Genel

Sertifikasyon Yardımcı Kılavuzu: Kalite yönetim sistemi

ISO 9001: 2015 sürümüyle nihai düzenlemesinin yerine geçmez. Standardın önsözünün önemli kısımlarını çıkarır ve müteakip açıklayıcı yorumları içerir. Düzenleme amacının tam içeriğine erişmek için lütfen 2015 Sürümü nihai kuralına veya dahil edilen diğer düzenleyici referansa bakın. Genel kullanım içindir ve satılmamalı veya yeniden dağıtılmamalıdır.

Kalite yönetim sistemi (KYS), bir kuruluşun ürün veya hizmetlerini oluşturması ve müşterilerine sunması için gerekli olan politikaları, süreçleri ve prosedürleri belgeleyen ve böylece ürün kalitesinden müşteri memnuniyetini artıran bir sistemdir.

Kısacası, bir KYS, bir şirketin düzenleyici gerekliliklerini ve müşteri gerekliliklerini karşılamasına ve operasyonlarında sürekli iyileştirmeler yapmasına buradaki dokümanlarında desteğiyle ciddi şekilde yardımcı olur.

Başarılı kalite kontrol yöneticileri, kalite yönetim sistemlerini, şirketlerinin üretim süreçlerini ve iş süreçlerini sürekli iyileştirme adına geliştirmek için kullanırlar.

En çok tanınan ve geniş çapta uygulanan uluslararası KYS standartlarından biri, kuruluşların kendi programlarını oluşturmak için kullanabilecekleri bir kalite yönetim sistemi gerekliliklerini detaylandıran ISO 9001’dir. ISO (Uluslararası Standardizasyon Örgütü) ilk olarak 1987’de ISO 9001’i yayınladı.

Tıbbi cihaz üreticileri için gereksinimleri belirleyen ISO 13485, çevre yönetim sistemleri için ISO serisi ve ISO 19011 denetim standardı ile birlikte ISO 9000 serisi kalite yönetim standartlarının geri kalanı da dahil olmak üzere kalite yönetim sistemleriyle ilgili başka ISO standartları da vardır. Entegre yönetim sistemlerini denetlemek için kılavuzlar sağlar.

Müşterilere, kalite yönetim sisteminin ISO 9001 gibi belirli bir ISO standardına uygun olduğuna dair bağımsız doğrulama sağlamak için bir şirket, ISO sertifikası almayı tercih edebilir.

ISO sertifikası, bir kuruluşun belirli bir ISO standardına uyduğuna dair akredite bir belgelendirme kuruluşundan alınan bir onay mührüdür. Belgelendirme sürecinin bir parçası olarak, ISO standartları, bir şirketin, belgelendirme kuruluşu harici bir ISO denetimi gerçekleştirmeden önce standartları karşıladığından emin olmak için bir iç denetim gerçekleştirmesini gerektirir.

Ancak birçok kuruluş, ISO sertifikası yerine ISO uyumlu olmaya odaklanmayı tercih ediyor. ISO uyumluluğu, resmi belgelendirme ve yeniden belgelendirme süreçleri olmaksızın ISO standartlarının gereksinimlerine bağlı kalmak anlamına gelir.

Etkili bir KYS’yi başarılı bir şekilde uygulamanın anahtarı, kalite sisteminin yürütülmesinden sorumlu kişilere, belirlenmiş kalite hedeflerine ulaşmak için gerekli eylemleri içeren anlaşılır ve uygulanabilir talimatlar sağlamaktır.

Türk Akreditasyon Kurumu kısa adıyla TÜRKAK kalite yönetim süreçlerinin belgelendirme kuruluşlarını akredite ederek denetlenmesine olanak sağlar.

Bir KYS’nin uygulanması, bir şirketin toplam performansını etkiler. Etkili bir kalite yönetim sistemi, bir kuruluşun mevzuat ve müşteri gereksinimlerini karşılamasının yanı sıra hataları önlemesini, paradan tasarruf etmesini ve tekliflerini sürekli olarak iyileştirmesini sağlar.

Paradan tasarruf edebilmek ve aynı hataların sürekli tekrarını önlemek ancak bilginin dokümante edilmesiyle sağlanabilir. Bunu yapabilen ve doğru düzenleyip işleten iş dünyası her sektörde faaliyet gösteren firmaların başarısını tescil edebilir.

ISO, teknoloji, sağlık, gıda güvenliği ve imalat dahil olmak üzere bir dizi endüstriyi kapsayan 21.000’den fazla standart yayınladı. “ISO uyumluluğu”, ISO standartlarının gereksinimlerinin karşılanması anlamına gelir, ancak belirli gereksinimler, kuruluşunuzun hangi ISO standardı için uyumluluğu sağladığına bağlı olacaktır.

Şirketlerin bir kalite yönetim sistemi gerekliliklerini belgelendirmesini sağlamak için oluşturulan kalite yönetim sistemleri (KYS) ve müşterilere kalite güvencesi vermek için kılavuzlar sağlayan https://adldestek.com/ üyelik alt yapısıyla online destek veriyor.

Recent Posts

iyzico’dan Kadın Girişimcilere Destek

iyzico'nun Kadın Girişimci Destek Programı'na başvurun! Finansal destek ve eğitim fırsatlarından yararlanın.

4 saat ago

Kaş Villa Kiralama ile Benzersiz Bir Tatil Deneyimi

Kaş, Türkiye'nin en güzel tatil yerlerinden biri olarak bilinir. Denizi masmavi, doğası yeşil ve havası…

19 saat ago

Evden Eve Nakliyat

Bu makalede evden eve nakliyat hakkında en yeni ve en güncel bilgiler yer almaktadır. Nakliye…

19 saat ago

Hibe Paketi ile Girişimcilere Destek

Dorabase, "Girişimci Hibe Paketi" ile girişimcilere 180.000 TL değerinde geri ödemesiz destek sağlıyor.

1 gün ago

OyunExe’de Kampanyalı Roblox Robux Fırsatları

OyunEx, Roblox oyuncuları için harika bir fırsat sunuyor: Roblox Robux Satın Al işlemi yaparak 1000 robux kazanma…

2 gün ago

Ev İlaçlama ve Böcek İlaçlama

Ev ilaçlama ve böcek ilaçlama fiyatları hakkında bilmeniz gerekenler ve sağlıklı çözümler. Ev ilaçlama ve…

4 gün ago