımı saldırıları. Günümüzde gittikçe yaygınlaşan fidye yazılım saldırıları önemli güvenlik sorunlarından biri olmaya devam ediyor. Fidye yazılım saldırıları, bulaştığı sistemlerdeki tüm dosyaları şifreleyerek kullanıcının erişimini engelliyor. Saldırganlar özel olarak geliştirdikleri fidye yazılım virüsü ile genellikle bilgisayar içerisine bir not bırakıyor ve kullanıcıların dosyalarına yeniden erişim sağlayabilmeleri için fidye talebinde bulunuyor.

 

En Yaygın 4 Siber Saldırı Çeşidini Alt Edecek 4 Kritik Siber Güvenlik Önlemi!

 

Gelecek dönemlerde katlanarak artacak olan siber saldırı çeşitleri karşısında siber güvenlik uzmanlarının önemi de her geçen gün artıyor. DDoS saldırıları, online ödeme dolandırıcılığı, kötü niyetli bot saldırıları ve fidye yazılımı saldırılarının hem KOBİ’ler hem de büyük ölçekli işletmeler için hayati önem taşıdığını vurgulayan Komtera Satış Direktörü Gürsel Tursun, bu tür saldırılar karşısında alınabilecek bazı önlemleri aktarıyor. 

 

1. DDoS saldırıları karşısında etkili cihazlara sahip olun. DDoS saldırılarını etkisiz hale getirebilmek adına gelişmekte olan ağ ve uygulama tehditlerine karşı hizmetleri güvence altına alabilen gerçek zamanlı bir DDoS savunma ve saldırı koruma cihazlarına sahip olmak büyük önem taşıyor. DDoS savunma ve saldırı koruma cihazları, yüksek hacimli ve kısa süreli tehditlere karşı mitigation’ı başlatıyor. Bu sayede temiz trafiği hızlıca güvenilir kaynaklara iletebiliyor.

 

2. Şüpheli gibi gözüken online işlemlerinizi inceleyin. Çoğu dolandırıcılık önleme sistemi, bir suç işlemeye çalışan dolandırıcıları tespit etme konusunda yetersiz kalabiliyor. Özellikle e-ticaret sektöründe yer alan şirketlerin online ödeme dolandırıcılığından doğacak zararların önüne geçmek adına kullanıcıların ödeme ve gönderim bilgilerini kontrol etmesi gerekiyor. Buna ek olarak kullanıcıların sağlam güvenlik özelliklerine sahip, güvenilir bir ödeme sistemi kullanması gerekiyor. Böylece kullanıcıların kontrolü dışındaki ödemelerin tespiti kolaylaşıyor.

 

3. Güçlü bot yönetimi gerçekleştirin. Siber güvenlik savunmalarını yenme girişimlerinin çoğu botlar tarafından otomatik olarak yapılıyor. İnternet trafiğinin yarısından fazlasını oluşturarak ağlara, cihazlara veya online hesaplara girmeye çalışan kötü amaçlı botlara karşı seçtiğiniz siber güvenlik çözümünün hız sınırlama, imza algılama, kara liste, reCAPTCH gibi bot aktivitesini algılayabilen ve herhangi bir hasar oluşturmadan önce bunları durdurabilen temel anti-bot işlevlerine sahip olması gerekiyor.

 

4. Ağ geçidinizde e-posta güvenliğini sağlayın. Fidye yazılımı saldırılarında yaygın olarak e-posta kullanılıyor. Bu nedenle fidye yazılımını durdurmak için e-posta güvenliği büyük önem taşıyor. Öyle ki, güvenli e-posta ağ geçidi teknolojileri, tehditleri tanımlamak ve kullanıcılara teslim edilmelerini engellemek için e-posta iletişimini URL savunmaları ve ek sanal alanıyla filtreliyor.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Recent Posts

Taksim Otelleri

Taksim, İstanbul’un kültürel ve turistik merkezlerinden biri olarak bilinir ve bu sebeple pek çok konforlu…

11 saat ago

Yılbaşı İçin Hediye Fikirleri

Yeni yıl, sevdiklerimizle geçirdiğimiz anların kıymetini bir kez daha hissettiğimiz, yeni başlangıçlara adım attığımız özel…

1 gün ago

Marka ve İletişim Konferansı için geri sayım başladı!

Markalaşma ve iletişimde geleceği yakalayın: İlham veren konferans sizi bekliyor!

4 gün ago

Girişimcilerin Büyük Hataları Etkinliği 18 Aralık’ta İKÜ’de!

Girişimcilerin Büyük Hataları etkinliği 18 Aralık'ta İstanbul Kültür Üniversitesi'nde! Kaçırmayın!

6 gün ago

Fakı Mehmet Efendi, şube sayısını 42’ye çıkardığını duyurdu

Fakı Mehmet Efendi Baklavaları, şu anda İstanbul metro istasyonlarında hizmet verdiği şube sayısını 42’ye çıkardığını…

6 gün ago

Pendik Tıkanıklık Açma ve Su Kaçağı Tespiti

Evinizde veya iş yerinizde meydana gelen tıkanıklık sorunları, günlük yaşamınızı olumsuz etkileyebilir. Pendik tıkanıklık açma…

6 gün ago